"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Ülkemizde tek olmasının etkisi Karapınar'ı yalnızca yerli değil yabancı turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği bir yer haline getirmiştir.
Dönenceler civarında, kıta içlerinde etrafı dağlarla çevrili alanlarda görülür. Afrika'da Büyük Sahra, Orta Doğu'da Necef, Asya'da Gobi, Taklamakan, Avustralya'da Gobon ve Gibson, Güney Afrika'da Kalahari ve Namib, Güney Amerika'da Patagonya, Atacama ve Peru başlıca çöl alanlarıdır.
Çöl iklimi her kıtada görülmez.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır. Kışın sert ve uzun olduğu iklimde sonbaharda ölen bitkiler, ayrışmaya zaman bulamadan toprağa karışır, yoğun humus oluşumunu sağlar. Çernezyom topraklarının verimi dünya ülkelerinin dikkatini çekmiştir.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Serap, atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılabilen optik yanılma, uzaktaki bir cisme bakarken sanki bir su yüzeyinden yansıyormuş gibi, cisimle birlikte ters görüntünün oluşumudur. Ilgım, yalgın, pusarık isimleriyle de bilinir. Serap optik bir doğa olayıdır.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Dünyaca ünlü çöller, Kutuplar'ın çevresinde bulunan çöller ve Kuzey Afrika'da Büyük Sahra, Güney Afrika'da Kalahari Çölü, Asya'da Gobi, Güney Amerika'da Atacama Çölü çölleridir.
Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı ile kum fırtınalarına sebep olur. Çöller o kadar kuraktır ki bazen bir çöle yağış düşmesi için 10–15 yıl beklemek gerekebilir.
Gobi Çölünde karasal ve kuru bir iklim egemendir. Kışları soğuk, yazları ise sıcaktır. Sıcaklık -40 ile 45°C arasında değişir. Yağışların büyük bölümü yazın olur.
Çöl dendiği zaman ilk aklımıza gelen (kumlar, develer, kum fırtınaları vs.) çöl olan Sahara Çölü, Afrika kıtasının kuzeyinde yer almaktadır. 9.200.000 km²'dir. O kadar büyüktür ki Afrika kıtasının % 25'ini kaplar.
Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
Dünyada kaç tane çöl var? Dünya üzerinde bazısı aynı ülke sınırlarında, bazısı farklı ülkelerde olmak üzere toplamda yirmi sekiz tane çöl bulunuyor. Antarktika Çölü, Antartika Kıtası üzerinde yer alıyor ve 14.500.000 kilometre kare alana sınırları yayılıyor ve Kuzey Kutbundaki soğuk çöl özelliğini taşıyor.
Yüzücüler Mağarası Sahra Çölü'nden elde edilen arkeolojik bulgular arasında belki de en dikkat çekicileri, yaklaşık 9.000 ila 6.000 yılları arasında tarihlendirilen "Yüzücüler Mağarası"ndan (İng: "Swimmers' Cave") elde edilenlerdir.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
"Kır, sahra, çöl" anlamına gelen bâdiyede yaşayan kimselere bedevî veya ehlü'l-bâdiye, ebnâü'l-bâdiye denir. Bedevîler deve veya keçi kılından yapılmış çadırlarda göçebe hayatı yaşadıklarından ehlü'l-veber, ehlü'l-hıyâm veya sekenetü'l-hıyâm adlarıyla da anılırlar.
Çölün Bitki Örtüsü, Çöl yüksek sıcaklığın görülmesi nedeniyle toprak yapısında yüksek sıcaklıktan dolayı mineral ve enzim oldukça azdır. Bu nedenle çölün bitki örtüsü oldukça az niteliktedir. Çöl bitkileri çoğunlukla Büyük Sahra, Orta Doğu, Afrika, Patagonya, Karum ve Gobi bölgesinde görülmektedir.
Çöl iklimi bitki örtüsü: Çöl iklimi adından da anlaşılacağı üzere aşırı derecede sıcak olan yerlerde gözlemlenen bir iklim çeşididir. Çöl ikliminde kolay kolay yağış gözlemlenmez. Sıcak iklimler içeresinde yer alan çöl ikliminde yağmur, kar, dolu gibi yağışlar meydana gelmez.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri