"2030 YILINDA DİZEL ARAÇLAR YASAKLANABİLİR" Avrupa'da 2025 yılından itibaren dizel araçlarla ilgili yasağın uygulamaya gireceğine dikkat çeken Bolkan, Türkiye için ise yasağın 2030 yılında itibaren uygulamaya konulmasının makul olacağını ifade etti. .
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Avrupa Birliği'nde (AB) dizel ve benzinli araçların satışı 2035 yılından itibaren tamamen yasaklanacak. Avrupa Parlamentosu (AP) konvansiyonel içten yanmalı motora sahip araçların satışına kesin olarak son veren yasayı onayladı.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Hâlihazırda üretilen araçlar için emisyon konusunda sınırlandırmalar uygulayan AB, gelecekte emisyonu sıfırlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da AB Parlamentosu, dizel ve benzinli araçların satışını yasaklama kararı aldı.
İlgili 43 soru bulundu
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Aralık 2022 sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 14 milyon 269 bin 352 otomobilin ise yüzde 36,9'u dizel, yüzde 35,1'i LPG'li, yüzde 26,8'i benzinli, yüzde 0,9'u hibrit ve yüzde 0,1'i elektrikli olarak hesaplandı. Geçen yıl bir önceki yıla göre bütün yakıt türlerindeki otomobil sayısında artış gözlendi.
Dizel motorların yakıt filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bakımı aksatılmayan dizel motorlu araçların yaklaşık 30 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Dizel motorların bakımlarının düzenli yapılmasının yanı sıra aracın doğru kullanılması da kullanım ömrünü uzatan etkenlerdendir.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Dizel Arabaların Avantajları
Dizel otomobiller, benzinli otomobillere göre şehir içerisinde çok daha düşük yakıt tüketirler. Yüksek tork değerlerine ulaşabilirler. Bu nedenle sıklıkla SUV ya da pick-up gibi güçlü araçlarda kullanılırlar. İkinci el satış fiyatları, muadili olan benzinli araçlara göre daha yüksektir.
Eğer sık sık uzun mesafeler kat edecek veya ağır yük taşıyacaksanız, dizel araç sizin için uygun olabilir. Yakıt Ekonomisi: Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara göre daha düşük yakıt tüketir. Eğer yakıt ekonomisi sizin için önemli bir faktörse, dizel araçlar avantajlı olabilir.
Doç. Dr. Ayfer Ustabaş, "Togg'un ilk modeli SUV 2023'te, sedan 2025'te, coupe 2026'da ve alım gücüne bağlı çok daha fazla kişiye ulaşabilecek küçük SUV ise 2027 sonunda çıkacak" diyor ve halkın daha kolay ulaşabileceği modellerle elektrikli araçların yaygınlaşacağını vurguluyor.
Elektrikli araca dönüşüm sağlaması için üretilen prototip, dönüşüm yapılan bir araç için yüzde 25-30 civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu dönüşüm kiti sayesinde benzinli, dizel yada LPG'li araçlar fosil yakıt ve elektrik sistemi ile birlikte çalışabilecek bir yapı kazanıyor ve hibrit araca dönüşüyor.
1- Fiat Egea Sedan
Fiat Egea Sedan 2021 yılında ülkemizde en çok tercih edilen otomobil olmayı başarmıştı. Model, 2022 yılında da bu başarıyı sürdürmekte iddialı gibi gözüküyor. Toplamda 28 bin 850 adet satış ile Türkiye'de en çok satılan arabalar listemizde birinci sırayı Fiat Egea Sedan alıyor.
Citroen C-Elysee 1.5 HDi
Özellikle düşük yakıt tüketimiyle bilinen araçlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bu model 100 kilometrede şehir içinde 4,3, şehir dışında 3,3 litre yakıt tüketir.
8 aylık satışlara baktığımızda Fiat Egea Sedan'ın açık ara lider olduğunu görmekteyiz. 39.197 adet satan modeli 25.357 adetle Renault Clio takip ediyor. Toyota Corolla'nın üçüncü sırada yer aldığı listede Duster, ilk beşte yer alıp Türkiye'de üretilmeyen tek model. Beşinci sırada ise Egea Cross yer alıyor.
dCi motor için genellikle verilen geri bildirimler bu motorun düzenli bakımlar ve dikkatli bir kullanım ile 400.000 – 500.000 km aralığında revizyona uğradığı yönünde yer alıyor. Bakımı yapılmış ve hor kullanılmamış motorlar için kullanıcılar tarafından bildirilen ortalama ömrün 500.000 km olduğu söylenmektedir.
Eğer fazla yolculuk etmiyorsanız, aracınızı şehir içinde ve daha az kullanıyorsanız benzinli araçlar sizin için daha ekonomik bir tercih olacaktır. Fakat özellikle yıl içerisinde şehirler arası yolculuk sayınız fazla ise dizel motorlu araçları tercih etmeniz daha yerinde olacaktır.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
-Araç teklemeye başlar. -Egzozdan siyah duman yükselir. -Ateşleme sistemi arızası gerçekleşir. -Motor parçaları yanlış yakıttan arındırılıp hasar gören parçalar yetkili oto servisde tamir edilene kadar araç çalışmaz.
1892'de Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuş ve daha sonra 23 Şubat 1893'te patenti alınmış bu süreç diesel çevrimi olarak bilinir. Motorun mucidi, geniş kömür yataklarına sahip olan Almanya'nın petrole bağımlılığını azaltmak için kömürle çalışan bir motor yapmayı hedeflemiştir.
Dizel araçların avantajlarının başında yakıt tasarrufu gelir. Dizel araçlar ile benzinli araçlara göre daha fazla mesafe katabilirsiniz. Bu da dizel araçların daha ekonomik olmasına yol açar. Ayrıca dizel araçlar, yapıları gereği benzinli araçlara göre daha güçlü torka sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri