Türkiye armut üretiminde 5. sıradadır. En çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Bununla beraber Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri de armut için elverişlidir. Armut hangi şehirde yetişir diyorsanız, üretimde ilk sırada Bursa yer almaktadır.
Ankara armudu, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde özellikle Ankara yöresinde yetiştiriciliği yapılan kışlık armut çeşidi. Piramidal bir büyüme gösteren Ankara armudunun ana dalları seyrek yan dalları ise sıktır.
Ülkemizde armut üretiminin en çok yapıldığı bölge, Ege'dir. Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi'ni takip eder. Ancak armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa'dır.
Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir.
"Armut, dünyada ılıman iklim görülen her yerde yetişebilen bir meyve türüdür. Bu meyvenin şekil olarak daha basık olanı deveci armudu olarak isimlendirilmekte ve fazlaca tüketilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
30'dan fazla armut çeşidi bulunmaktadır.
Şartlara uygun olarak dikilen armut ağaçları 2 ile 3 sene arasında meyve verebiliyor.
Başak Taşpınar Değim, Erol Değim
Başak Taşpınar Değim Armut'u 2011 yılında kurduğunda tek bir hayali vardı: Türkiye'de İnternet'ten hizmet almayı Amazon'dan bir kitap almak kadar kolay hale getirmek. Başak Taşpınar Değim'in en büyük destekçisi ise Armut Kurucu Ortağı Erol Değim oldu.
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Armudun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için düşük tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu daha da düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyonlu kişilerin armudu az tüketmesi önerilir. Armut, çok tüketildiği zaman içeriğinde bulunan lifler nedeni ile sindirim sistemini yorabilir ve ishale neden olabilir.
Armut Ağacı Verimi
Ortalama olarak, olgun ve sağlıklı standart boyuttaki bir armut ağacının verimi 90 kg iken, olgun yarı bodur ağaçların ortalama olarak verimi 45 kg dur.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
İKLİM İSTEKLERİ: Armut bir ılıman iklim meyvesidir. Soğuklara dayanımı elmaya göre daha azdır. -30 ºC'ye kadar dayanabilir. Armudun çiçeklenmesi elmadan 7-10 gün öncedir.
Yetiştiriciliği en kolay ve verimi son derece yüksek olan Santa Maria Armut fidanı hobiciler için en ideal armut çeşitlerinden birisidir. Santa Maria armudu verimi sebebi ile Akdeniz bölgelerinde dalkıran armut olarak isimlendirilmektedir.
Hem ağaç miktarı ve hem de üretim bakımından ön sıralarda bulunan Ortakuzey Bölgesi'nde yer alan Ankara ili, 830.000 adet ağaç varlığı ve 23.000 ton üretimi ile hem Bölge'nin ve hem de Bursa ilinden sonra ülkemizin en önemli armut üreticisi ili konumundadır .
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız.
Hizmet taleplerine teklif verebilmek için ödenmesi gereken tutardır. Bu ücreti (eğer var ise) teklif vermeden görüntüleyebilirsin. Armut teklif verme ücreti ödenen işlerde teklifinin müşteriye iletileceğini garanti etmektedir.
Daha önce teklif verdiğim veya kazandığım işleri nereden görebilirim? HESABIM sayfandaki İŞLERİM bölümünden sana önerilen, teklif verdiğin, kazandığın ve gerçekleşen işlerini görüntüleyebilirsin.
Armut Yetiştiriciliği: Türkiye 5. Sırada!
Meyvesi genellikle taze şekliyle tüketilir. Bunun yanında meyve suyu yapımında da kullanılmaktadır. Asya, Batı Avrupa, Kuzey Afrika armudun ana vatanıdır. Buralarda doğal yollarla kolayca yetişmektedir.
Toprak seçiciliği olmayan armut fidanlarının dönüm başına dikilebilecek fidan sayısı ağacın anaç yapısına göre değişmektedir. Yarı bodur anaçlı armut fidanlarında 1 dönüme 66 fidan, tam bodurlarda 125 fidan yetiştirilirken, klasik anaçlı armut fidanlarında ise 40 fidan yetiştirilmektedir.
Armut ağacının yüksekliği 15 metreyi bulabilir, yirmi farklı türü vardır. Bir armut ağacının 4 ila 6 yaşından itibaren yüksek miktarda meyve verdiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri