Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur.
Türkiye genelinde toplam 8 milyon 984 bin 676 adet kovan bulunuyor. En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 eğitim programı çerçevesinde Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli gerçekleştirilen "ARICILIK" kursu yaklaşık 50 kursiyer kaydı ile İl Müdürlüğü toplantı salonunda başladı.
Türkiye'nin 81 ilinde de az çok arıcılık faaliyeti yapılmaktadır. Coğrafi bölgelere göre inceleme yapılırken aynı zamanda il ölçeğinde de verilere yer verilmiştir. Üretim ve arı kovanı bakımından birinciliği Karadeniz Bölgesinin sonunculuğu ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinin aldığı görülmektedir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
A- Antalya İlinin Türkiye Arıcılığındaki Yeri ve Önemi:
Antalya ili koloni sayısı ve bal üretimi bakımından ülkemiz arıcılığında ilk sıralarda yer almaktadır. Bölge iklimi, coğrafik yapısı, bitkisel ürün çeşitliliği ve ekolojisi ile önemli bir arıcılık merkezidir.
En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor. Bu ili sırasıyla Adana, Muğla, Sivas ve İzmir takip ediyor.
Dünya Koloni Varlığı ve Bal Üretimi
Dünyada 65,4 milyon koloni ile 1,5 milyon ton bal üretilmektedir. Bu üretim dalı içerisinde Türkiye yaklaşık 5 milyon koloni varlığı ile Çin'den sonra 2.sırada yer alırken,82.003 ton bal üretimi ile Çin ve Arjantin'den sonra 3. sırada yer almaktadır (Çizelge1).
2.1.
9,1 milyon kovan ile %10,1 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,1 milyon kovan ile %9,0 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Arıcılığın en az yapıldığı yerler genelde ova olan, düz olan ve rakım olarak düşük olan yerlerdir. Örneğin Yozgat, Kütahya, Bolu ve Eskişehir gibi illerde dağlık ve rakımlı bölgelere göre çok daha düşük oranda bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri yapılır.
Ege bölgesinde bulunan Muğla ve Afyonkarahisar illeri arıcılık için ülkemizin önemli bitki örtüsüne sahip iki ilimizdir.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
Türkiye 12.000 adet bitki türü barındırmaktadır ve bu bitkilerin üçte birini nektarlı ve polenli bitkiler oluşturmaktadır. Yaşanan iklim ve oluşan floranın sonucu Türkiye sınırları içinde beş ayrı arı ırkının varlığını görmekteyiz. Bu ırklar Dünya'nın tanıdığı 28 arı ırkının 5 adedidir.
Arılar yaz mevsiminde bal yapmaya başlar. Yaz mevsimi olarak Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kaplamaktadır. Buradaki her ayda gelen bal akımının içeriği farklı olmaktadır. Örnek olarak; Tekirdağ tarafından bulunan bir arıcı Nisan ayında bile kanola dan bal almaya başlayabilir.
İl olarak bakıldığında ise Ordu, Çanakkale, Muğla, Kars ve Artvin arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı yerlerdir.
Yaşamlarını sürdürürken arılar, bir kovan içinde toplu halde bulunurlar. Soylarının devamlılığı için toplu halde yaşar ve iş birliği içinde hareket ederler. Bir kovanın içinde işçi arılar, ana arı (kraliçe arı) ve erkek arılar yaşamaktadır. Bal arılarının ortalama ömürleri 1.5 aydır.
Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.
Konya arıcılıkta; 1.029 işletme sayısı, 120.000 adet kovan sayısı ve ortalama 1.200 ton yıllık bal üretimi ile Türkiye'de önemli bir yere sahip.
Ülkemizde Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari arıcılık yapılan başlıca şehirlerdir. Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'de arıcılık faaliyetine etki eden coğrafi özelliklerden bahsedelim; Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'nin yüksek bölgelerinde arıcılık yapılır.
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Rize'de üretimi yapılan Anzer balı için Türkiye'deki tek üretim yeri Rize'dir.
Bu yüzden Kaçkar Akasya balı diğer ballar arasında en iyi baldır. Doğal Kaçkar Akasya balı son derece değerli, çok kaliteli ve besin değeri yüksek bir baldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri