Aracınızın perte çıkması halinde sigorta şirketinize istenen evrakları kazadan sonra en geç 5 iş günü içerisinde teslim etmeniz ve araç pert işlemlerini başlatmanız gerekir.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
Perte çıkan araçların trafiğe çıkması trafik düzeni için risk taşımaktadır. Bu nedenle ağır hasarlı araçların onarımı yapılmadan trafiğe çıkmalarına izin verilmemektedir. Onarımının mümkün olmadığı araçlar ise bir daha trafiğe çıkamamakta ve hurda olarak kabul edilmektedir.
Kasko sigortasında pert araç için tazminat tutarı, genellikle sigorta poliçesinde belirtilen teminat bedeline dayalı olarak hesaplanır. Eğer aracınız kaza sonucu ağır hasar almış ve eksper raporuyla "perte çıkmış" olarak kabul edilmişse, sigorta şirketi poliçenizde belirtilen teminat miktarını ödemekle yükümlüdür.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
Eskiden pert araçları bir risk olarak gören sigorta şirketleri, ağır hasar alan araçlara sigorta yapmak istemeyebiliyordu. Günümüzde ise birçok sigorta şirketi ağır hasarlı ya da az hasarlı tüm araç gruplarına, model ve yıl sınırlaması gözetmeksizin teminat sağlayabilmektedir.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Böyle bir durumla karşılaşan araç sahipleri ne yapması gerektiği konusunda bir araştırma içerisine girerken yapılması gereken bu davalarda hizmet veren hukuk büromuza başvurulmasıdır. Hukuk bürosu aracılığıyla Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılır ve itiraz davası başlamış olur.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Pert araç tazminatı diye tabir edilen bu tazminat kaza yapan aracın tamiri için gereken tutarın ekonomik olarak rayiç bedeline yakın olduğu veya rayiç bedeli aştığı durumlarda sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenen tazminatı ifade eder. Pert total tazminatı kasko poliçesinde yer verilen limit ile sınırlıdır.
Kaza neticesinde hasara uğrayan araç ilgili açılan hasar dosyasında işlemleri yürüten sigorta şirketi, aracın tam ya da ağır hasarlı oluğuna karar vererek araçta pert, pert total işlemini uygulamaya sokmaktadır.
Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.
Tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlar pert araç olarak tanımlanır. Tam hasarlı araçlar hurda belgeli ve artık kullanılması mümkün olmayan araçlardır. Ağır hasar kayıtlı araçlar ise, hasar oranının %60-70 civarında olduğu fakat tamir edilmesi mümkün araçlardır.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
Bankalar, pert araç için ikinci el otomobil kredisi verebiliyor. Fakat süreç biraz sıkıntılı. Çünkü sigorta firmaları büyük olasılıkla perte çıkmış bir araca tekrar kasko yapmıyor veya kasko bedelinin çok daha üzerinde bir para karşılığı kasko hizmeti sunuyorlar.
Halk arasında motorlu araçlarla ilgili kullanılan kavramlardan bir tanesi de 'pert, perte çıkma' ifadeleridir. Fransızca kökenli bir kelime olan 'pert', Türk Dil Kurumu'na göre değersizleşme, zarar görme şeklinde tanımlanır.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının patlamış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmiyor.
Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Bazı sigorta şirketleri sadece kısmi hasar sonucu onarım değil aracın pert olması durumunun da da ikame araç hizmeti sağlamakta.Poliçenin detaylarını inceleyerek, aracınızın hangi durumlarda ikame araç hizmeti kapsamına gireceğini ve hangi şartları sağlamanız gerektiğini net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri