Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Türkiye'nin yaklaşık 16,9 milyon tonu bulan meyve üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini üzüm oluşturdu. En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
İlgili 24 soru bulundu
Dünyanın bir numaralı tarım ürünleri ihracatçısı ABD, bu kuzey Avrupa ülkesinden 270 kat daha büyük yüzölçümüne sahip. 17 milyon nüfuslu Hollanda'da kilometrekare başına bin 300 kişi yaşıyor.
Ekilebilir arazide ilk 10 ülke
Yerkürenin ekilebilir arazisinin yüzde 10,48'ini barındıran ABD'yi Hindistan (yüzde 9,22), Çin (yüzde 8,80), Rusya (yüzde 7,46), Brezilya (yüzde 3,72), Avustralya (yüzde 2,97), Kanada (yüzde 2,64), Ukrayna (yüzde 2,06), Nijerya (yüzde 1,91) ve Arjantin (yüzde 1,74) takip ediyor.
Türkiye, 2020 üretim yılı dünya kiraz üretim alanı ve üretim miktarı sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Kiraz üretiminde Türkiye'yi ikinci sırada 295 bin ton ile ABD, üçüncü sırada 255 bin ton ile Şili ve dördüncü sırada 185 bin ton ile Özbekistan takip etmektedir.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de toplam tarım alanı içerisinde %41'lik payı tahıl ekili alan oluştururken toplam tahıl ekili alan içerisinde %44'lük payı buğday oluşturmaktadır.
Portakal üretiminin en yaygın olduğu iller; Antalya, Adana, Hatay, Muğla , Mersin'dir. Ülkemizde portakalın kişi başına tüketimi 12,3 kg, yeterlilik derecesi % 147,1 iken yurt içi tüketimi 1,1 milyon tondur. (TÜİK 2019/2020).
4 ürünün üretiminde ilk sırada
Türkiye'de, yıllara göre değişmekle birlikte, bir yılda ortalama 500 bin ile 750 bin ton arasında fındık üretiliyor. Türkiye, Eylül 2018 ile Mayıs 2019 tarihleri arasında 1,4 milyar dolarlık fındık ve fındık mamulleri ihracatı yaptı.
Yubari Kral Kavunu Dünyanın en pahalı meyvesini ise en sona sakladık. Çift halinde satılan kral kavunlarının fiyatı, 26.000 dolar. Kare Kare Kare karpuz ve kalp şeklinde görünümleri ile akılları çelen bu karpuzlar sizleri yanıltmasın. Bu karpuzların tanesi 800 dolara satılıyor.
Dünyanın en çok tüketilen meyvesi: Elma.
Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş meyve 637 milyon ton olup, yaklaşık 102 milyon tonluk üretim miktarı ile muz, dünyada en çok yetiştirilen üründür. Muzu sırasıyla elma (76,3 milyon ton),portakal (68,2 milyon ton), üzüm (67 milyon ton) ve mango (42,1 milyon ton) izlemektedir (Tablo 1).
Gölgesi için de dikecekseniz dikmeyin.Çünkü incir ağacının kökleri aşırı sık, yayılmacı politika izlerler aynı zaman da güçlü ve genişlerdir. suyu da çok sever. Diğer kökler gibi bir engel karşısında kök, o engelin etrafını dolanmak yerine, onu delip geçer.
sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir. yemiş,arada bir de bardacık. incir filmlerde olur.
Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde de yetişen incir için üretimde birinci sırada olan ilimiz Aydın'dır. Aydın'da ise en çok Köşk, İncirliova, Germencik, Sultanhisar ilçelerinde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aydın ilimizde, Türkiye'de ve dünyada sıkça tercih edilen incir çeşitleri yetişmektedir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Ülkemizde kiraz üretimi denildiğinde Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Üzüm, çilek, kayısı, armut, kavun, erik, şeftali-nektarin, ve kiraz Rus coğrafyasında üretilen diğer başlıca yaş meyve ürünleri arasında yer almaktadır.
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
Bloomberg tarafından hazırlanan En Sağlıklı Ülkeler Endeksi'nde, İspanya ilk sırada yer aldı. Ortalama yaşam beklentisi, çevresel faktörler, sigara kullanımı ve obeziteyle mücadele gibi farklı kriterlere göre hazırlanan ve 169 ülkeyi kapsayan listede, Türkiye 51'inci oldu.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre üretilen Türkiye'de üretilen tahıl ürünlerinin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 97,4. En yüksek yeterlilik ise yüzde 552,9 ile fındıkta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri