Özbekistan antik kentleri, mimari zenginliği ve İpek Yolu kültüründen bugüne taşıdığı mirasıyla Orta Asya'nın en etkileyici ülkelerinden biri. Semerkand, Buhara ve
Özbekistan'ın geleneksel kıyafetlerinden “dobbi” denilen badem motifli takkeler, koyun derisinden yapılan “karakul” denilen başlık ve giysiler, el yapımı ayakkabı ve terlikler, vizon ve nokra derisinden yapılan kalpaklar alınabilecek hediyelik eşyalardandır.
Sümelek, önce mahallenin yaşlı ve hastalarına, ardından da tüm sakinlerine dağıtılıyor. Kasesinden ceviz veya taş çıkan insanın ise tuttuğu dilek veya duasının kabul edildiğine inanılıyor.
Özbek kahvaltısı sadece lezzeti ile değil, dengeli ve kullanışlı özellikleri ile de öne çıkıyor. Parvarda, helva, paşmak, haştak, nişalda, şerbet, öreme, navat şeker, tulumba, baklava gibi ulusal tatlılar da birçok kişiyi şaşırtacak şekilde geleneksel kahvaltı menüsünde yer alıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Özbekler ise, atın iyisini misafirlere sunuyor. At eti pahalı olduğu için, sadece özel konuklara ikram ediliyor. At eti, özellikle bünyeyi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tercih ediliyor. Ancak düzenli olarak at eti tüketen kişileri, narkoz etkilemediği için farklı sağlık sorunları görülebiliyor.
Hemen belirtmek gerekir ki Özbekistan geceleri en güvenli ülkedir. Sokaklar sakin ve sessiz, sadece turist polisi ve geceleri özel devriye memurları görev başındalar, böylece şehrimizi sakin bir şekilde, canınız ve malınız için korkmadan dolaşabilirsiniz. Şehirlerin sokakları ve caddeleri özellikle geceleri güzeldir.
Özbekistan'da üzüm, kavun, kayısı, armut, elma, kiraz, nar, limon, incir ve hurma gibi meyveler bol miktarda yetişir. Patlıcan, biber, şalgam, salatalık ve tatlı domates gibi sebzeler de bol miktarda bulunur.
Özbekistan Somu (UZS)
1. Plov (Pilav): Özbek mutfağının simgesi olarak kabul edilen plov, lezzetli bir pilav yemeğidir. Genellikle kuzu eti, havuç, soğan ve baharatlarla yapılan bu yemek, Özbekistan'da birçok özel gün ve topluluk etkinliğinde servis edilir.
Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.
Özbekistan'da EKSTREM Sokak Yemekleri!! Özbek pilavı, mantı, at eti, hanum, naryn, murs, kavun, dondurma, waffle ve çok daha fazlası!!
Bunlar içerisinde en çok yedikleri koyun, sığır ve tavuk oluyor. Bazı yörelerde at eti de yaygın olarak tüketilmektedir. Çok çeşitli hayvanî besinlerle, tarıma dayalı kaynakların fazlalığı Özbek mutfağının zenginleşmesini sağlamıştır.
Özbekistan asgari ücret
Özbekistan'da asgari ücret 3.540.000 Özbek Somu'dur.
Sert bir karasal iklimin etkisi altında bulunan Özbekistan'da kurak ve sıcak yaz ayları ve soğuk kış günleri yaşanıyor. Uzun ve oldukça kurak geçen yaz aylarında sıcaklık 35-40 dereceyi buluyor, kış mevsiminde ise -10 derecenin altına düşen sert soğuklar görülüyor.
Özbekistan 4 bin 600 Türk vatandaşı yaşıyor, ne kadarı çalışıyor bilinmiyor. Kuveyt 3 bin 780 Türk vatandaşı yaşıyor, ne kadarı çalışıyor bilinmiyor.
Özbekistan'a vizesiz gidilir mi? Özbekistan vize uygulamalarında değişiklik yaptığını bildirmiştir. T.C. Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olanlar 3 Şubat 2021'de imzalanan yeni kararnameye göre Özbekistan'a 30 günü aşmamak koşuluyla vizesiz seyahat edebilecekler.
Özbekistan'da kışın sıcaklıklar şehirde -15, bozkır ve dağlarda ise -30 dereceye kadar düşmektedir. Yazın kavurucu, kışın ise sert soğukların yaşandığı ülkede nem genellikle düşüktür ve yıllık yağış miktarı 100-200 mm'dir.
Ülke %88 Müslüman (çoğunlukla Sünni, %5 Şii azınlık), %9 Doğu Ortodoks ve %3 diğer inançlardan oluşmakta (küçük Koreli Hristiyan toplulukları, diğer Hristiyan mezhepleri, Budistler, Bahailer ve daha fazlası dahil).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri