Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç gibi ürünler tahıllar grubuna girmektedir. Tahıllara "hububat" da denmektedir. Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip olan ve en fazla üretilen tarım ürünleri %56 ile tahıllardır.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Türkiye'nin yaklaşık 16,9 milyon tonu bulan meyve üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini üzüm oluşturdu. En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
Sebze üretim alanları sebze türleri yönünden incelendiğinde; en fazla üretim alanına sahip sebze türlerinin sırasıyla domates, karpuz, taze fasulye, hıyar, patlıcan, kavun ve lahana olduğu görülmektedir.
Yaş meyve sebzede, 2021'de en çok ihraç edilen 5 ürünü sırasıyla mandalina, domates, limon, üzüm ve biber oluşturdu. Söz konusu 5 ürünün ihracatı, 1 milyar 515 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı ve toplam ihracatın yüzde 49,14'ünü oluşturdu. Sektörün 2021'de en çok ihracat artışı kaydettiği ürün ise patates oldu.
Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve üretim yeri, Antalya Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve hali olduğunu söyledi.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Mevsimi gelince elmadan bahsetmeden geçmek olmazdı. Wikipedia'nın verilerine göre dünyanın en çok yenilen meyvesi olan ve organik olması gerekenler listemizde bulunan elma konusunda yazmakla bitmeyecek bir bilgi deposu mevcut.
Dünyanın Meyvesi, 2002 yılından bu yana dünyanın farklı bölgelerindeki çeşitli lezzetleri Türk ve dünya tüketicisiyle tanıştırmaya, üstün kalite standartlarında hizmet vermek için çalışmaya devam eden İdeal Tarım Ürünleri Ticareti AŞ'nin online alışveriş oluşumudur.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Tarım alanları bakımından en büyükler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
81 ilden yalnızca Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetişen şerbetçi otunun hasadı başladı. 1 ay boyunca devam edecek hasatta, ilçede 3 bin dekar alandan 2 bin ton civarında rekolte gelmesi bekleniyor.
Ülkemizde en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinin başında buğday gelmektedir. Buğday tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Yetiştirilmesi kolay olduğundan dolayı Buğday ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilmektedir. Sıcaklık ve kuru ortamlarda buğday daha hızlı yetişir.
Türkiyede yetişen Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç gibi ürünler tahıllar gurubuna girmektedir. Tahıllara "hubutat" da denmektedir. Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip olan ve en fazla üretilen tarım ürünleri %56 ile tahıllardır.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'nin ABD'ye 2021 yılında en fazla ihracat yaptığı sektörler makine ve mekanik parçalar, halılar ve yer döşemeleri, demir çelik ürünleri, taş ve çimento benzeri maddelerden eşyalar, silah ve mühimmat, değerli taşlar ve metallerdir.
Türkiye, dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada.
İthal Edilen Tarım Ürünleri Arasında Buğday Başı Çekiyor
Arpa ve mısır ise 700 milyon ton ile buğdayı takip eden tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin ithal ettiği tarım ürünleri arasında 100 bin ton pirinç ve yine aynı oranda kurubaklagil bulunmaktadır.
Bayraktar, en az tarım alanının ise yüzölçümü de küçük olan Yalova'da bulunduğunu, ilin 146 bin 365 dekar tarım alanına sahip olduğunu kaydetti.
Dünya incir üretiminde 310 bin ton üretimle Türkiye birinci sırada yer alırken, 225 bin ton ile Mısır ikinci sırada, 153 bin ton üretim ile Fas üçüncü sırada yer almaktadır.
Sebzelerin kralı adeta lahanadır. Göz hastalıklarını engelleyen lutein ve zeaxanthin antioksidanları içerdiği için çok önemlidir. Lahanayı doğranmış soğan ile zeytinyağında soteleyerek ve sebze ekleyerek pişirmek en sağlıklı pişirme şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri