Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Ancak en popüler olan yer İç Anadolu Bölgesi'dir. Niğde ve Nevşehir, patates üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir. Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum, Niğde ve Nevşehir'i takip eden illerdir.
FAO 2019 yılı verilerine göre dünyada 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton patates üretilmiştir. Dünya patates ekim alanlarının %28,3'ü Çin'de, %12,5'i Hindistan'da, %7,5'i de Ukrayna'da bulunmakta olup, bu üç ülke dünya patates üretiminin %48,4'ünü oluşturmaktadır.
Niğde ili 210 bin dekar Ekim alanı 800 bin ton patates üretimi ile ilk sırada yer almaktadır. Konya, Afyon, Kayseri ve İzmir diğer merkezleridir, ülkemizin 71 ilinde patates üretilmektedir” dedi.
Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Tarihçe. Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki kırmızı patates, bu sezon verimi ve yüksek fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Kökeni. Sokak mutfağının bir buluşu olan patates kızartmasının nasıl icat edildiği tam olarak bilinememektedir. Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Örnek olarak kızartmalık kategorisi içinde, Agria, Bunba, Dorado, Fianna gibi tarım terminolojisi üzerinden isimlendirilen patatesler, bu türlerin sahip olduğu fiziksel özelliklerle birbirinden ayrılmaktadır.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Dikimden hemen sonra filizlerden kökler gelişir ve topraktan su alımı başlar. Böylece yumru ağırlığıda artar. Suyla doygun topraklarda ise yumrular oksijen yetersizliği nedeniyle çürürler. Bu nedenle patates yumruları nemli bir toprağa dikilmeli ve dikimden hemen sonra da ağır sulama yapılmamalıdır.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Anadolu'da ise 'patates' anlamında gumpür (Çorum); gumpir (Mersin, Karaman), gostil (Tokat), gucur (Malatya), hazmur ve hüzmün (Kastamonu Cide), patalak (Sinop Ayancık) ve patana (Çankırı, Sinop) kelimeleri tespit edilmiştir.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri