DNS veya diğer Hizmetler hem TCP hem de UDP üzerinde çalışır.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, SFTP gibi protokollerdeki veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
ve Taşıma Katmanında gelen paket içeriğinin türünün anlaşılmasında rol oynar. 3. Transport Layer (Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
Taşıma (Transport) Katmanı: Taşıma katmanı aslında uçtan uca iletişim ile ilgilenen katmandır. Yani verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Ayrıca veri güvenliği ve hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
ExpressVPN uygulamanızın, OpenVPN kullanırken UDP'yi seçme ihtimali daha yüksektir. Varsayılan olarak, UDP üzerinden daha yüksek hızda bir deneyim yaşarsınız. Ancak sağlıklı olmayan ağlarda TCP'ye geçiş yapmak daha iyi bir deneyim sunar.
UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir. Veri ismine datagram denilir. Datagramın segmentten farkı ise içerisinde sıra numarasının bulunmamasıdır.
UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenilir (reliable) değildir. Veri ismine datagram denilir. Datagramın segmentten farkı ise içerisinde sıra numarasının bulunmamasıdır.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Uygulama Katmanı
Bu katmanda yer alan temel protokoller, gündelik yaşamda kullanılan programların nasıl çalıştığını ve bu programların nasıl veri alıp verdiğini belirlemektedir. Bu katmana ait sıkça kullanılan bazı uygulamalar aşağıda listelenmiştir. HTTP, SMTP, FTP, SNMP gibi protokoller bu katmanda yer alırlar.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Gelişmiş bilgisayar ağlarında ortaya çıkan kayıpları önlemek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız protokollerin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır. UDP protokolüne göre yavaş ancak güvenli bir veri iletişimi sağlar.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
Günümüzde aktif olan iki çeşit internet protokolü bulunuyor. Bunlar IPv4 ve IPv6'dır. Dünya genelinde ağırlıklı olarak IPv4 protokolü kullanılmaktadır.
Youtube a tarayıcılar 80 portundan bağlanır. bunu engellersen adamlar sitelere ulaşamazlar.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
Yani Ping hangi port üzerinde çalışır? Kısa cevap: ping port numarası kullanmaz. Port, Vikipedi'ye göre; bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki iletişimi sağlayan veri kanalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri