Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca
Koca engerek, Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak biliniyor ve son zamanlarda Tunceli'de sık sık görülüyor. Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü ekibi, Iğdır'da bir kişinin yakaladığı engerek yılanlarını kapalı bir alanda tuttuğunu tespit etti.
Ülkemizde bulunan 58 tür yılandan sadece 15 türü zehirli, 3 türü yarı zehirli, 40 türü ise zehirsizdir.
Türkiye'nin en büyük yılanı Tunceli'de ortaya çıktı
Dağılımı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler ve Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanları olarak bilinirler.
İlgili 32 soru bulundu
Tedavi edilmemiş engerek ısırmalarında dahi 24 saat içinde bir ölüm olayına pek rastlanmaz. Bununla birlikte yılan ısırmaları ciddiye alınmalıdır.
Türkiye'nin en büyük yılanlarından sarı yılan Tunceli'de görüntülendi - Son Dakika Haberleri.
Türkiye'de zehirli yılanlar, özellikle ülkemizin Doğu Anadolu ve Güneydoğu alanlarında yaygın olarak varlığını sürdürmektedir. Bunun en büyük nedeni ise bu bölgelerin dağlık ve engebeli oluşudur. Birçok zaman yılanların zehirli olup olmadığını anlamanın kolay olmadığını ve hatta uzmanlık gerektirdiğini söyleyebiliriz.
Queimada Grande Adası (Portekizce: Ilha da Queimada Grande) bilinen adıyla Yılan Adası, Brezilya'nın São Paulo eyaleti açıklarında, Atlas Okyanusu'nda bulunan bir ada. Ada, 4000'den fazla zehirli çıngıraklı yılan türünü barındırdığı için bölge halkı tarafından "Yılan Adası" olarak tanımlanmaktadır.
Bu zamana kadar, dünya üzerinde yaşayan yaklaşık 3.500 çeşit yılan keşfedildi. Bu yılanların yaklaşık 70 tanesi zehirlidir. Zehirli yılanların %80'i ise Afrika ve Asya kıtasında yaşamaktadır.
Bölgede Kafkas Burunlu Engereği, diğeri de Baran Engereği olmak üzere 2 çeşit zehirli yılan bulunabileceğini kaydeden Bülbül, “Bunlar çay bahçelerinin olduğu yerlerde ve ormanlık alanlarda yaşayan hayvanlar. Özellikle akşam saatlerine veya sabahın ilk ışıklarına doğru gezinip, gece aktif olurlar.
Coğrafi dağılım. Çöl kobrası genel olarak Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa ili, Irak'ın büyük çoğunluğu, batı İran (Huzistan Eyaleti ve Fars Eyaleti) ve Arap Yarımadası (Kuveyt ve Suudi Arabistan) yayılım gösterir. Suriye'den varlığı kaydedilmiştir.
Öldürülen yılanın, dünyanın en zehirli yılanlarından olan engerek türünün Doğu Karadeniz'deki tek endemik çeşidi "Hopa engereği" (Vipera kaznakovi) olduğu belirlendi. Türkiye'de, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan ve "Kafkas engereği" diye de bilinen Hopa engereğinin nesli, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Türkiye'de Şanlıurfa ilinde Çöl kobrası (Walterinnesia morgani) bulunmaktadır. Kral kobra türü ve Hint fakirlerinin oynattığı gözlüklü yılan en çok bilinen kobra türleridir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Doğa Parkı'na bağışlanan 5 metre uzunluğunda olan ve 100 kiloluk ağlı piton, aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük yılanı.
[Senegal, Gambia, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger].: IRD Editions, Paris, 226 pp.
İrlanda hakkında en ilginç bilgiler arasında bir diğeri ise ülkede hiç yılan yoktur. Yılan ülkesinden kurtularak buraya gelen koruyucu azizleri Saint Patrick'in yılanları uzaklaştırdığına inanılır. İrlanda'da eşcinsel evlilik yasaldır.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde yılan vakalarında artış yaşanıyor. Son dönemde Ordu'nun Altınordu ilçesinde yaşanan dev yılan olayı, doğaya akın eden yılanların zaman zaman insan yaşamına dahil olabildiğini gözler önüne serdi. Burası Amerika değil, Türkiye!
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Engerek yılanının ülkemizdeki 15 zehirli yılan türünden birisi ve oldukça zehirli ve tehlikeli bir hayvan olduğu belirten uzmanlar yılanın 5 veya 10 dakika içinde ölüme neden olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.
Zehirli yılanlar 5 ana gruba (Colubridae, Elapidae, Hydrophylidae, Viperidae, Atractaspididae) ayrılır. Türkiye'de 40 tür yılan bulunmakta ve en sık karşılaşılan zehirli yılanlar Viperidae grubu yılanlardır. Çukurova bölgesinde genellikle Vipera ammodytes ve Vipera lebetina türü zehirli yılanlar bulunmaktadır.
Deniz yılanı, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçiren elapidae ailesine dahil zehirli yılanlardır. Karasal atadan evrimleşmiş olmalarına rağmen, çoğu geniş ölçüde tamamen akuatik yaşama adapte olmuş ve hatta karada hareket edebilme yeteneğini tamamen kaybetmişlerdir.
Zehrin vücuda girdiği yerde ağrı, şişme, deride renk değişimi bulantı, baş ve kas ağrıları, halsizlik görülür. Felç ve solunum sistemine etki sonucu ısırılan kişi kaybedilebilir. Engerek yılanları kan hücrelerini eritir ve pıhtılaşmaya etki eder. Isırılan bölgenin kalp hizasının altında tutulması gerekir.
Kaç tür zehirli yılan var ve bunlar nerelerde görülür? WWF Türkiye Yaban Hayatı Sorumlusu Uzman Biyolog Mehmet Tural, Türkiye'de tam 59 tür yılan olduğunu ve bunların 17'sinin zehirli olduğunu belirterek, bunlar arasında en bilinenlerin de koca engerekle, şeritli engerek olduğunu söyledi.
Özellikleri. Kral kobra iri ve güçlü bir yılandır, ortalama olarak 3.6 ile 4 m arası uzunluğa ve yaklaşık 6 kg ağırlığa ulaşır. Erkek kobralar dişilerine göre daha büyük ve daha kalındır. Güney Tayland'ın Nakhon Sritamart Dağlarında fotoğraflanmış kobra 5.6 m ile vahşi yaşamda bu alandaki rekorun sahibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri