Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde kiralar son 1 yılda %95,5, son 4 yılda ise %133,2 artış gösterdi. Türkiye genelinde ortalama metrekare kira 32,9 TL, ortalama kira 3 bin 746 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 19 yıl oldu.
Yapılan araştırmaya göre metrekare kira bedellerinin en düşük olduğu iller şöyle: Kırşehir'de 4.6 lira, Niğde'de 4.9 lira, Mardin'de 5 lira, Bingöl ve Aksaray'da 5.2 lira, Kayseri ve Osmaniye'de 5.3 lira.
Kirada en yüksek 5 şehir
Muğla'dan sonra metrekare başına kiraların en yüksek olduğu iller sırasıyla 14,7 TL ile İstanbul, 12,9 TL ile İzmir, 11,3 TL ile Edirne ve 11,2TL ile Antalya. İstanbul incelendiğinde en yüksek metrekare başına kiranın 27,4 TL ile Sarıyer'de olduğu görülüyor.
Kiralardaki fiyat artışı hızı, bir araştırmayla ortaya konuldu. Buna göre ülke genelinde kiralar bir yılda ortalama yüzde 84 yükseldi.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Açklanan rakamlara göre Türkiye'de kirası en ucuz ilimiz Ağrı olurken en pahalı kiralık evler ise İstanbul'da yer aldı. Bu iki şehir aynı zamanda en ucuz ve en pahalı satılık evler listesinde de aynı sıralamada liste başı oldu.
Emlakçılar yabancıların konutlara talebinin de konut fiyatlarını artırdığını söylüyor. Bunun yanında inşaat maliyetlerindeki artışlar ve konut stokunun yetersiz olması kira fiyatlarında artışa neden oluyor.
Hukukçulara göre ev sahipleri, dairelerini site yönetimlerinden izin almadan günlük kiraya verebilir. Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler. Ancak alt kiraya verme yetkisi yoksa başkasına kiraya veremezler.
Genelde en ucuz iller ise 93.3 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak oldu. Bu illeri 94.9 ile Hatay, Maraş, Osmaniye; 95.3 ile Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde izledi.
Yasal Oran: 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalaması, kira artış oranı olarak hesaplanır. Borçlar Kanunu uyarınca; sözleşme yenilemede yapılabilecek en yüksek yasal zam oranıdır. Zam yapılacak ayın bir önceki yıldaki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranı baz alınarak zam oranı hesaplanabilir.
Endeksa.com'un verilerine göre İstanbul ilçeleri içinde ortalama metrekare kira değeri en yüksek olanlar sırasıyla Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy ve Beyoğlu olurken, en düşük kira değeri olanlar ise Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Arnavutköy ve Çatalca oldu.
Ev kiraları neye göre belirlenir diye sorulacak olunursa bu soruya verilecek en net cevap TÜFE oranlarıdır. Normal şartlarda ev kiraları artış oranı üretici fiyat endeksi oranına göre belirlenmekteydi. Fakat yeni ekonomi kapsamına göre bu artışların oranı tüketici fiyat endeksi yani TÜFE'ye göre belirlenmektedir.
“YÜZDE 25 OLARAK YATIRIN VE DEVAM EDİN”
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Buna göre, bu şekilde uzayan kira sözleşmelerinde yenilenen dönem için uygulanacak kira artışı, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçemeyecek. Öte yandan, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının %25'in altında kalması durumunda, bu oran geçerli olacak.
Prensip olarak, yüzde dört ile beş arasında net kira getirisi kabul edilebilir. Kira getirisi yüzde dörtten az ise, başka bir yatırıma yatırım yapmak daha mantıklı. Bir mülkün ne kadar kira ödeyeceğini söylemek zor.
Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor.
TBK m. 315/f. /II'de yapılan düzenleme gereğince kiraya veren, temerrüde düşen kiracıya karşı kira bedelini ödemesi hususunda konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde en az 30 gün, diğer kira sözleşmelerinde en az 10 gün süre vermek zorundadır[41].
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranı %25'i geçemeyecek.
Üç büyük şehir arasında Ankara'da son bir yıllık kira değeri artış 177,81 olurken, İzmir'de artış oranı yüzde 135,49, İstanbul'da ise yüzde 94,33 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri