Türkiyede evlenen biri yurtdışında boşanabilir mi? Türkiye' de evlenen kimseler yurtdışına yerleşmeleri neticesinde boşanma kararı aldıklarında, tarafların ikisinin de T.C. vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın bulundukları ülkede boşandıkları ve boşanabilecekleri görülmektedir.
Taraflarının ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yurtdışında yaşadıkları ülkede tarafların boşanmalarına imkan tanınmıştır.
Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararların Türkiye'de uygulanabilmesi için Türk Mahkemelerince verilecek tanıma ve tenfiz kararına ihtiyaç bulunmaktadır. Yabancı bir mahkemeden alınan boşanma kararının da Türkiye'de uygulanabilmesi ve geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açmak gerekmektedir.
Özetle, boşanılan eş yabancı ise artık birlikte konsolosluğa gitmeye gerek bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan taraf tek başına boşanma kararı ile konsolosluğa başvurarak boşanmayı Türkiye'de geçerli hale getirebilecektir.
3. Ben Türküm ancak eşim yabancı, yurt dışında yaşıyoruz. Türkiye'de boşanma davası açabilir miyim? Evet, taraflardan birinin Türk olduğu durumlarda yurt dışında ikamet edilse dahi Türkiye'de dava açılabilmesi mümkündür. Yani siz ya da eşiniz Türk ise yurt dışında yaşıyor olsanız dahi Türkiye'de dava açabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için ayrıca yurtdışında da boşanma davası açılabilir. Yurtdışında açılan boşanma davalarında dava hangi ülkede açılıyorsa o devletin mevzuatı uygulanır. Yurtdışında verilen boşanma kararı açılacak bir tanıma tenfiz davası ile Türkiye'de de geçerli olur.
Boşanma sürecinizin uzunluğu, evliliğinizin süresine ve malvarlıklarınızın miktarına bağlıdır. Genel olarak, siz ve eşiniz tüm konularda hemfikir değilseniz, ikinizin de büyük bir malvarlığı yoksa ve uzun süre evli kalmadıysanız, resmi olarak boşanmadan önce en az dört ila altı ay beklemeniz gerekebilir.
Türkiye'deki Boşanmanın Almanya'da Tanınması
Eğer şartlar geçerliyse, karar Almanya'da da tanınmış olur. Türkiye'de alınmış bir boşanma kararının Almanya'da da tanınması için başvurulacak mahkemeler eşlerden birinin ikamet ettiği Alman eyaletindeki mahkemelerdir.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün (NVİ) web sayfasında da evlenme, boşanma ve yabancı boşanma kararlarının Türkiye'de tanıma ve tenfizine dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu'na göre yapılan evlilikler Almanya'da tanınmaktadır.
Konsoloslukta Boşanma
Ancak her iki tarafın da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, çifte vatandaş ya da mavi kartlı olması durumunda yurt dışındaki makamlardan alınan mevcut boşanma kararının Türkiye'de geçerli hale getirilme işlemi konsolosluklar üzerinden yapılabilir.
Nafaka yardımının miktarı kanunla ( § 1612a BGB ) belirlenmiş olup 6 yaşını doldurana kadar aylık 133 Euro , 12 yaşını doldurana kadar ise aylık 180 Euro ' dur.
En hızlı ve en az yıpratıcı boşanma şekli anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmaya ilişkin sürecin seyrinde ilerlemesi halinde dava tek celsede biter. Anlaşmalı olarak boşanmak için boşanma, nafaka, tazminat, çocuk varsa çocuğun velayeti konularında anlaşmış olmak gereklidir.
Tek taraflı boşanma, esasında çekişmeli boşanma davasını ifade eder. Eşlerin boşanma koşullarında anlaşması durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Ancak eşlerden birisinin boşanmak istememesi veya boşanma şartlarında anlaşamama durumunda dava çekişmeli olur.
Yurtdışında evlenen eşlerden ilgili ülkede yabancı olanı, evlilikten itibaren en geç otuz gün içinde evlilik belgesini evlendiği yerdeki dış temsilciliğe göndermelidir. Bildirimi alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne uygun bir şekilde düzenleyip nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer? Boşanma kararının Tanınması ve Tenfizi için açılan davalar, eşlerin her ikisinin de Türkiye'de Aile Mahkemeleri'nde avukat ile temsil edilmesi durumunda, 1-2 aylık bir süre içinde bitiyor ve taraflar bekar olarak nüfusa işleniyor.
Boşanma tescil işlemi için www.konsolosluk.gov.tradresinden “Nüfus / Yabancı Ülke Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili” bölümünden randevu alarak müracaat edebilirsiniz. 1)Tarafların her ikisi de bizzat, kanuni temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla başvurabilir.
Ya da eşiniz/partneriniz vefat etti. Ayrıldıysanız, Almanya'da en az üç yıl evli kalmış olmanız gerekir. Bu durum yasal partnerlikler için de geçerlidir. Yetkililerin üç yıllık süreyi nasıl hesapladığını "Üç yıllık süre nasıl hesaplanır?" başlığı altında öğrenebilirsiniz.
2017 Ekim ayından bu yana, aynı cinsiyetten olan çiftler de yasal olarak evlenme hakkına sahiplerdir.
Almanya'da yasal olarak en az üç yıl ikamet etmiş olmalısınız. Bir Alman vatandaşıyla en az iki yıldır evli olmalısınız. Geçerli bir pasaporta veya pasaport yerine geçen bir belgeye sahip olmalısınız. Düzenli olarak ikamet ettiğiniz bir yer olmalı.
Aile üyeleriniz Almanca konuşuyor olmalı: Aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelmek isteyen eşlerin, A1 düzeyinde Almanca konuştuklarını kanıtlamaları gerekir. Bunu yapmak için bir dil okulundan sertifika almalısınız.
Bir Alman vatandaşı ile evlenen kişiler vatandaşlığa başvurabilmeleri için en az 2 yıl evli kalmış olmaları ve Almanya'da en az 3 yıl yasal şekilde yaşamış olmaları gerekiyor. Almanya'da doğan ve ebeveynlerinden biri Alman diğeri Türk olanlar doğuştan çifte vatandaş oluyor.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren daha fazla çocuk parası verilecek. Bu durumda ilk, ikinci ya da üçüncü çocuğunuz olmasına bakılmaksızın tüm çocuklarınız için aylık 250 avro alacaksınız.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Boşandıktan Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir? Kadın, boşanmasının kesinleşmesinden 300 gün sonra evlenebilir. Bu kadar beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istiyorsa aile mahkemesinden alacağı kararla bu süreyi beklemeden evlenebilir.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri