Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Faiz artışı, genellikle para biriminin değerini artırırken doların düşmesine neden olabilir. Nitekim bugün açıklanan faiz kararı sonrası doların 70 kuruş düştüğü gözlemlendi. Buradaki temel mantık, faiz oranlarındaki yükselişin, bir ülkedeki yatırımcılar için daha çekici hale gelmesidir.
FED FAİZLERİ ARTIRIRSA ALTIN VE DOLAR NE OLUR? ABD Merkez Bankası yani FED (Federal Reserve) faiz artırırsa enflasyonun azalması ve ülkedeki dövizin artması ise yerel para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı olur.
Yani faiz kararının sabit tutulması durumunda kısa vadede kar elde etmek çok mümkün olmamaktadır. FED'in faiz indirimi, faiz artırımı ya da faizleri sabit tutması dolar kuru başta olmak üzere euro, petrol, altın fiyatlarının düşmesine ya da yükselmesine neden olmaktadır.
Uzmanlar, kurdaki artışın iki temel nedeni olarak, TCMB'nin rezerv biriktirmek için yaptığı net döviz alımlarına ve faiz artışının enflasyon artışı karşısında yetersiz kalacağı endişelerine işaret ediyor.
İlgili 17 soru bulundu
Faizlerin yükselmesi, borçlanmanın maliyetini artırırken, sabit getirili yatırım araçlarına yönelimi teşvik eder. Bu durumda tasarruflar artarken, tüketim azalabilir. Ayrıca, yurtiçi faiz oranlarının yükselmesi, yerel para birimine olan talebi güçlendirir ve döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.
Faiz artışı, tasarruf yapmayı teşvik edebilir. Yüksek faiz oranları, tasarruf yapmanın daha cazip hale gelmesine neden olabilir. Yüksek faiz oranları, kredi maliyetlerini artırabilir, bu da tüketici harcamalarını düşürebilir.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Böylece borsaya olan talep azalırken, dolaşımdaki para miktarı banka kasalarına gireceği için enflasyonda azalma eğilimine girer. Yurt dışındaki yatırımcılar arasından yüksek faizden yararlanmak isteyenleri de ülkeye çekerek, ülkedeki döviz miktarı artırır. Genel olarak faizin yükselmesi borsayı negatif etkiler.
Böylece OVP'ye göre yıllık ortalama dolar/TL kuru tahminleri de ortaya çıkmış oldu. Yıllık ortalama dolar/TL kurunun 2023 için 23,88, 2024 için yüzde 54 yıllık artışla 36,78, 2025 için yüzde 19,4 yıllık artışla 43,93, 2026 için yüzde 8,8 yıllık artışla 47,79 olması öngörüldü.
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; Eylül ayı Merkez Bankası faiz kararı 21 Eylül 2023 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.
TCMB'nin faiz kararının, enflasyona karşı mücadelede önemli bir adımdır. 500 baz puan, yüzde 5'lik bir değişime karşılık gelir. Faiz oranlarında bir değişimi ifade eden bir ölçüm birimidir.
Son raporda bu yıl sonu 1.6 trilyon liralık bir bütçe açığı öngörülüyor. 2023'te dolar kuru için yaklaşık 23,9 TL'den 2024 için ise 36,8 TL'den bahsediliyor.
faiz ile döviz kuru arasında ters orantı vardır. faiz artarsa tl'ye talep artar bu nedenle tl değerlenir, yani paranın fiyatı faizdir. aynı anda da döviz kuru düşer. tabi faiz tek başına döviz kurunu düşürmek için yeterli değildir.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Merkez Bankası tarafından belirlenen bu faize politika faizi denir.
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; Eylül ayı Merkez Bankası faiz kararı 21 Eylül 2023 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 30'a yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Seçimden sonraki faiz artışı 2150 baz puanı (yüzde 21,5) buldu.
Kısa bir örnek ile bunu açıklayalım. Diyelim ki elinizde 100,000 TL var ve bunu 1 yıllığına bankada mevduat olarak değerlendirmek istiyorsunuz. Eğer ülkenizdeki enflasyon oranı %15 ise, bugün itibari ile 100,000 TL'ye alabildiğiniz malları 1 yıl sonra 115,000 TL'ye alabilirsiniz.
Basitçe bu durum, paranın değerini doğrudan etkiler. Faiz oranlarının düşürülmesiyle para arzı artar. Dolayısıyla paranın bollaşması sonucunda yerel para değer kaybeder. Faiz arttığında ise para arzı azalır ve sonucunda yerel para değer kazanır.
Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir. Merkez Bankası faizi düşürürse; doların yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.
Faiz artışının ardından, talep ve tüketim düşer ve tasarruflar artar; böylece piyasalardaki hareketlilik azalır. Faiz artırım kararı ayrıca yatırım maliyetlerinde artışa sebep olur ve bu da yatırımların ve üretimin düşmesine sebep olur.
Faiz yükselirse altın ne olur sorusu, döviz kurlarındaki değişimle yakından ilişkilidir. Faiz artışı, TL'ye yabancı para birimleri karşısında değer kazandırabilir. Bahsi geçen duruma bağlı olarak piyasadaki dolar bazlı altın fiyatlarında düşüş görülebilir.
Başka bir deyişle ülkenin reel faiz oranı kısa dönemde diğer ülkelerden fazla olursa o ülkeye sermaye akımı gerçekleşecektir. Sermaye akımları o ülkenin parasının değer kazanmasını sağlayacaktır. Eğer tam tersi olduğu durumlarda ise, reel faiz düşer ve ülkenin para birimi değer kaybedecektir.
Faiz artırımı, Merkez Bankasının ekonomik politika araçlarından biridir ve genellikle enflasyonu kontrol etmek veya para biriminin değerini korumak amacıyla kullanılır. Faiz oranı, bankaların borç alırken ve kredi verirken ödediği veya aldığı faiz miktarını belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri