Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) çok sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, çeşitli testlerle gerçek olduğunu belirlediği gök taşlarını raporlandırıyor.
Ünsalan, bilimsel açıdan bakıldığında sadece bir gramının 2 milyar doları bulabileceğini söyledi.
Test edilecek malzemenin küçük bir numunesi ince bir toz haline getirilir ve nitrik asit içinde çözülür. Daha sonra farklı birçok işlemden geçirilerek sonuçlar analiz edilir. Nikel testi, gönderilen bazı numuneler için önemlidir, ancak hepsi için değildir.
Göktaşları, kültür ve tabiat varlıkları olarak da kabul edilebilir. Bu durumda, göktaşının satışı için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alınması gerekir. Ancak, bu durum genellikle, göktaşının bilimsel değeri olan veya tarihi öneme sahip olduğu durumlarda geçerlidir.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda yer alan Tabiat Varlığı tanımında mevcut “Ender Bulunma” kıstası karşısında göktaşınızın nadir olmadığına kanaat getirilir ve göktaşınızın satışı ticari bir boyuta taşırsanız vergi ödersiniz.
İlgili 42 soru bulundu
1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
Göktaşları, ekonomik ve bilimsel açıdan değer taşıyan maddî varlıklardır. Göktaşlarının yeryüzüne düşmesi ile birlikte bu varlıkların mülkiyetinin kime ait olacağı konusu gündeme gelmektedir. Yeryüzüne ait olmayan bu varlıkların hukukî niteliğinin tespiti de oldukça zordur.
Göktaşları, haberlerde gördüğümüz üzere koleksiyoncular ve bilim insanları tarafından dudak uçuklatan fiyatlara satın alınabiliyor. Göktaşlarının bu kadar pahalıya alınmasının ana sebebi, nadir olması ve evrenin oluşumuna dair sırlar içermesidir.
- Öncelikle göktaşlarının belli bir şekli bulunmaz. - Aynı zamanda yuvarlak değillerdir ve düzensiz bir yapıya sahiplerdir. - Özellikle atmosfere girdikleri sırada aşındıklarından dolayı, herhangi bir keskin köşegenleri bulunmaz.
Çorum'un Alaca ilçesinde çiftçi Mutlu Yılmaz, 2 yıl önce nohut ektiği sırada tarlasında bulduğu 68 kiloluk 'göktaşı'nı ABD'de bir alıcıya 180 bin dolar karşılığında satış için anlaştı. Taşı bu ülkeye gönderecek olan çiftçi, yapılacak test ve analiz sonuçlarına parasını alacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlardan analiz için gelen numuneler dilekçe ile Numune Kabul Birimine başvuru yapılır. Aynı birimlerden posta/kargo ile de numune kabulü yapılmaktadır.
Atmosferden geçen bir göktaşının dışı kabuğu eriyerek incelir. Bu nedenle taşın rengi ne olursa olsun, dışı siyah bir kabukla kaplıdır. Füzyon kabuğu olarak adlandırılan bu yapı yumurta kabuğuna benzer. İlk zamanlarda siyah olsa da Dünya'da birkaç yıl geçirdikten sonra paslı kahverengine dönüşür.
Bir kıstas olması bakımından, demir meteoritleri Dünya'daki sıradan taşlardan 3.5 kat civarında daha yoğundur; dolayısıyla civardan toplayacağınız aynı büyüklükteki taşlardan 3.5 kat ağır olacaktır. Taşsı meteoritlerse Dünya'daki sıradan kayaçlardan 1.5 kat kadar yoğundur.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
Gramı 10 Bin Dolara Satılıyor. Uzaydan Gelen Taşlara Rağbet Artıyor - YouTube. Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen meteor yani göktaşı düşmesi son günlerde herkesin dilinde. Uzaydan gelip dünyaya düşen göktaşı parçaları da pek çok kişinin ilgi alanında.
Halk arasındaki ismiyle mıknatıs taşı. #magnetit.
Mıknatıs taşı bilinen adı ile manyetit ya da magnetik olarak bilinmektedir.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
Atmosfere giren gök taşları sürtünme etkisiyle yanarken ortaya çıkan farklı renkler, gök taşının yapısındaki metaller hakkında bilgi verir. Örneğin demir sarı, magnezyum mavi-yeşil, sodyum sarı-turuncu, kalsiyum ise mor tonlarda ışık yayar.
Güneş sisteminde rastlanan bir göktaşında dünya ekonomisinin 137 bin katı değerinde nikel, demir ve altın madenin bulunduğu açıklandı. 10 bin katrilyon dolar değerindeki madenlerin bulunduğu göktaşına 2023 yılında gidilecek.
Göktaşı ile Dünya'nın yörüngesi kesiştiğinde Göktaşı Dünya'nın yer çekimine girer ve Dünya'ya düşer. Taş Meteoritler, Metal Meteoritler Karışık Meteoritler olmak üzere 3 çeşit meteorit vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri