İstihdam edilenlerin %16,0'ı tarım, %20,7'si sanayi, %5,2'si inşaat, %58,1'i ise hizmet sektöründe yer aldı. İşgücü 2020 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 196 bin kişi azalarak 31 milyon 629 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,2 puanlık azalış ile %51,0 olarak gerçekleşti.
İstihdam edilenlerin %15,8'i tarım, %21,7'si sanayi, %6,0'ı inşaat, %56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı.
Çalışan nüfusun yaş ortalaması düşük, bağımlı nüfus oranı fazladır. Tarım sektöründe çalışan nüfus fazla, hizmet ve sanayi sektöründe çalışan nüfus azdır.
Değerlendirme: Türkiye'de yıllar itibariyle, özellikle tarım sektörü istihdamında azalma yaşanırken, hizmet sektörü istihdamında artış kaydedilmiştir. 2022 yılı verileriyle Türkiye'de hizmetler sektörü istihdamda 56,5% pay almakta olup, AB-27 ülkelerinde ise ortalama 71,9% pay almaktadır.
Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler dikkate alındığında; İstihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 222 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 49,0 olarak gerçekleşti. İşgücü 35 milyon 436 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,9 olarak gerçekleşti.
İlgili 18 soru bulundu
2021 yılı İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında inşaat sektöründe 121 bin 351 işyeri için veri derlenmiş olup, bu işyerlerinde toplam 1 milyon 306 bin 768 çalışan tespit edilmiştir.
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puan azalarak %9,7 seviyesinde gerçekleşti.
Yaptığımız araştırmaya göre, ticaret, turizm, ulaştırma ve haberleşme, finans, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik, metal eşya ve enerji sektörlerinin Türkiye ekonomisi açısından değerleri giderek artıyor.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir.
TÜİK Kurumsal. Geçici sonuçlara göre 2022 yılında faal olan girişimlerin %43,7'si hizmet sektöründe, %36,1'i ise ticaret sektöründe yer aldı. İstihdamda ise hizmet sektörü toplam istihdamın %38,3'ünü oluştururken sanayi sektörünün istihdam payı %28,7 oldu.
İstihdam edilenlerin %16,0'ı tarım, %20,7'si sanayi, %5,2'si inşaat, %58,1'i ise hizmet sektöründe yer aldı.
Bir ekonomide tarım, sanayi ve hizmetler olmak üzere üç sektör bulunmaktadır. Gelirin tarım, sanayi ve hizmet sektörleri arasındaki dağılımına sektörel gelir dağılımı denir.
Hizmetler sektörünün başlıca dalları, “finans ve mali kuruluşlar”, “turizm ve dışarıda yemek hizmetleri”, “ulaştırma”, “haberleşme”, “eğitim”, “sağlık”, “dağıtım”, “inşaat ve mühendislik” “bilgi ve iletişim” “kamu hizmetleri” ve “serbest meslek” hizmetleridir.
Genç nüfusun istihdamı sektörlere göre incelendiğinde, istihdam edilen gençlerin 2021 yılında %18,2'sinin tarım sektöründe, %30,8'inin sanayi sektöründe, %51,0'inin ise hizmet sektöründe yer aldığı görüldü.
Türkiye'de işgücünün işe katılım oranı; işgücü sınıfındaki nüfusun (Tuik 15 yaş üstü nüfusu bu grupta ele almaktadır), çalışan nüfusa oranlanmasıyla elde edilmektedir. İşgücüne katılım oranı, işgücünü oluşturan kişi sayısının çalışma çağındaki nüfusa oranıdır.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
Birincil sektör, ekonomide doğrudan doğal kaynaklardan yararlanılan sektördür. Bu sektöre tarım, ormancılık, balıkçılık ve madenciliği içerir. Sektörde elde edilen ürünlerin çoğu diğer endüstriler için hammadde olarak kullanılmaktadır.
Literatürde ekonomik faaliyetler tarım, sanayi ve hizmet sektörleri olarak üç temel başlıkta toplanmaktadır.
Kamu kurumları ve belediyeler faaliyet alanı olarak birinci sektörü oluştururken, kar amacı güden özel sektör kuruluşları ikinci sektörü meydana getirir. Üçüncü sektör ise gönüllülük esasına dayanan ve kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarından oluşur.
Ekonominin fiziki varlığı olmayan, tüketiciler / sanayi tarafından üretildiği anda tüketilen iktisadi malların meydana getirildiği sektöre “hizmet sektörü” denir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Bilişim, yapı-inşaat, gayrimenkul, eğitim, üretim-imalat, turizm-otelcilik, perakendecilik, enerji ve lojistik sektörleri gelecekte en fazla iş fırsatı sunacak sektörler arasında yer alacak. Özellikle bilişim, nitelikli eleman açığının hızla arttığı sektörlerin başında geliyor.
Bu şehirlerde istihdam artışının 59 bini tarım, 49 bini hizmetler, 6 bini de sanayi sektöründe gerçekleşti. Türkiye'de işsizliğin en düşük olduğu iller ise Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane olarak kayıtlara geçti. Bu altı ildeki işsizlik oranı geçen yıl yüzde 4,5'ten yüzden 3,6'ya geriledi.
Buna göre; 2024 yılında en düşük işsizlik maaşı 5 bin 325 TL en yüksek ise 10 bin 650 TL olarak belirlenmiştir.
15 ve daha yukarı yaştaki bir kişinin işsiz sayılabilmesi için: (1) Son 4 hafta içinde bir gün dahi ücretli ya da ücretsiz hiçbir işte çalışmamış olması, (2) Son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış olması, (3) 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri