İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
kısırın ana malzemesidir. tokat'ta ve belki başka yerlerde de düğü olarak adlandırılan besin maddesi. bat'ın yeşil mercimek ile beraber belkemiğini oluşturur. tercih edilen esmeridir. ince bulgur olarak da adlandırılmaktadır.
Düğürcük kelimesi Türkçe içerisinde 'ince bulgur' olarak bilinmektedir. Bu bağlamda normal bulgurun küçüğü olarak ifade etmek mümkündür.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Özellikle pilav ve salatalarda, bulgur yerine pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz. Magnezyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan karabuğday, bulgurla benzer şekilde hazırlanır. Özellikle çorba ve yahni yemeklerinde tercih edilen karabuğday, kahvaltılık gevreklerde de tercih edilebilir.
Seçenekler: 1 kg23,50 TL/kg.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması ve kabuğunun soyularak öğütülmesi ile elde edilen oldukça değerli ve besleyici bir gıda maddesidir. Midyat Bulguru içli köfte, fellah köftesi gibi tariflerde kullanılabilir. Gluten içerir.
Güneydoğu Anadolu topraklarında yetişen pilavlık bulgura göre daha ince taneli olan içliköfte yapımında kullanılan yerli bulgur. İnce bulgur olarak da bilinir.
Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Duru Başbaşı bulgur, Duru'nun özel tescilli ürünüdür. Bulgurun değirmende öğütme işlemi esnasında kırılmadan kabuğunun soyularak elde edildiği, son derece lezzetli ve lif oranı en yüksek olan bulgurdur.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
PİLAVLIK BULGUR
"Duru Bulgur "doğal" taş değirmende üretilen tek bulgurdur. Bulgur parlatma islemi yapilmadan uretilir; bulgurun kepekli ve dogal yapisi korunur. Bu sebeple lif ve mineral bakimindan en zengin bulgur Duru Bulgur'dur.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
Yıllardır gelen bir geleneğe göre eğer eve bir misafir gelecekse muhakkak kısır ve ıslak kek olmalıdır :) Kısır hem doyurucu olması nedeniyle hem de çeşitli baharatlarla lezzetlenmesinden dolayı neredeyse her öğünde afiyetle tüketilir.
Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi - Nefis Yemek Tarifleri.
Çiriş pilavı, bir çeşit bulgur pilavıdır. Çiriş otundan yapılır. Geleneksel Van mutfağında bulunur. Van Çirişli Bulgur Pilavı, 03.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna tescillenmesi ve coğrafi işaret alması için başvuru yapılmıştır.
İnce bulguru derince bir kaba alın ve üstüne sıcak su gezdirdikten sonra, kabın üstünü kapatıp 5 dakika kadar kabarmaya bırakın. Ayrı bir kaba irmiği alın, üstüne yumurta kırın ve soğanı rendeleyin. Salça, tuz, karabiber, kimyon ve unu da ekleyip güzelce karıştırın. Şişen bulguru da ekledikten sonra güzelce yoğurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri