Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
Yavuz Sultan Selim'in Osmanlı'ya getirdiği hilafet makamı 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaldırıldı
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır.
Çok geçmeden de, beklenildiği gibi, Tuman Bay'ın hayatına son verildi (Rebiyülevvel 923 = 13 Nisan 1517). Böylece Memlük devleti ve onun halifelik müessesesi kesin olarak ortadan kalkmış oldu.
Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
İlgili 28 soru bulundu
Halifeliğin Kaldırılmasının Nedenleri
· TBMM tarafından halife tayin edilen Abdülmecit Efendi'nin, devlet başkanı gibi davranması. · Halifelik kurumunun, lâikliğe ve cumhuriyet rejimine ters düşmesi. · Eski rejim taraftarlarının saltanatın kaldırılması ve cumhuriyetin ilanından sonra, halifeliğe sığınmaları.
16. yüzyılın başlarında, 1517 yılında, Osmanlı Devleti padişahı Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethedip Memlûk Devleti'ne son vermesiyle birlikte halifelik makamı İstanbul'a, Osmanlı Hanedanı'na geçmiştir ve dört asır aradan sonra, 3 Mart 1924 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırılmıştır.
"1517 senesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır'ı fethinden sonra ise hilafet Osmanlı Devleti'ne geçti. Devrin halifesi olan Musa el-Mütevekkil Alallah, Mısır'ın fethi sonrasında, padişah ile görüştü ve Sultan Selim lehine halifelikten feragat etti, padişah ile birlikte İstanbul'a geldi."
Görülecektir ki, "hilafet bayrağı" denilen ve yeşil zemin üzerine kelime-i tevhid ibaresi yazılı olan bir veya üç hilalli sancakların peygamber dönemindekilerle hiçbir ilgisi yok. Bunlar yüzyıllar sonra icat edilmiş yöresel sancaklar. Dolayısıyla İslam dünyasını temsil etmekten de uzaklar.
Peygamber gibi Muhacir olanlardan birinin hakkıydı.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Hilafeti Osmanlı'ya getirerek İslam dünyasının tek bir çatı altında toplanmasını sağlayan ve 498 yıl önce 22 Eylül'de Çorlu'da vefat eden Yavuz Sultan Selim, sekiz yıldan fazla süren yönetiminde, Osmanlı tarihinde dönüm noktası teşkil eden olaylara imza attı.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
I. Selim (Osmanlıca: سلطان سليم اول) veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim (d. 10 Ekim 1470 – ö. 22 Eylül 1520), Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l–Haremeyni'ş–Şerîfeyn" (iki kutsal caminin hizmetkârı) unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir.
Disiplinlerarasi Calismalar Dergisi, 37(2).Küçük, C. (1988). Abdülmecid Efendi Son Osmanlı Halifesi.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahıdır. Bunun yanında halifelik makamını Osmanlı İmparatorluğu'na kazandırması sayesinde de 74. İslam Halifesi'dir. Bunun yanında "İki Kutsal Caminin Hizmetkârı" unvanına, yani Hâdim'ül-Haremeyn'uş-Şerifeyn makamına erişmiş Osmanlı Padişahı'dır.
Bununla beraber, şimdiki fakihlerin birlik içinde paylaşdıklan görüşe göre 923 (1517) yılında Mütevelddl `Alal-lah denilen Ebu Cafer XII. Mu- hammed, Selim'in şahsında hakimiyet süren bu hanedan lehine kesin ola- rak feragat ederek bu hak Osmanlı hanedanına kazandınlmıştır.
Mısır seferi sonrasında Mekke, Medine ve Kudüs gibi kutsal topraklar Osmanlı hakimiyetine girdi. Kutsal Emanetler'i İstanbul'a getirten Yavuz Sultan Selim, 29 Ağustos 1516 tarihinde Hilafet'i Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçirmiş oldu. Hilafet onunla Araplardan Türklere geçmiştir.
Hilafeti kaldıran Türkiye son Halife Abdülmecid'i 83 yıl önce bugün sürgüne gönderdi. Büyük Millet Meclisi'nin hilafeti kaldıran 3 Mart 1924 tarihli kanununda hilafetin varlığı konusunda geçen bir cümle akılları karıştırıyor. Bu maddede, "Hilafetin Cumhuriyet'e ait olduğu, sadece halifeliğin" kaldırıldığı geçiyor.
Bunun sebebi halifenin peygamberlik görevi hariç Hz. Peygamber'in yerine geçerek onun dünyevi otoritesini temsil etmesi, yeryüzünde dinin hükümlerini uygulamak, dünya işlerini düzene sokmak üzere Allah'ın yeryüzündeki hakimiyetini veya bütün mü'minlere ait olan hilâfet ve yetkiyi temsil etmesi gibi hususlardır.
Ebu Bekir'e biat edilmesi ile başlayan, ardından Hz. Ömer ve Hz. Osman ile devam eden ve son olarak Hz. Ali'nin hilafetiyle nihayete eren döneme Dört Halife dönemi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri