Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
En çok yüzde görülen siyah noktalar, cildin temiz tutulmaması, yağlı cilt bakım ürünlerinin kullanılması, toz ve kire çok fazla maruz kalmak gibi nedenlerle oluşmaktadır. Bu nedenle, siyah noktaların tek seferde tamamen temizleneceği düşünülmemelidir.
Düzenli cilt temizliği
Gün içerisinde cildin maruz kaldığı etkenlerden dolayı cilt dokusunda yağ ve kir oluşur. Cildi arındırmak için düzenli olarak günde iki kez yüz yıkamak siyah noktalardan kurtulmak adına çok önemlidir. Fakat kuru veya hassas cilde sahip kişilerin yüzlerini günde bir kez yıkamaları önerilebilir.
Siyah noktaların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Siyah noktalar temizlenmediği taktirde büyümeye devam eder. Bu büyüme çok ileri boyutlara ulaşırsa oluşan siyah Nokta doktor yardımıyla alınır. Normal durum da sorun oluşturmayan siyah noktalar doktor müdahalesi gerektirdiği noktaya geldiği zaman lazerle yakılma işlemi yardımıyla ortadan kaldırılır.
Bunun için 1 tatlı kaşık balı yarım limon suyuna ekleyip siyah noktalara uygulayabilirsiniz. Karbonat maskesi: 1 yemek kaşığı karbonatı az suyla macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve sorunlu bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar bekleyin. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
Zerdeçal: 1 yada 2 yemek kaşığı toz zerdeçal içerisine 1 kaşık bal, 1 kaşık limon suyu ve 1 kaşık süt ekleyin. Karışımı yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra yıkayın. Siyah noktalar ve akneler için oldukça etkili bir maskedir.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Siyah noktalar oldukça esnek ve çıkarılması zor yapılara sahip olabilir. Onlardan kurtulmaya çalışırken, daha fazla ortaya çıkmalarına sebep olabilirsiniz. Siyah noktalarınızı sıkmak, cilt tahrişine neden olurken potansiyel olarak lekenin içine daha fazla bakteri girmesine sebep olabilir.
Diş macununu siyah noktaların olduğu bölgelere elinizle iyice yayarak sürünüz. Ardından diş macununu sürdükten sonra kurumasını bekleyin. Diş macunu kuruduktan sonra cildinizi ılık bir su ile yıkayabilirsiniz.
Siyah nokta temizleme işlemi için öncelikle buhar yardımıyla gözeneklerin genişletilmesi gerekir. Böylelikle siyah noktalar cildi zorlamadan kolaylıkla çıkarılabilir. Cilt bakımı uzmanları tarafından bu işlem profesyonel bir şekilde yapılabilir.
Ancak siyah nokta temizlemeyi kendiniz sıkarak yapmanız tavsiye edilmez. Çünkü siyah noktaları sıktığınız parmaklarınızdaki bakteriler ve yağlar, cildinizi iltihaba ve enfeksiyona açık hale getirebilir. Bunlar da akne izlerine sebep olurken uzun vadede akne tablosunu kötüleştirebilir.
Benzamycin. Benzamycin, siyah noktalar için krem eczane satışı olan bir krem. Ancak dikkatli kullanılması gereken, alerjik bünyelerde soruna yol açabilecek bir ürün olduğu için kesinlikle doktor tavsiyesiyle alınmalı.
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur.
Deniz tuzunu gözenekleri derinlemesine temizlemek, siyah nokta oluşumuna engel olmak, akne ve bakterileri önlemek için de kullanabilirsiniz. Küçük bir sprey şişesine ılık su ve dört tatlı kaşığı deniz tuzu koyun. Tuz eriyinceye kadar karıştırın ve temiz cildinize, gözlerinizi koruyarak günde iki kez uygulayın.
Limon ve Karbonat Maskesi
1 yemek kaşığı karbonat ya da tuzun içine yarım limonu sıkıp suyunu ekleyin. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere karışımı ovalayarak sürün. 15-20 dakika bekleyip soğuk su ile yıkayın.
Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
Siyah noktaların varsa ve cildin akneye eğilimliyse Salisilik asit içeren siyah nokta temizleme ürünleri kullanmanı öneririz. Salisilik asit, sivilce tedavisinde sıklıkla kullanılan, mikro soyucu etkiye sahip bir maddedir. Cildin üst katmanını soyup, sağlıklı, berrak cildi ortaya çıkartır.
Cildi yumuşatan ve besleyen vazelini aynı zamanda siyah noktalardan kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Herkesin yaşadığı siyah nokta sıkarken tırnak izi kalma sorununu tamamen ortadan kaldıran bu yöntemle bebek gibi bir cilde kavuşabilirsiniz.
Elma Sirkesi ve Kabartma Tozu
Ayrıca gözeneklerin derinlerine yerleşerek kirleri temizleme özelliğine sahiptir. Cildin daha az yağ üretmesine, sonuç olarak da daha az siyah nokta üretimine destek olur. Elma sirkesi ise sıkılaştırıcı etkisi ile açılan gözeneklerin küçülmesini sağlar.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Siyah nokta tedavisi aslında basit uygulamalar ile çözüme ulaşabilir. Amaç, tıkanmış olan yağ kanallarını temizleyip açmaktan ibarettir. * Siyah noktaların kesinlikle tırnakla sıkılmaması gerekir. * Siyah noktalar, buhar banyosu ile çok kolaylıkla tedavi edilebilir.
LİMON SUYU Siyah noktalar açık ve tıkanmış gözeneklerin havayla teması ile oluştuğu için bu noktaları "küçültmek" biraz işinizi kolaylaştırabilir. Limon suyunun sıkılaştırıcı özelliği bu iş için biçilmiş kaftan gibi gözükse de geçici olarak cildi beyazlatıp güneşe karşı hassasiyet yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri