Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
Geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge, yüzde 19,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" oldu. En düşük istihdam oranı ise yüzde 33,8 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt"te hesaplandı. TÜİK 2022 yılı işgücü istatistiklerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2022'nin işsizlik rakamını yüzde 10,7 olarak açıkladı. TÜİK'in yayımladığı rakamlara göre işsizlik oranı bir önceki aydaki yüzde 11,4'e göre Şubat ayında 0,5 puan azaldı.
İşsizlikte zirveyi zorluyor
Ağustos 2023 itibariyle işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler İspanya (yüzde 11,5), Yunanistan (yüzde 10,9) ve Kolombiya (yüzde 9,5) oldu. Türkiye de bu ülkelerin ardından yüzde 92 ile dördüncü sırada.
Hızlı nüfus artışı, yüksek şehirleşme hızı, istihdam gelir dağılımı, enflasyon, yatırımların yetersizliği, ekonominin yapısından kaynaklanan diğer nedenler, ülkemiz için işsizliğin başlıca nedenlerini oluşturmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
Genç işsizliğin oluşumuna makro düzeyde neden olan pek çok faktör sırala- nabilir. Bunlar; toplam talep yetersizliği, ekonomik durgunluk ve krizler, de- mografik faktörler, işgücü politikalarının yetersizliği, eğitim politikalarının yetersizliği, asgari ücret uygulaması ve gençlere yönelik ücret politikalarıdır.
İşsizlik oranı ise 1,0 puan azalarak %9,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,7 iken kadınlarda %12,6 olarak tahmin edildi.
İşsizlik oranı en yüksek bölge %19,2 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %6,2 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.
DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu (Ocak 2024) Yayımlandı! Gerçek işsiz sayısı 3,1 milyon değil, 8,7 milyon! TÜİK'e göre dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9'a…
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmektedir.
TÜİK'in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor ve oran bu sayıya göre hesaplanıyor.
Türkiye'de üniversite mezunlarının %12,4'ü işsiz. Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler.
Lisans seviyesinde ortalama ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu bölümler, dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), özel eğitim öğretmenliği (4 ay), tıp (4,2 ay), eczacılık (6 ay) ile ebelik (6,8 ay) oldu.
2021 yılında 4 milyon 948 bin kişi tarım sektöründe, 6 milyon 143 bin kişi sanayi sektöründe, 1 milyon 777 bin kişi inşaat sektöründe, 15 milyon 928 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edildi.
İstihdam edilenlerin %16,0'ı tarım, %20,7'si sanayi, %5,2'si inşaat, %58,1'i ise hizmet sektöründe yer aldı. İşgücü 2020 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 196 bin kişi azalarak 31 milyon 629 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,2 puanlık azalış ile %51,0 olarak gerçekleşti.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından istihdama ilişkin şehirlerde gerçekleştirilen anket verilerine göre, 2019 yılında işsizlik oranı, yıllık bazda 0,3 puan artış göstererek % 5,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020 yılı sonu itibarıyla işsizlik oranı %5,2 seviyesindedir.
İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 13,8 olarak tahmin edildi. Genç işsizlik oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 20,1'e yükseldi. Aynı dönemde işsiz sayısı 3 milyon 508 bin kişi olarak kayıtlara geçti.
Bir ekonomideki işsizlik oranı ise, söz konusu ekonomideki işsizlerin toplam işgücü (çalışanlar + işsizler) içindeki payı ifade eder.
Nitekim yaşamında sıkıntı, musibet ve meşakkat çekmeyen kimse yoktur. Çün- kü Allah insanları kıtlık, yokluk, işsizlik, deprem, yangın, fitne, fesat, çekişme, tefrika, hastalık ve savaş gibi çeşitli musibet ve zorluklarla imtihan etmektedir.
Uluslararası Çalışma Örgütüne göre 15-24 yaş arasındaki bireylerin işsiz kalması genç işsizlik olarak değerlendirilmektedir.
Genç nüfusun istihdamı sektörlere göre incelendiğinde, istihdam edilen gençlerin 2021 yılında %18,2'sinin tarım sektöründe, %30,8'inin sanayi sektöründe, %51,0'inin ise hizmet sektöründe yer aldığı görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri