Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Latince adı 'Thymus vulgaris' olan Bilye kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz'dir. Ülkemizde Güney Batı Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişir.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir. Zahter orta çağda, cesaret sembolü olduğuna inanılır ve şövalyeler tarafından zırhlarında bulunurdu.
Dağ Kekiği Nedir? Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Dağ kekiği hem kuru olarak yemeklerde hem de demlenerek çay olarak kullanılabilir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr166,33 TL/kg.
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
Kökeni Akdeniz bölgesine kadar izlenebilen dağ kekiği, Türkiye'de yaygın olarak bulunur. Dağ kekiği çeşitleri şunlardır: Origanum syriacum (Suriye Kekiği, Dağ Kekiği, İsrail Kekiği): Güneybatı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da doğal olarak yetişir.
Kara kekik, Datça dağlarında doğal olarak yetişen bitki türüdür. Kara kekik, baharat çeşidi olarak ya da çay haliyle de tüketilebilir. Yemeklerinize hoş bir tat ve koku veren kara kekik, aynı zamanda adeta bir şifa kaynağıdır.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 92,58 TL.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir. Evet kekiğe benziyor ama daha keskin ferah bir kokuya capcanlı yeşilin en güzel tonuna sahip uzun yapraklı bitkimiz pek bir sevilesi pek bir şifa kaynağıdır.
Dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak da bilinen yayla kekiği (Origanum minutiflorum O. Schwarz et. H. Davis) ülkemizde sadece Isparta ilinin Sütçüler yöresinde yayılış gösteren, yabani olarak yoğun bir şekilde toplanarak ihraç edilen endemik bir türdür.
Batı Akdeniz bahçe kekiği olarakta bilinir. Popüler bir mutfak baharatıdır. Soslarda, çorbalarda, dolmalarda ve et yemeklerinde lezzet kattığı gibi, zeytin yağınızı, sirkenizi de tatlandırır.
Sağlığa birçok faydası olan kekik çayı da en çok tercih edilen bitki çayı çeşitleri arasındadır. Kekiği aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilir ve kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Halk içerisinde daha çok dağ kekiği olarak tanımlanan zahter otu, güzel bir kokuya sahiptir. Ülkemizin; Gaziantep, Hatay, Mardin ve Mersin illerinde çokça yetişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri