Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir. 90 çeşitten oluşan Yerli ve 28 yabancı çeşitlerden oluşan “Zeytin Gen Bankası” Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün Kemalpaşa Üretim ve Araştırma Sahasında bulunmaktadır.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
İlgili 39 soru bulundu
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Ege Bölgesi'nin iklimi zeytin yetiştirilmesine elverişlidir. Bu nedenle, bu bölgede yetiştirilen zeytinler genellikle kalitelidir.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir.
GEMLİK (TRİLYE) ZEYTİN FİDANI ÖZELLİKLERİ
Gemlik zeytinin bir diğer isimleri de Kara, Kıvırcık ve Kaplık olarak da bilinmektedir. Ağaç özellikleri olarak da orta kuvvetli yapıdadır. Meyve iriliği bakımından orta irilikte olan bu zeytin çeşidinde meyve kalitesi de dikkat çekiyor.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
Oleacea familyası, Olea cinsinin bir türü olan zeytinin (Olea europaea L.) anavatanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya'dır .
Türkiye, dünyadaki zeytin üreten ülkeler arasında ağaç yoğunluğu bakımından 5. sırada, üretim açısından ise 4. sırada yer almaktadır. Zeytin piyasasında sayılı ülkeler arasına girmiş olan ülkemizde farklı bölgelerde değişik türlerde zeytin yetiştirilmektedir.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Acılığını kaybeden zeytinler üzüm sirkesinin içerisine konularak 1-2 gün bekletilip sirke tadını alması sağlanır. Kalamata Zeytini sirkeden çıkarıldıktan sonra kutulara yerleştirilip üzerine %8 lik salamura ilave edilir. Üzerine aromatik tatlar katmak için limon dilimi ve zeytinyağı ilave edilebilir. kazandırılır.
Eşek Zeytini (Ödemiş) Çeşidi
Meyve büyüklüğü çok iri olan eşek zeytini yeşil sofralık olarak değerlendirilmektedir. Meyvesinin eti serttir.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Bu sebeple de halk arasında gemlik zeytini olarak da bilinmektedir. Böylece bir kafa karışıklığına son verelim. Trilye zeytini ile gemlik zeytini aynı türdür.
Ayvalık zeytininden üretilen zeytinyağı aroma, asit oranı, meyvemsi tadı ve katkısız yapısı gibi gerekli faktörlerin tümü açısından değerlendirilmiş, neticede ülkemizin en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilmiştir.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Yani ülkemizde en fazla zeytin ağacı, Aydın ilinden sonra İzmir ve Manisa illerinde bulunmaktadır. Aydın ilinden sonra en fazla zeytin Manisa ilinde üretilir iken en fazla zeytin yetiştirme alanına sahip olan Aydın, İzmir ve Muğla illerinden sonra dördüncü kademede yer almaktadır.
Zeytinin öyküsü
İlk olarak Yunanistan'ın Santorini adası'nda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin'e ve Japonya'ya ulaşmıştır.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir. 1.500.467 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri