Prensip, bireyin kendi yaşam tarzına uygun olarak belirlediği ilkeler ve uyulması gereken kurallar anlamına gelir.
Ne olursa olsun, kurallarından vazgeçmeyen insanlar ise "prensip sahibi" olarak nitelendirilir. Bir kişinin ya da kurumun mevcut kurallardan ve ilkelerden vazgeçmemesi "prensip meselesi" olarak adlandırılır.
Prensip kelimesi, Fransızca kökenli olup Türkçede düstur, ilke ve kanun kelimelerine karşılık gelir. Sözlük anlamı olarak da “ana unsur” ve “temel ilke” kelimeyi belirten söz öbekleridir.
prensip - Nişanyan Sözlük. Fransızca principe “ilke” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince principium “bir şeyin başı” sözcüğünden alıntıdır.
prensip kararı gereği sizce ne demek, prensip kararı gereği size neyi çağrıştırıyor? Yasama organınmızca kanun maddesi haline getirilmiş bir hususun kamu idarecisi amir tarafından uygulama isteksizliğinin yazılı veya sözlü ifadesi. Kısacası 'prensip kararı gereği uygulanamamaktadır' denir.
İlgili 43 soru bulundu
Prensip kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Prensip kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı principe şeklindedir.
(Genel anlamda) Bir şeyin üzerindetemellendiği, kurulduğu şey (bir evintemeli, bir kurumuntemeli vb.). Tinsel nitelikte bir şeyin varsaydığı ve kendisine dayandığı ilke.
Prensip kelimesi de ilke kelimesi ile birebir aynı anlamı taşır. Bu yüzden kişiler cümle içerisinde ilke kelimesi yerine prensip kelimesini kullanır.
Prensip sözcüğü, bir görüşün çıkış noktası ve temel düşünce anlamına gelir. Prensipler, bilimsel araştırmalar da önemli rol oynar. Örneğin gözlem ve deney yapmak bilimin temel prensipleri arasında yer alır. Bu ilkelerden ödün verildiği takdirde doğru sonuca ulaşmak mümkün değildir.
resmi imzadan, anlasmadan once, genellikle sozlu olan, fakat sonucunda bir on protokol da imzalanabilen anlasma cesidi.
prensip: kendini ilgilendiren tüm kararları kendin almak.
Prestij kelimesinin anlamı, saygınlık anlamına gelir. Saygınlık kelimesinin yerine de zaman zaman prestij kelimesi kullanılır.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Mutlak olarak iyi olduğu düşünülen veya belli bir yaşam anlayışından kaynaklanan davranış kuralları bütünü. Bir kimsenin iyi niteliklerini veya kişiliğini ifade eden tutum ve davranışlar bütünü, mizaç.
Pratik kelimesinin anlamları kişide bir işi kolaylıkla yapabilme, bir şeyi uygulayabilme deneyimi, becerisi veya eğilimi bulunma, uygulamalı, uygulama ve bir şeyi yapma yöntemi veya biçimidir.
Bir yapının ya da oluşumun temelini oluşturan yapılardan her birine esas denir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan esas kelimesi, isim tamlamalarında kullanıldığında doğru ve hakikat anlamına gelir. Örneğin meselenin esası, meselenin doğrusu demektir.
İlke, bilimsel yöntemde nesnel gerçeğin belirgin özelliklerinin ve yasaların genelleştirilmesi ile elde edilen ve insana hem teorik çalışmalarında, hem de uygulama faaliyetlerinde yol gösteren genel dayanak noktasıdır.
Ve kural olarak, bunu yapmam.
Nitelik kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre ise, bir şeyin nasıl olduğunu belirten özelliği olarak ifade edilmektedir. Nitelik kelimesi aynı zamanda özellik olarak da ifade edilebilmektedir olan bir kelimedir. Aynı zamanda bir şeyin iyi veya kötü olmasını ifade eden nitelik kelimesi, kalite anlamında da kullanılmaktadır.
Numunenin eş anlamlısı olan sözcükler: Örnek. Göstermelik.
Değer, bir şeyin önemini belirtmek için kullanıldığında “kıymet” ile anlamdaş olmaktadır. Bir şeyin para ya da benzer bir ölçüyle değerlendirildiği durumda ise eş anlamı “paha” olmaktadır. Paha ile anlamdaş olarak da bedel sözcüğünün kullanıldığı görülmektedir.
Uygulama kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler tatbik, kullanışlı, tatbikat ya da pratik olarak karşımıza çıkar.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Modern olmayan, avcı toplayıcı toplumlar ilkel olarak nitelendirilir. Bunun dışında, toplum içinde nasıl davranılacağını ve konuşulacağını bilmeyen kişiler için de aynı kelime kullanılır.
Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı (iki veya daha fazla ülkenin bir araya gelmesiyle) anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri