Metropoliten ilçe sayısı 2020 itibarıyla 30 büyükşehir içerisinde 519 ilçe belediyesi vardır. (Büyükşehir dışındaki ilçelerle birlikte toplam ilçe sayısı 922 'dir.) En fazla metropoliten ilçesi olan büyükşehir 39 ilçe ile İstanbul'dur.
81 ilden oluşan Türkiye'de 30 il büyükşehir belediyesi statüsündedir. Peki nüfusu 750 bin ve üzeri olduğu için büyükşehir statüsü kazanan iller hangileri? İşte yanıtı...
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine gönderdiği “Şehir Giriş, Çıkış Tedbirleri” ek genelgesi ile büyük şehir statüsündeki 30 il ( Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, ...
➢Büyükşehir Belediyesi Bulunan İller şunlardır: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Mersin, Kocaeli, Samsun, Sakarya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van.
AK Parti Genel Merkezindeki kabulde, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Hatay'ın büyükşehir belediye meclislerinin AK Parti grup başkanvekilleri yer aldı.
İlgili 44 soru bulundu
Toplam nüfusu 750.000'den fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir.
Ülkemizde toplam 30 büyükşehir belediyesi bulunmaktadır. Antalya, Eskişehir ve Mersin, en son büyük şehir olan illerimiz arasındadır.
Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır.
Tekirdağ, Türkiye'nin Tekirdağ ilinin merkezi olan şehirdir. 2012 yılında nüfusu 750.000'i geçen 14 adet il TBMM'de kabul edilen kanun ile büyükşehir statüsü kazandığı için Türkiye'nin 30 büyükşehrinden biridir.
Diyarbakır Belediyesi, 504 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 28.12.1993 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi statüsüne dönüştürüldü.
2020 yılı itibariyle Türkiye'de, 30 il büyükşehir statüsünde bulunuyor. Çanakkale küçük şehir olarak kalırken, yıllardır kentte Çanakkale'nin büyükşehir olma ihtimali üzerinde toto oynanıyor.
Sakarya, 1954'te il oldu. 14 Ocak 2000'de çıkarılan 593 sayılı kanun hükmünde kararname ile büyükşehir unvanı kazandı.
Kuruluşu. 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı 14 ilde büyükşehir belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanuna göre kurulmuş ve ilin bütün sınırları Aydın Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.
Samsun Belediyesi 9 Eylül 1993 Tarih ve 21693 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yedi ilde Büyükşehir Kurulması Hakkındaki 504 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Büyükşehir kapsamına alınmıştır.
İlimiz 12/11/2012 kabul tarihli ve 6360 sayılı Kanunla Büyükşehir olmuştur.
Kayseri Belediyesi Osmanlı İmparatorluğu devrinde 1871 yılında kurulmuştur ve ilk Belediye Başkanı Mollaoğlu Mustafa Ağa'dır. Cumhuriyet devrinde de Kayseri bir il belediyesi olarak kalmıştır. 3508 sayılı yasa ile Kayseri büyükşehir statüsüne geçirildi.
İstanbul ili ve Büyükşehir Alanı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanı içerisindeki İstanbul'un toplam kara alanının %35'i (1869 km²) Anadolu Yakasında, %65'i ise (3474 km²) Avrupa yakasında bulunmaktadır.
Türkiye'deki ilk büyükşehir belediyeleri 1984 yılı Ocak ayında çıkarılan 2972 sayılı yasa ve Mart ayında çıkarılan 195 sayılı kanun hükmünde kararname uyarınca üç büyük kentte kuruldu. Bu tarih itibarıyla, bu üç kentten, İstanbul'un on beş, Ankara'nın beş ve İzmir'in de üç metropoliten ilçesi vardı.
Çöp toplama hizmetleri, 1930 tarihinden bu yana Belediye Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile belediyelerin başlıca görevlerinden biri sayılmıştır. Belediyeler bu görevi kamu bütçesinden finanse edilen bir kamu hizmeti olarak yürütmüşlerdir.
Bu kapsamda 2000 nüfusun aşağısında olan ve ortak unsurlara sahip yerleşkelere köy ismi verilmektedir. Köyler, ülkemizin en küçük yerleşim birimleri arasında sayılmaktadır. Nüfusu 5000 olan köyler gerekli başvuru ile kanun kapsamında bir belediyeye bağlanma yada tek başına belediye kurma olanağına sahiptir.
Her belediyenin yerel yönetimi temsil eden bir belediye başkanı vardır. Belediye başkanı, belediyenin sakinleri tarafından beş yılda bir seçilir; belediye başkanı, üst üste en fazla iki dönem hizmet edebilir, ancak 3.000'den az nüfusa sahip belediyelerde herhangi bir dönem sınırlaması bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri