Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla ilgili banka ve diğer bankaların çek bildirimleri üzerinden çeklerin sahte veya ikiz çek olup olmadığı sorgulanabilir. Sorgulama KKB üyesi tüm banka ve faktoring şirketleri üzerinden yapılabilir.
Çek en basit anlatımıyla bir ödeme emri vermektir. Çeki düzenleyen taraf çeki bankaya hitaben düzenler. Yani çeki yazan kişi, çekte belirtilen tarih geldiğinde, çekin muhatabına ödeme yapılmasını bankaya emreder. Bir çek keşideci, lehtar (hamili) ve muhatap olmak üzere 3 taraf arasında düzenlenir.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
Bankadan çek tahsilatı nasıl yapılır sorusuna verilebilecek cevap, çekin vadesinin gelmesi ile başlayan bir süreci ifade etmektedir. Ödeme günü gelen çek, kullanım hakkını elinde bulunduran kişi tarafından çekin sahibi olan bankaya götürülerek tahsilat talebinde bulunulmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Çekte yazılı vade tarihi geldiğinde süresi içinde; alacaklı kişi, bu çek ile birlikte, çekte yazılı bankaya giderek; bankanın çekin bağlı olduğu banka hesabından belirlenen tutarı kendisine ödemesiyle birlikte alacağını tahsil etmiş olur.
Ayrıca çek üzerinde yer alan herhangi bir kabul kaydı da faiz koşulu gibi yazılmamış sayılır. Çekin tedavüle çıkarılmasından sonra, düzenleyenin ölümü, medenî haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi veya iflası çekin geçerliliğini etkilemez.
Şayet çeki ele geçiren kişi biliniyorsa, iade davası açması için yetkili hamile uygun bir süre verilir. Yetkili hamil verilen süre içinde davayı açmazsa, mahkeme ödeme yasağını kaldırır. Bununla birlikte çeki ele geçiren kişinin kim olduğu bilinmiyorsa iptal davası açılabilecektir.
Çek bozdurma, yalnızca çek üzerinde belirtilen bankadan yapılabilir. Banka işlemlerinin uzamaması için çek tarihinde belirtilen gün bankaya ulaşmak gerekir. Çek sahibi banka şubelerine ulaştığında çek düzenlemesinde herhangi bir sorun yoksa ödeme işlemi hemen tamamlanır.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
Çekin arkasına keşidecinin kaşesini basması ve firma yetkilisinin imzasını atması ile çek cirosu yapılmış olur. Çek ciro etmek suretiyle çek üzerinde yazılı tutar lehtara devredilmiş olur. Ciro edilmiş çeki alan kişi vadesi geldiğinde çekin tahsilatını yapabilecektir.
Yargıtay kararlarına göre de senette borçlunun sorumluluğunun doğması için senede, çeke, bonoya tek imza atılması yeterlidir, şirket kaşesinin dışına atılan imza aval niteliğindedir ve senedi imzalayan şirket yetkilisi senetten şahsen sorumlu olarak senedin borçlusu haline gelir.
Ciro edilmek istenen çekin arkasına firmanın kaşesi basılır. Kaşe altına da firma yetkilisinin imzası atılır. Oluşumda başka yetkililer de var ise bu kişilerin de imzası yerleştirilebilir. Ciro edilecek bir çekte ne kadar imza olursa çek o kadar güvenilir kabul edilir.
31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
(4) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı bulunan gerçek kişinin, yönetim organında görev yaptığı, temsilcisi veya imza yetkilisi olduğu tüzel kişiye çek defteri verilmez.
Geçmişinde kredi ödemelerini aksatmış olan, Kredi Kayıt Bürosu tarafından tanımlanan kredi notu riskli seviyede olan, karşılıksız çek ya da sahte çek gibi güven zedeleyici durumlara bulaşmış olan gerçek kişiler ve tüzel kişilerin çek defteri alabilmeleri neredeyse olanaksızdır.Çek alındıktan sonra da ödeme düzenine ...
Zamanaşımı süresi 6762 sayılı TTK'nın 726'ncı maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin yürürlüğe girdiği 3.2.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.
Bunun için çekle beraber bankaya başvurmak ve çekin takasa verilmesini talep etmek yeterli olacaktır. Banka bu süreçte birkaç soru soracak ve uygun görürse çekin arkasına ciro yapacaktır. Daha sonra bankaya bir imza verilir ve banka çeki takas yoluyla tahsil eder.
Karşılıksız Çek
Çekin karşılığının bulunmaması geçerliliğine halel getirmeyecek olup yalnızca kısmen ya da tamamen ödenmemesine yol açacaktır. Karşılığın çekle işleyen hesapta nakit para olarak bulundurulması mümkün olduğu gibi, kredi yahut virman talimatının varlığı da yeterlidir.
Tüzel kişi adına çeki düzenleyen gerçek kişinin adı ve soyadı, çek yaprağı üzerine matbu olarak, kaşe basılmak suretiyle veya el yazısı ile yazılabilir. Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri