Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 25 bin fırın var. Ve bu fırınlar Türkiye'de günde 101 milyon adet ekmek üretiyor.
"Kent gelinde 400 ruhsatsız fırın var"
İstanbul'da yaklaşık 4 bin fırın var.
Günde 2 bin ekmek çıkaran fırının, diğer giderleri de içine koyduğumuzda 200 gram bir ekmekte ortalama 95 kuruş. 20 kuruş da bayi kârı verdiğimiz zaman, 1 lira 15 kuruşa geliyor.
EKMEK FIRINI İŞLETMECİLİĞİNDE YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN KRİTERLER : Kapalı alanı en az 300 m² olmalıdır. Üretim alanı en az 200 m² olmalıdır. Sosyal Tesis alanı en az 100 m² olmalıdır.
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Yüzyıllardır insanlığın temel besini olma özelliğini koruyan ekmeğin Türkiye'de tam 1000 çeşidi üretiliyor.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde (Tebliğ No:2012/2) ambalajsız olarak satışa sunulan ekmeklerin satışı hakkında gerekli şartlar belirtilmekte olup; "ambalajsız olarak satışa sunulan ekmeklerin kasap, manav, pazar gibi yerlerde piyasaya arzı yasaktır." denilmektedir.
Ekmek fırınlarının yaydıkları ısı nedeniyle binanın statik yapısına zarar verdiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, fırınların müstakil yerlerde olması zorunluluğuna getirilen eleştirilere yönelik, “Depremlere gerekli önlemler hızla alınmaya başlanmıştır.
Firincilar, pastacilar ve şekerleme imalatçilari, işe yeni başlandığında genel olarak aylık net ₺1.183 ile ₺1.561 arasında para kazandırır. 5 yıllık hizmetten sonra bu rakam, 45 saatlik bir çalışma haftası için aylık ₺1.242 ile ₺1.751 arasındadır.
Balcı, TMO'nun iki gün önce açıkladığı fiyatla buğdayda yüzde 22,5 artış yaptığını ve fırıncıların fabrika teslimi aldığı unu 185 liradan 215 liraya taahhüt ettiğini dile getirdi.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Günde 23 bin 800 ton (23.809.128 kg), yılda 8,7 milyon ton (8.690.332 ton) ekmek tüketilmektedir. Günde 95 milyon (95.236.515) adet, yılda 35 milyar (34.761.327.975) adet ekmek tüketilmektedir. Ekmek israfı: Günde 1.500 ton (1.486 ton), yılda 542 bin ton (542.455 ton) ekmek israf edilmektedir.
Normal ekmekte günlük ortalama 535 ton hamur işleme kapasitesi ile 13 üretim hattında 1 milyon 800 bin adet 250 gr'lık normal ekmek üretim kapasitesine ve buna ek olarak 2 üretim hattında 1 milyon adetten fazla çeşit ekmek üretim kapasitesine sahiptir.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin.
Ekmekler fabrika içinde altı aşamadan geçerek sofralarımıza geliyor. Tam buğday unu, ekşi maya, su ve tuzdan oluşan karışım hamur haline getiriliyor.
Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir.
Ekmek fırını işletmeciliğinde. Ekmek fırını açmak diğer iş fikirleriyle kıyaslandığında son derece karlı bir iştir. Temizlik, hijyen ve tuvalet gibi zorunlu olan kriterlerin hepsi bir araya getirilmesi gerekmektedir. Ekmek fırını açmak, evet karlı bir iş fikridir.
Pastanelerin başlıca ürünleri arasında yer alan kurupastaların, poğaça ve keklerin pişirilmesini sağlayan Unox pastane fırınları sahip oldukları gelişmiş hava akımı sistemleri sayesinde ısıyı homojen olarak yayarak her ürünün aynı anda ve aynı ölçüde pişmesini de sağlar.
Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların Türkiye'de Çatalhöyük'de 9 bin yıl öncesine dayandığı sanılıyordu. Ancak Ürdün'de, Siyah Çöl'deki arkeolojik kazılardan elde edilen kalıntılar, ekmek tarifinin, bu tarihten 5 bin yıl daha eski olduğunu ortaya koydu.
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
İstanbul Halk Ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin unlu mamüller üreten şirketidir. Ekmeğin haricinde un, kurabiye ve ekmek cipsi gibi ürünlerin de üretimini yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri