Bugüne kadar 80 ilden 508 takım profesyonel liglerde mücadele etti. Profesyonel liglerde takımı mücadele etmeyen tek il Ardahan, 67 takım ile profesyonel liglerde en fazla takımı mücadele eden il ise İstanbul'dur.
AA'nın derlediği verilere göre, Türkiye'deki profesyonel futbol liglerinde mücadele eden 127 takımın çoğunluğunu Marmara Bölgesi ekipleri oluşturuyor. Türkiye'nin en gelişmiş bölgesi olma özelliğini taşıyan Marmara, futbolda da diğer bölgeleri geride bıraktı.
Bir sezonda 20 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanmaktadır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son dört sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselmektedir.
Süper Lig'in kurulduğu 1959 yılından günümüze kadar ebedi puan durumunda Fenerbahçe 1. sıradadır. Süper Lig'de en çok lider olan takım ise Galatasaray'dır. Ebedi puan durumunda en çok galibiyet alan, en çok gol atan, en az mağlup olan ve en iyi averaja sahip takım Fenerbahçe'dir.
Bu sezon 11, 12, 13 ve 14 Ağustos 2023 tarihlerinde oynanacak maçlarla başlayacak ve futbol tutkunlarını ekran başına kilitleyecek. 20 takımın mücadele ettiği lig, çift devreli lig usulü uygulamasıyla devam ediyor. Yani, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı bu sistemle, bir sezon boyunca tam 380 maç izleyeceğiz.
İlgili 24 soru bulundu
Lig'in kademeli olarak, önceki sezonlarda uygulandığı gibi, 18 takımla oynatılmasına, diğer liglerin de buna göre yapılandırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda; Süper Lig 2021 - 2022 Sezonunda 20 takım, 2022 - 2023 Sezonunda 19 takım, 2023 - 2024 sezonundan itibaren ise 18 takım ile oynanacaktır.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig'de 2023-2024 sezonu müsabaka statüsünü yayımladı. TFF'de yer alan açıklamaya göre, sezon sonunda puan cetvelinde 17, 18, 19 ve 20'inci sırada bulunan 4 takım TFF 1. Lig'e düşecek.
Türk futbolunun ilk takımı, 1903 tarihinde kurulan Beşiktaş olarak bilinir.
İlk Türk futbol takımı ise Fuad Hüsnü Bey ile Reşat Danyal Bey tarafından devrin hafiyelerinden kaçabilmek adına İngilizce isimle kurulan 'Black Stocking' olmuştur. Bu takımın Rumlarla Papazın çayırında 1901'de oynadığı maç ise bir Türk takımının ilk futbol maçı olarak kayıtlara geçmiştir.
Türk futbol kulübü markaları arasında değeri yaklaşık 28 milyon dolar olan Galatasaray önde yer alırken bu kulübü 27 milyon dolarla Fenerbahçe, 21 milyon dolarla Beşiktaş ve 11 milyon dolarla Trabzonspor takip etti.
Manchester City birinci oldu
Böylece City, 4 yıldır en değerli futbol kulübü markası listesinin başında olan Real Madrid'in tacını elinden aldı. İspanyol takım Real Madrid ise 1 milyar 513 milyon dolarla ikinci sıraya gerilerken Barcelona 1 milyar 425 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Fenerbahçe 5 Haziran 1910'da İstanbul'un Rum kulübü Strugglers'i 3-1 yenerek aldığı gümüş işlemeli bir kupayla tarihindeki ilk kupasını kazandı. Fenerbahçe'nin günümüz itibarıyla 95 resmi lig ve kupa şampiyonluğu, 93 özel kupa şampiyonluğu ile beraber toplamda 188 kupası bulunmaktadır.
Kuruluş gayesi Türk olmayan takımları yenmek olarak açıklanmıştır. Şu ana kadar 23 kez Süper Lig şampiyonu olmuş, 18 kez Türkiye Kupası ve 16 kez de Türkiye Süper Kupası kazanmış; 2000 yılında da UEFA Kupası'nı ve UEFA Süper Kupa'yı kazanmıştır.
Yusuf Erdoğan (d. 7 Ağustos 1992, Isparta), Türk futbolcudur. Süper Lig takımlarından Adana Demirspor'da forma giymektedir.
Tarihteki en eski futbol kulüpleri, 19. yüzyılın başlarında kurulmuştur. Herhangi bir okula bağlı olmadan kurulan ilk futbol takımı, 24 Ekim 1857'de kurulan Sheffield FC'dir.
1899 yılında fenerbahçemizin kurucularından fazıl hüsnü kayacan ve arkadaşları tarafından kurulan siyah çoraplılar-black stockings futbol takımı, monarşi rejiminin baskıları sonucunda kapatılmış, daha sonra da 1902 yılında kadıköy futbol kulübü altında yeniden faaliyete geçmişti.
Ligin en yaşlı takımı Sivasspor
Süper Lig'de sezonu 14. sırada tamamlayan Sivasspor, 29,14'lük yaş ortalamasıyla ligin en yaşlı takımı oldu.
Türkiye'den en iyi dereceyi elde eden Galatasaray, 46. sırada kendine yer buldu. Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS), 2021 yılındaki ulusal ve uluslararası organizasyonlarda oynanan maçları baz alarak hazırladığı ”Dünyanın En İyi Futbol Takımları” sıralamasını açıkladı.
Soule, cholle veya choule adıyla anılan bu oyun hakkındaki bilinen ilk veriler 1147 yılına aittir. 1319 yılında Kral V. Philippe, 1369 yılında ise Kral V. Charles tarafından ülkede bu tip oyunların oynanması yasaklanmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Süper Lig'de beklentilerin uzağında bir sezon geçiren Galatasaray, Türk takımları arasında en değerlisi oldu.
Süper Lig'deki 65 sezondan 63'ünün şampiyonu bu dört takımdan birisidir. Dört büyüklerin hiçbiri Süper Lig'de alt kümeye düşmemiştir. Galatasaray, 23 şampiyonluk ile Türkiye'nin en çok şampiyon olan takımıdır. Fenerbahçe 19 şampiyonluk, Beşiktaş 16 şampiyonluk, Trabzonspor 7 şampiyonluk yaşamıştır.
Türkiye Kupası'nı kazanan takım, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde edecek ilk ekip olurken, lig 3.'sü ise, UEFA Avrupa Ligi'nde oynayacak ikinci temsilci olacak. Sezonu 4. sırada tamamlayan takım ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne gidecek.
UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası'na (EURO 2024) katılmayı daha önce garantileyen A Milli Futbol Takımı, elemelerdeki son maçında Galler'le deplasmanda 1-1 berabere kalarak D Grubu'nu lider tamamladı. A Milli Takım, tarihinde ilk kez büyük bir turnuvaya grup lideri olarak katılmayı başardı.
23 sezonda Manchester United(İNG) 19, Porto(POR) 19, Barcelona(İSP) 19, Real Madrid(İSP) 19, Bayern Münih(ALM) 18, Milan(İTA) 17 ve Arsenal(İNG) 17 kez ile gruplara en çok katılan takımlardır. Arsenal, 1998-99 sezonundan beri toplam 17 kez aralıksız katılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri