Zincir sıkı olursa şanzıman çıkış mili rulmanları bozulur, motoru indirip yarıp rulmanları değiştirmek zorundan kalırsın. Yalnızca sürücü bindiğinde 2 parmak kadar esnek olmalı zincir. Fazla gergi önce zinciri sonra dişlileri ve dişli rulmanlarını aşırı gerilim yüzünden bozar, zincir ömrü de çok kısalır.
Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur. Gergin zincir kopma riski yaratır.
Aracı çalıştırmada zorluk çekersiniz. Triger zinciri yıprandıkça uzama yapar, ateşleme ile valflerinin zamanlamasını geciktirir. Triger zincirinin zamanlama hatası nedeniyle motor ışığının yanmasına sebep olur. Triger zincirinin uzaması ve aşınması durumunda motorun ön bölümünden sert bir tıkırtı sesi işitilir.
Zincir takılarak direnç yapıyorsa son hızı da düşürüyor demektir. Düzenli yağlamıyorsan daha 1000 km deki zincirde hız ve tüketimi etkiler, kısa sürede de zincir dişli takımı aşınır, kışın her yağmur sonrası veya otoyoldaki hızlı bir sürüşün ardından zincirini muhakkak tekrar yağla..
Zincirli tahrik, mekanik gücü bir yerden diğerine zincirle aktarmanın bir yoludur. Genellikle bir aracın tekerleklerine, özellikle de bisikletlere ve motosikletlere güç iletmek için kullanılır. Araçların yanı sıra çok çeşitli makinelerde de kullanılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
yada neden gevşer ? Zincirin üzerine çok yüksek miktarda çekme yükü bindiği için baklalar uzuyor ve zincirin gevşemiş oluyor. Eğer sürekli ani gaz açarsan, zinciri aşırı gergin ayarlarsan veya dandik zincir kullanırsan gevşemesi daha hızlı olur.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
Ön dişli küçülünce hız artar. Arka dişli küçülünce hız düşer. Ön dişli büyüyünce hız düşer.
Oran büyüdükçe serilik artar, küçüldükçe de serilik azalır ve (motorun gücü yettiğince) hız artar. Örneğin : 15-42 için bu oran 42/15= 2,8 dir.
Triger Zinciri Değişmezse Ne Olur? Triger zinciri zamanında değiştirilmezse kırılma ihtimali çok yüksektir. Böyle durumlarda araç motoru duracaktır.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Yapılan araştırmalar, kaliteli bir zincir yağının. motosiklet zincirindeki ömrünün 300 km civarlarında. olduğunu göstermiştir.
Fakat motosiklet zincir temizleme işleminin mazot veya benzin ile yapılması doğru değildir. Çünkü bu maddeler yapıları gereği çözücü özelliğe sahiptir. Bu yüzden plastik yapıdaki maddeleri aşındırır. Yani zincirdeki O-Ring'ler kauçuk yapıda olduğu için mazot ve benzin ile temizlendiğinde yapıları bozulabilir.
Ama ortalama ölçü olarak şu verilebilir: Motor boşta iken zincir durduğu noktadan yukarı veya aşağı 1.5 cm. civarında oynayacak gerginlikte olmalıdır.
1-Zincir Gerginliği ayarı bozulup gevşemiştir. 2-Zincir deforme olup özelliğini yitirmiştir. 3-Arka dişli feforme olmuştur. 4-Arka tekerlek ayarı yapılırken ayarı düzgün olmaması.
Zaman içerisinde triger zincirinde de esneme olabilmektedir. Bu esneme değişim vaktinin geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda esnemeye bağlı olarak eksantrik zinciri sesi de ortaya çıkmaktadır. Değişim gerçekleşmemesi halinde bu zincir kopacak ve daha büyük sorunlara neden olacaktır.
Kullanım amacına göre ön ve arka dişliler ayrı ayrı değiştirilebilir. Motosiklet ön dişli ve arka dişli sabitken büyütülürse; en yüksek sürate daha düşük devirde ulaşır ve her viteste ulaşılabilecek maksimum sürat artar ancak aracın kalkış performansı düşer.
Düşük devirde daha fazla hız yapmanızı sağlar. Düz uzun yollar için ideal olabilir. Ama kalkışlar hantal ve bayır yukarı performans çok düşer. Ön dişli küçülüp arka dişli büyütmelerde son sürat azalır ivme artar.
Devir sayısının yüksek olması, elbette makinenin veya aracın daha yüksek hızlarda ve seri olarak işlem yapmasını sağlar. Fakat aynı güç değerinde olan iki motordan devir sayısı yüksek olanın torku daha düşük, devri düşük olanın ise tork üretme kapasitesi daha fazladır.
Sonuc olarak ön dişliyi büyütürsen motor hızlanır ama serilik düşer, Küçültürsen serileşir ama hız azalır.
Motorun torku nasıl arttırılır? Bu sorunun en pratik çözümü yukarıda arkadaşların bahsettiği gibi dişlilerle oynayarak motorun yere ilettiği gücü değiştirmektir. Motorun maksimum hızı arttırılmak isteniyorsa arka dişli küçültülmelidir. Motorun hızlanması (ivmesi) arttırılmak isteniyorsa ön dişli küçültülmelidir.
Zinciri yaklaşık 300 kilometrede bir motosikletler için üretilmiş zincir yağı ile yağlanması tavsiye edilir.Zincirin sürüşten hemen sonra sıcakken yağlanması daha iyidir, çünkü yağ, baklaların arasındaki o-ringlere daha iyi nüfuz edecektir.
Zincir gergisinin görevi, tüm çalışma koşullarında eksantrik zincirini germek ve motorun çalışması nedeniyle zincirde aşınma meydana gelse bile istenmeyen titreşimleri önlemektir.
kolay kolay kopacak bir parça değil egzantirik zinciri. motoru çok zorlamazsan sadece ses yapar, ama kopma durumunda pistonlar kırılabilir ve motor pert olur. Bildiğim kadarıyla 50 bin km ömrü var egzantirik zinciri ve paletlerinin...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri