2022 verilerine göre Türkiye'deki tüm okulların sayısı 32 bin 702 iken imam hatip okullarının sayısı bina olarak 4 bin 413.
Türkiye kamuoyunda İmam-Hatip Okulları'nın okul ve öğrenci sayısıyla alakalı tartışmalar sıkça yapılmaktadır. 2021-2022 istatistiklerine göre bugün Türkiye'de devlet okulu olarak ortaokul ve lise sayısı toplamı 31.740'tır. Bu okulların 4.313 tanesi İmam-Hatip Okuludur.
Türkiye genelindeki imam hatip okullarına ilişkin sayısal verilerin aktarıldığı rapora göre, imam hatip okullarının tüm okullar içindeki oranı 13,49. Tüm ortaokul ve lise öğrencileri arasındaki imam hatip öğrencisi oranları da lisede 10,34; ortaokulda ise 13,87.
İmam Hatip Okullarının Kurucusu Mahmut Celalettin Ökten Vefatının 61. Yılında Panelle Anıldı
İstanbul'da bulunan toplam 842 lisenin 471'ini imam hatip ile mesleki ve teknik liseler oluşturuyor. Megakentte 263 tane mesleki ve teknik lise 208 tane imam hatip lisesi bulunuyor. Kentteki Anadolu lisesi sayısı 263, fen lisesi sayısı ise sadece 14. İstanbul'da bulunan liselerin yüzde 24,9'u imam hatip liseleridir.
İlgili 21 soru bulundu
İZMİR'DE İHL SAYISI FEN LİSELERİNİN 7 KATI!
* İzmir'de 149 Anadolu, 7 fen, 99 meslek, 49 İHL var. İHL'ler, fen lisesinden 7 kat fazla. l Urla'da sınavla girilen 90 öğrenci kontenjanlı 1 sosyal bilimler lisesi dışında okul türü yok. *Menemen'de fen lisesi kontenjanı 90, İHL kontenjanı 120.
Atatürk'ün kaldığı evler restore edilerek müze hâline getirildi. "Atatürk 100 Yaşında" sloganı ile 73 adet ilkokul yapıldı. Bu dönemde imam hatip açılmadı. Atatürk'ün çeşitli illere yaptığı ilk ziyaretlerin yıl dönümlerinde kutlamalar gerçekleşti.
Bu sınavda başarılı olanlar imam, müezzin; Kuran Kursu hocası veya vaize olabilmektedirler. Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Öğrenciler yeteri kadar çabalarsa tüm bölümleri yazabilir tüm meslekleri seçebilir.
Eğitim seviyemiz 'çok özel' olmayı kaldıracak gibi değil. Bir dostum Türkiye'nin bir çok ilinde ve bazı ilçelerde çok özel imam hatip okullarının faaliyet gösterdiği haberini verdi.
16 Ağustos 1997 tarihinde Mesut Yılmaz'ın başbakanı olduğu ANASOL-D Hükûmeti döneminde çıkarılan 4306 sayılı sekiz yıllık kesintisiz öğretim yasası, İHL'lerin ortaokul kısmının kapatılmasına yol açtığı için bu okullar açısından bir dönüm noktası oldu. Yasa ile imam hatip liseleri, 4 yıllık liseler haline gelmiş oldu.
İlk kurulan okul İstanbul İmam Hatip Lisesi olurken, onu 6 okul daha takip etti. Aynı yıl, İstanbul, Ankara, Konya, Adana, Isparta, Kayseri ve Kahramanmaraş'ta ilk imam hatip okulları açıldı. 1969 yılında da Isparta'da ilk kız imam hatip okulunun temeli atıldı.
Evet, 70 sene önce 17 Ekim 1951'de 7 ilde imam hatip okulu açılması kararıyla Türkiye'nin imam hatipli yılları işte böyle başlamıştır. Üç yıllık lise bölümleri 1954'te açılmış. Bu okul mezunlarının okuyabileceği yüksekokul olarak Yüksek İslam Enstitüleri 1959'da kurulmuştur.
Eğitim kademelerine göre okul sayılarına bakıldığında en çok ilkokul olduğu göze çarpıyor. Türkiye'de 24 bin 576 ilkokul bulunurken 10 bin 24 ortaokul, 12 bin 972 ortaöğretim (lise) ve 10 bin 552 okul öncesi eğitim kurumu bulunuyor.
Öğrencilerimizin düşünme becerileri geliştirmede önemli bir yeri olan Felsefe dersi, 10. sınıf zorunlu/ortak dersleri arasın- da yer almıştır. Böylece Felsefe dersi, 10 ve 11. sınıflarda 2'şer saat olarak çizelgede yer almıştır.
İl genelinde türlerine göre okul sayılarına bakıldığında; 128 resmi 41 özel anaokulu, 1247 resmi 16 özel ilkokul, 644 resmi 21 özel ortaokul, 80 resmi 32 özel genel lise, 78 resmi 9 özel meslek lisesi ve 51 İmam Hatip Lisesi bulunuyor. 2018 Yatırımlarıyla hizmete girecek 393 okulun 10'u anaokulu, 165'i ilkokul, 186'sı ...
Evet, gidebiliyorlar. 16 İmam Hatip Lisesi mezunları Polis Okullarına gidebiliyor mu? Evet, gidebiliyorlar.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır.
İlköğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullar için öğrenci başına talep edilen ödenek 5.762 TL iken Din Öğretimi Genel Müdürlüğü için bu sayı 7.157 TL'dir. İmam Hatip Ortaokullarının toplam derslik sayısı 24.853, toplam okul sayısı 3.394'tür.
BÖLÜM Görevler Madde 2 — İmam - Hatiplerin Görevleri : 1) Cami ve mescitlerde vakit namazları ile, cuma, bayram ve tera vih namazlarını, gerektiğinde cenaze namazını kıldırmak. 2) Kendisi tarafından veya mahallî müftülükçe hazırlanan cuma ve bayram hutbelerini, zamanında ve usûlüne uygun olarak okumak.
Liseyi dışardan bitirmek ve aynı zamanda da imam hatip lisesi mezunu olmak isteyenlerin tercih edeceği sistemdir. Normal açık öğretimden farklı olarak imam hatip lisesinde görülmekte olan Temel İslam Bilimleri derslerini yüz yüze alma zorunluluğu vardır.
Yılmaz, "İmam hatip liselerimizde, temel İslam bilimleri ile birlikte fen ve sosyal bilimler, uluslararası, yabancı diller, musiki, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, teknoloji olmak üzere 8 farklı program uyguluyoruz." dedi.
Cevap-1: Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki biraz eksiklikler dışında Anadolu Liseleri ile tamamen aynıdır. İlave olarak öğrenciler imam hatip okullarına özgü Kur'an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersleri almaktadır.
Madde 5 — Anadolu İmam-Hatip Liseleri, ilköğretim üzerine hazırlık sınıfı bulunan ve en az üç yıl öğrenim veren karma okullardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri