Arşiv. Türkiye'de bu sene Kur'an kurslarında eğitim alan veya kendi imkanlarıyla Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen 8 bin 695 öğrenci hafız oldu. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye genelindeki 1704 Kur'an kursunda 73 binden fazla öğrenci hafızlık eğitimi aldı.
Kurra hâfız
Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
Kurra hafız, Kuranı on iki kıraat ilmi ile ezberleyen, anlayan ve okuyan en üst derecede bulunan hafızlardır. Ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığınca bu eğitim verilmektedir.
Kıraat ilminde icâzeti olanların reisi anlamında bir tabir. Kārî (okuyucu) kelimesinin çoğulu olan kurrâ ile reîs kelimesinden oluşan terkip kıraat ilmini tamamlayan hâfız ve kārilerin reisini ifade eder.
Anadolu'da 621 yıl önce başlayan ve hafızlığın en üst makamı olan kurra hafızlık vasfını alabilmek için mükemmel derecede hıfzının olması, 10 kıraatin tamamını imam, ravi ve tarikleriyle birlikte zaptetmiş olması gibi birçok şartın yerine getirilmesi gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Kursta her gün Kur'an-ı Kerim sesleri yankılanıyor. Hafız İmam Hatipler Kuranı Kerim ilmini en iyi şekilde öğrenebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Onlar bu özel ve anlamlı eğitime 3 yıl boyunca devam edecekler. Sonunda da sınavı kazananlar kurra hafız olacaklar.
Günümüzde reîsü'l-kurrâ'nın üzerine düşen başlıca görev, davet edildikleri hafızlık ve kıraat icazet cemiyetlerinde merasimleri sevk ve idare etmektir. Şu an ülkemizde hâlen yaşayan son reîsü'l-kurrâ, İstanbul-Eyüp Camii eski/emekli imamlarından Ahmet Arslanlar'dır.
KURRA HAFIZ VE HAFIZ HAKKINDA BİLGİLER. Arapça'da "korumak, ezberlemek" mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte "koruyan, ezberleyen" anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse. Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Proje kapsamında okulda 7. sınıfa devam eden 4 öğrenci hafızlığını tamamlayarak ezberini pekiştirme sürecine geçti. Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Bu kariler şunlardır: Abdullah b. Amır Yahsebi (vefatı 118 k), Zabban Ebu Amru b. Ala Mazeni (vefatı 154 k.), Hamze b. Habib Ziyyat (vefatı 156 k.), Nafii b. Abdurrahman el-Leysi (vefatı 169 k.), Ali b. Hamze Kesaii (vefatı 189).
Hafızlık eğitimine büyük önem verilen ve devlet başkanının bile hafız olduğu Batı Afrika ülkesi Moritanya'daki medreselerde çocuklar bu alandaki eğitimlerini "Löh" adı verilen tahta levhalar üzerine yazılan ayetlerle alıyor.
Cübbeli Ahmet Hoca, hadis-i şeriflere dayandırdığı açıklamasında hafız kişinin, Allah katında cehennemlik oldukları kesinleşen ailesinden 10 kişiye şefaat edeceklerini ifade etti.
Nüfusuna göre en çok hafızlık yapılan şehirlerde ilk 10 sırada Rize, Bayburt, Trabzon, Erzurum, Bolu, Siirt, Amasya, Düzce, Konya ve Bitlis bulunuyor. Nüfusuna göre en az hafızlık yapılan şehirlerde ise son 10 sırada Antalya, Adana, Kırşehir, Iğdır, Aydın, Muğla, İzmir ,Kırklareli, Çanakkale ve Tunceli bulunuyor.
Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Çağlayan köyünde 1949'da dünyaya gelen İsmail Coşar, buradaki ilkokulda okudu ve köyün camisindeki imamdan Kur'an-ı Kerim eğitimi aldı.
Dr. Ali Erbaş, Türkiye'de hafızlık belgesine sahip yaklaşık 160 bin hafız olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin insanlarının yüzde 1'i hafız olsa 820 bin hafız eder ama bizim şu anda hafız sayımız binde 2'ye denk geliyor, bu yeterli değil” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof.
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Peygamberimiz (a.s.m.) kendisine vahyolunan âyetleri ezberinde tutar ve daha sonra Sahabilere okurdu. Kur'ân'ı hâfızasına nakşedip ilk muhafaza eden bizzat kendisidir, ilk hâfız odur.
Darülkurra, Orta Çağ İslam ülkelerinde, Kur'an okuma yöntemlerini (tecvidi) öğreten medrese bölümüdür. Ayrıca, Cami, mescit gibi yerlerin hemen yanında yapılan kuran okuma yeridir.
1983-84 senesinde Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı bir köyde resmî olarak imamlığa başladı. Bir süre Of'ta Kur'ân Kursu'nda hafızlık hocası olarak görev yaptıktan sonra İstanbul'a geldi ve Haseki Eğitim Merkezi'nde Reisülkurrâ Abdurrahman Gürses Hoca Efendi'nin kırâat derslerine devam edip 1994'te icazet aldı.
Bunların kıraat alanında uzmanlaşmış veya ilim ehli kişiler olmayıp ibadet maksadıyla çokça Kur'an okuyan, namaz kılan, ayrıca kendilerine verilen görevleri yerine getiren sorumlu kişiler olduğu anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri