Zehirli yılanlar 5 ana gruba (Colubridae, Elapidae, Hydrophylidae,
Zehirli yılan açısından bol ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirten usta dağcı İsmet Şentürk, "Ülkemizde zehirli yılanlar arasında da bir dağılım mevcut. Bazı zehirli yılanlar, diğerlerine göre daha fazla görülürken, bazı zehirli yılanlar ise diğerlerine göre daha az görülüyor.
Yaklaşık 2 metre boyundaki koca engerek, doğa koruma görevlisi Murat Özel tarafından yeniden doğal ortamına salındı. Koca engerek, Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak biliniyor ve son zamanlarda Tunceli'de sık sık görülüyor.
Bu zamana kadar, dünya üzerinde yaşayan yaklaşık 3.500 çeşit yılan keşfedildi. Bu yılanların yaklaşık 70 tanesi zehirlidir. Zehirli yılanların %80'i ise Afrika ve Asya kıtasında yaşamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak bilinen "Anadolu engereği" Kilis'te görüntülendi. Vatandaşların bölgede sıklıkla yaşadığı bilinen yılana karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi. Sosyal medya kullanıcıları ise yılanla ilgili, "Görürseniz koşarak kaçın.
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yaklaşık 10 gün önce doğa fotoğrafçısı Muzaffer Akyüz tarafından Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan görüntülenmişti. Aynı ilçede bu kez de bir vatandaşın bahçesindeki çam ağacına tırmanan yaklaşık 2 metre boyundaki sarı yılan görüntülendi.
Yılanın bulunduğu yer özel olarak korunuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Doğa Parkı'na bağışlanan 5 metre uzunluğunda olan ve 100 kiloluk ağlı piton, aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük yılanı.
Coğrafi dağılım. Çöl kobrası genel olarak Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa ili, Irak'ın büyük çoğunluğu, batı İran (Huzistan Eyaleti ve Fars Eyaleti) ve Arap Yarımadası (Kuveyt ve Suudi Arabistan) yayılım gösterir. Suriye'den varlığı kaydedilmiştir.
Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde sosyal medyada paylaşılan ve Anakonda büyüklüğünde görülen yılan mahalle sakinlerinin dehşete kapılmasına yol açtı. Mahalle sakinleri tarafından bir ağaç üzerinde fark edilen yılan, görevlilere bildirildi. Yılanı, ihbar üzerine adrese gelen itfaiye ekipleri kontrollü bir şekilde yakaladı.
Türkiye'deki yılan türleri; 17'si zehirli olmak üzere toplam 59 türden meydana gelmektedir. 17 zehirli türden en tehlikeli olanları ise koca engerek ile şeritli engerek yılanları olarak bilinmektedir. Türkiye'de bulunan yılanlar arasında en büyük boyutlara ulaşan yılan ise Sarı Yılan adlı bir türdür.
Boa yılanları ve pitonlar familyasına ait olduğu tahmin edilen görüntülerdeki yılan türü, dünyanın sıcak bölgelerinde yaygın. Türkiye'de bu familyadan yalnızca bir yılan türünün olduğu ve paylaşılan görüntülerdeki büyüklükte bir türün var olmadığı biliniyor.
Bir yılanın zehirli mi zehirsiz mi olduğunu sadece dış görünüşünden ayırt edebilirsiniz. Zehirsiz yılanların gözbebekleri yuvarlak iken zehirli yılanların kedi gözü gibi incedir. Ayrıca sadece zehirli yılanlarda ısı çukuru bulunur.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Tural, Türkiye'deki zehirli yılanların deniz seviyesi ile 2400 metre yükseklik arasındaki her doğal alanda görülmesinin mümkün olduğunu kaydederek, şu uyarılarda bulundu: Genelde gece aktif oldukları için ormanlık yada taşlık bir bölgede karanlıkta yürürken mutlaka bir ışık yardımı ile yürümek gerekir.
Deniz yılanları Hint Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a kadar ılık sahil sularında bulunurlar. Tamamının yüzgeç benzeri bir kuyruğu bulunur ve çoğu onlara yılan balığı benzeri bir görüntü kazandıran yandan basık bir vücuda sahiptirler.
Geçtiğimiz senelerde Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde dünyanın en zehirli türlerinden biri olarak bilinen engerek yılanı görülmüştü. Bu yılan bir canlıyı ısırdığında ortalama olarak 10 dakika içerisinde ölümüne neden olabiliyor. Ayrıca Şanlıurfa'da çöl kobrası yaşıyor.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Birçok yılanın kafalarından daha büyük avları yutmaları için hareketli çeneleri bulunmaktadır. Brezilya'da Yılan Adası olarak bilinen, dünyanın en çok yılan nüfüsunu barındıran bir ada bulunuyor.
Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir. Kemirgenler, kemirici olarak bilinen bir takımdır. Memeli sınıfında bulunan bu takımda yılanların en sevdiği hayvanlar olan sincaplar, tavşanlar, mirketler, diğer sürüngenler, hamsterlar yer alır.
Kral kobra, Elapidae ailesinden inanılmaz derecede ölümcül bir yılan türüdür. Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın orman bölgelerine özgü olan kral kobra, toplam uzunluğu 4 metre (olgunlukta) ile dünyanın en uzun zehirli yılanı olarak kabul edilir.
Sao Paulo şehrine yaklaşık 144 km uzakta yer alan ada 430 bin m2 bir alanda bulunmaktadır. Bu adada 1 m2 başına yaklaşık olarak 5 yılan düşmektedir. Yani adada gerçekten çok fazla yılan vardır.
Bölgede Kafkas Burunlu Engereği, diğeri de Baran Engereği olmak üzere 2 çeşit zehirli yılan bulunabileceğini kaydeden Bülbül, “Bunlar çay bahçelerinin olduğu yerlerde ve ormanlık alanlarda yaşayan hayvanlar. Özellikle akşam saatlerine veya sabahın ilk ışıklarına doğru gezinip, gece aktif olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri