Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Kestane ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle de en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Dünya kestane üretimi 2018 yılında 2.353.825 ton olmuştur. Üretimin %83,50'si Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin'de 2018 yılında 2 milyon tonu aşkın kestane üretilmiştir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.
At Kestanesi Ağacı Nerede Yetişir? At kestanesi ağaçları genellikle Güneydoğu Avrupa'ya özgü olması ile bilinir. Ilık iklimleri seven bu ağaçlar toprağını ve iklimi sevdiğinde daha iyi yetişirler.
İlgili 23 soru bulundu
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden kestanenin, Lidyalılardan bugüne uzanan hikâyesi... Anadolu, kestanenin anayurdudur. Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı.
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Özellikle nemli ve sıcak hava koşullarını seven kestane ağacı için Türkiye'de en uygun bölgeler Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgeleridir. Türkiye'de kestane üretiminin %70'e yakını Ege Bölgesinde olmaktadır. En çok kestane yetiştirilen il ise Aydın olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye'nin kestane üretiminin yaklaşık yüzde 42'sinin gerçekleştirildiği Aydın'da, 73 bin 433 dekar alanda yıllık ortalama 27 bin ton kestane üretiliyor. Efeler, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinde kestane ağaçlarının bulunduğu yaylalara çıkan üreticiler, 15 gün süren hasat boyunca yaylalarda konaklıyor.
Akdeniz'deki su sıcaklığının artışına bağlı olarak Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'den yaşanan göçler arasında balon ve aslan balığının yanı sıra zehirli bir deniz kestanesi de bulunuyor.
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
Marrone çeşidi iri taneli ve en yüksek kaliteye sahiptir. Hacıömer ve Hacıibiş yayvan gelişme gösteren iyi kalitedeki diğer kestane türleridir. Mahmutmolla ve Sarıaşılama taze tüketime ve hamur yapımına uygundur. Osmanoğlu ise kestane şekeri imalatına en uygun çeşitler arasındadır.
Tadı yok gibidir, pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. İnsanlar farkı anlayamıyor. Yerli kestanemiz 25- 30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL'ye satılıyor.
Üretimin %83'ü Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Kış aylarında sık sık tüketilen kestane, aslında sonbahar mevsiminde yetişir. Sonbahara doğru olgunlaşır, Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir.
Bu kapsamda Marmara Denizi'ndeki balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli devamının sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, ticari amaçlı deniz kestanesi avcılığı ve toplayıcılığı yasaklanmıştır.”
Özellikle Ege bölgesinde sıkça rastlanılmaktadır. Üretimin çok büyük bir kısmı bu bölgede yapılmaktadır. Bu bölgeye bakıldığında ise en çok yetiştiriciliğin Aydın ilinde gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kestane nerede yetişir sorununa Aydın şeklinde cevap verilebilmektedir.
Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.
Sinop Erfelek'in el değmemiş ormanlarının kestanesi meşhurdur. Sık ve yüksek ormanların içinden dikenli kabukların içinden sizler için topladığımız Erfelek kestaneleri orta-iri boyuyla ve lezzetiyle kış aylarınıza lezzet katacaktır.
Türkiye'nin en verimli şehirlerinden biri olan Bursa'nın birçok şeyi meşhur; kestane de bunlardan biri!
Kestane, kayıngiller familyasından gelen, dayanıklı yapıya sahip, sonbaharda tüketime hazır hale gelen verimli bir çeşittir. Bilimsel adı castanea sativa olan kestanenin, dünya üzerinde 13 türü bulunmaktadır.
bir kişiyi kesici aletle, kaba etinden yaralamak.
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri