Türkiye'de kripto paraların düzenlenmesine yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), Yönetmelik ile 30.04.2021 tarihinden kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması tamamen yasaklamıştır.
Ceza hâkimleri, bitcoin dolandırıcılık suçlarında üç yıl ile yedi yıl arasında hapis ve adli para cezaları uygulamaktadır.
Genel olarak kripto varlık alım-satımına aracılık eden platformlara yönelik olarak Ödeme Hizmetleri Kanunu veya bu Yönetmelik kapsamında bir düzenleme yapılmamış ve bu kapsamda ilgili platformların kripto varlık alım-satım işlemlerine aracılık etmelerine ilişkin bir yasak söz konusu değil.
Kripto paralara yatırım yapmak, alım satımı ile meşgul olmak ya da ticari platformlarda veya borsalarda işlem yapmak suç teşkil eden fiiller değildir. Bu sebeple kripto paraların meşru olmayan ve suça konu olan para birimleri gibi değerlendirilmesi yerinde olmayacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Kripto Para ve Gelir Vergisi
Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığından kripto paranın getirdiği gelirin vergilendirilmesi henüz söz konusu değildir. Buna karşın süreklilik arz eden bir kazancın vergiye tabi olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
Türkiye ve Bitcoin. Bitcoin'in ülkemizdeki konumuna baktığımızda kanun ve yasalar baz alındığında bu dijital para birimine herhangi bir yasak getirilmemiştir. Bu nedenden ötürü Bitcoin ülkemizde yasa dışı bir kripto para birimi olarak sayılmamaktadır.
Kripto paraların alım-satımına yönelik ise herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Yönetmelik ile Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı belirtilmiştir.
Paribu Teknoloji Anonim Şirketi, Türk Ticaret Kanunu'na uygun bir şekilde kurulmuş bir anonim şirket olup, şirket ana sözleşmesinde yer alan “internette pazar yeri oluşturma” amacı doğrultusunda ticari faaliyetlerine devam etmektedir.
Güney Amerika ülkeleri Paraguay, Arjantin ve Uruguay'da ise Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı yasal hale getirilmiştir. Ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin'i yasal olarak kabul etmektedir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Ancak çeşitli bilişim veya dolandırıcılık suçlarına dahil kanun ve maddelerin dolaylı şekilde bitcoin ve diğer dijital paralara uyarlanması ile bitcoin üzerinden haksız gelir elde eden, insanları kandıran her kim olursa olsun suçun büyüklüğü nispetinde de para ya da hapis cezalarına çarptırılabiliyor.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Bitcoin, çeşitli kripto para borsaları, yerel satıcılar veya peer-to-peer platformlar (P2P) gibi kaynaklardan satın alınabilir. Türkiye'de popüler kripto para borsaları arasında Stormgain, Skilling, ve Binance bulunmaktadır.
Bitcoin alıp satma türünde bir yatırım değil. Bitcoin'e yatırım konusunda seçebileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. Start-up'lara, şirketlere, hisse senetlerine veya blockchain gelişiminin kendisine yatırım yaparak Bitcoin üzerinden para kazanabilirsiniz.
Kim olduğu hâlâ bilinmeyen Nakamoto'nun, 5 Nisan 1975 doğumlu Japonya'da yaşayan bir adam olduğu iddia edilmiştir. Fakat ortaya atılan iddiaların çoğu Nakamoto'nun; Amerika veya Avrupa'da yaşayan, Japon asıllı olmayan, kriptografi (şifreleme) uzmanı ve bilgisayar bilimcilerinden biri olduğu yönündedir.
Kısaca Türkiye de ; Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini alıp satmak yasaldır, suç değildir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine devlet güvencesi bulunmamaktadır.
Tarihi. 1983: Amerikalı David Chaum eCash'i tasarladı. 1995: Amerikalı David Chaum eCash'i digicash üzerinden gerçekleştirdi. 1996: ABD de NSA "Anonim kripto para nasıl basılır" başlıklı bir bildiri yayınladı.
Hindistan sonrasında ise sırasıyla Çin, Nijerya ve Endonezya geliyor. Bloomberg'in son araştırmalarına göre, Türkiye'de toplamda 35.1 milyon insan kripto varlık kullanılıyor. Bu miktarın nüfusun üçte birinden çok olması dikkat çekiyor.
Ödeme işlemleri karşılaştırma sitesi Merchant Machine tarafından yapılan araştırma, kripto para sahiplerinin sayısı, kripto kabul eden işletmeler ve mevcut Bitcoin ATM'lerinin miktarı karşılaştırıldığında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna ve İngiltere'nin kripto kullanımında lider olduğunu ortaya koydu.
Yerli kripto paranın isminin ne olacağı da henüz ismi de belli değil. 2021'in sonuna doğru testler başarılı olursa, 2022, 2023 gibi Türkiye'nin de kendi ürettiği dijital paranın kullanıma çıkacağını söyleyebiliriz."
Daha küçük bir bütçeye sahip olanlar için, 1 BTC üretmek için tek bir Antminer S19 Pro'nun 1.200 gün boyunca aralıksız çalışması gerekiyor. Her ne kadar Bitcoin madencileri, madencilik havuzlarının bir parçası olma eğiliminde olsa da, tek başına madencilik yapmak da mümkün.
Bu para üretme işine madencilik denir. Madencilik, kripto para birimi oluşturma sürecinin sonunda ödül olarak alınan belirli bir miktarda kripto para karşılığında yapılır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kripto para madenciliği ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır.
2019 yılında bitcoin madenciliği yapan makinelerin her bir bitcoin bloğu çözdüklerinde kazandıkları ücret; 878.782,75 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri