Türkiye'deki maden rezervleri Gezegende üretimi ve ticareti yapılan 90 türde maden ve mineralden 13'ü ekonomik ölçekte ülkede yer almaz. 22 maden rezervi yeterli ve ihraç edilir konumda; 28 maden türünde ise kısmen yeterli konumdadır. 27 maden ve mineralin rezervleri ve tenörleri, ekonomik madencilik için yetersizdir.
Değerli metallerden endüstriyel ham maddelere ve doğal taşlara kadar 77 çeşit maden Türkiye'de çıkarılmaktadır. Dünyada %80 ile en çok rezervine sahip olduğumuz bor madeni Balıkesir ve Bursa'da çıkar. Metal madenciliğinde en çok çıkarılan madenler kurşun, demir, çinko ve altındır.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Demir; Balıkesir, Sakarya ve Kocaeli çevrelerinde çıkarılmaktadır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de mevcut. Maden konusunda çok zenginiz.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyadaki yeri açısından en zengin maden: dünya rezervinin %72'sinin bulunduğu bor mineralleridir.
Dünyada madenciliğin güçlü olduğu ülkeler arasında ABD, Çin, Güney Afrika, Kanada, Avustralya ve Rusya sayılabilmektedir.
Önce Eti Holding A.Ş. olarak, sonra da Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bugün, artık yalnızca Türkiye'deki Bor madenlerinin işletmesini yürüten bir maden-kimya sektörü kurumudur. Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir.
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden tarafından yürütülmektedir.
Dünya üzerinde %73'lük oranla Bor rezervinde ilk sırada Türkiye yer alır. Önemli Bor yatakları Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika gelir. Bor madenleri ülkemizde; Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Bursa Kestel ve Balıkesir Bigadiç'te bulunur.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Türkiye'nin izin verilmediği ya da çıkarma yasağı olduğu için bor madenini çıkaramadığı ve işleyemediği iddiası ünlü şehir efsanelerindendir. Türkiye'nin bor madenini arama, çıkarma ve işletme konusunda bir engelle karşılaştığına dair herhangi bir kanıt yoktur.
Ülkemizde bugünkü durumda işletilen yada işletilebilir nitelikte 23 yatakta toplam 132 milyon ton cevher rezervi vardır.
Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır. Bunlar; Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşha- 153 Page 4 Özlem SERTKAYA DOĞAN ne-Mastra, Artvin-Cerattepe, Havran-Kü- çükdere, Sivrihisar-Kaymaz, İzmir-Efem- çukuru ve Uşak-Kışladağ altın maden yataklarıdır.
Altının bu kadar değerli olması, ender bulunmasından kaynaklanıyor. Öyle ki, gezegenimizde tarih boyunca çıkarılmış olan altının hepsi, bir kenarı 20 metre olan küp şeklindeki kutuya sığabilir (8000 metreküp). Bunun sebebi, altın madenlerini bulamıyor oluşumuz değil, altının tüm evrende en az bulunan maden oluşu.
Karbon, azot, fosfat, potasyum olmazsa olmaz. Bor, eser element kategorisinde yer alıyor. Bor olmasa da bitkiler büyüyor. Ama bor olduğu zaman bitkilerin verimi artıyor.
Ülkemizde en önemli ve dünyadaki en büyük bor yatağı Eskişehir Kırka ilçesinde Seyit Gazi kasabasında. Bu Kırka yatağında boraks madeni mevcut. Şu anda Eti Maden'in deterjan yapımında kullandığı boraks, buradan elde ediliyor. İkinci büyük yatak Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunuyor.
Seçenekler: 1 kg 33,90 TL/kg.
Tonu 150 dolar olan bor cevheri borik asite dönüşünce tonu bin dolardan satılabiliyor. Borik asit, bor karbüre dönüştürüldüğünde tonu 40 bin dolara kadar çıkıyor. Bu üründen yüzde 80 bor karbür katkılı zırh üretildiğinde ise ton başına fiyat 300 bin dolara çıkıyor.
Madenler, kimin arazisinde bulu nursa bulunsun, Devlete ait sayılır. Devlete, madenleri topluma en ya rarlı şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla bir takım yetkiler tanın mıştır. Devlet, bu yetkisine dayana rak madenlerin işletilmesi için özel kişilere imtiyaz verebileceği gibi, madenleri kendi de işletebilir.
“Boron”; insan sağlığını tehdit etmeyen, fosfat içermeyen çevreye duyarlı, borat özlü ve yerli bir temizlik ürünüdür.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Böylece Taliban hükümeti, madenleri sonuna kadar kullanmak ve bunlardan gelir elde etmek istiyor. Afganistan; lityum, demir, kömür, bakır, altın, çinko, kurşun, doğal gaz ve petrol ile zümrüt, lacivert taşı, yakut gibi değerli maden ve taş yataklarına sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri