Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
7000'den fazla pirinç türünün olduğunu düşünürseniz hepsinin birbirinden güzel olduğunu ifade edebiliriz. Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Baldo, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır.
Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Ülkemizde Balıkesir, Gönen yöresinden tedarik edilen baldo pirinç tüketici tarafından en çok tercih edilen pirinç türüdür. Tat, lezzet ve pilav kalitesi olarak en üst düzeydedir ve su çekme kapasitesi yüksektir.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Yerli Pirinç (1kg) Yerli tohumlardan üretilen, titizlikle yetiştirilen yerli pirinçlerimiz, hasat edildikten sonra herhangi bir beyazlatma, yağlama, koruyucu vb bir uygulamadan geçmeden paketlenerek size gelir.
Pirinç bölgelerin başında Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir. Bu bölgelere göre Türkiye'de en fazla pirinç yetiştirilen iller ise Edirne başta olmak üzere sırası ile Çorum ili, Samsun ili, Sinop ili, İzmir ili, Manisa ili, Balıkesir ili ve Kastamonu ilidir.
Çin, Rusya, Pakistan, Arjantin, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD ve Myanmar ve Bulgaristan gibi ülkelerden pirinç ve çeltik ithalatı yapılıyor. TMO verilerine göre üretilen çeltik, tüketimin yüzde 75'ini karşılıyor. TÜİK ise Türkiye pirinç yeterliliğinin yüzde 67 olduğunu söylüyor.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Türkiye'de Yetişen Pirinç Çeşitleri Nelerdir? Yerli pirinç çeşitleri arasında baldo, Osmancık ve kepekli pirinç yer alıyor şefim. Ayrıca, özellikle baldo pirinç çeşitleri üretilirken ortaya çıkan kırık pirinçler de paketlenerek tüketicilere sunuluyor. Ülkemizde en çok pirinç yetiştirilen il Edirne.
Aromalı pirinçler arasında yer alan basmati birçok kullanıcının öncelikli tercihlerinden biridir. Pakistan ve Hindistan ülkelerindeki Himalaya yamaçlarında yetişen pirinçlerin Türkiye'de yetiştirilmesi mümkün değildir.
Diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahip olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçten daha fazla tüketmesine neden olmuştur. Basmati pirinç ıslatılır mı sorusuna nişasta olmadığı için yıkmaya gerek yoktur cevabı verilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ithal pirinç neden daha ucuz? Çünkü GDO'lu tohumlarla verim artırılıyor. Bu nedenle GDO'lu pirincin maliyeti ve satış fiyatı doğal pirinçten çok çok ucuz.
Hindistan, 1121 sella pirincinin en büyük tedarikçilerinden biridir ve Altunkaya Grubu, Mahmood Rice markasıyla Hindistan'dan pirinç tedarik eder ve paketler. Altunkaya Grubu kaliteyi temsil eder ve Mahmood 1121 Sella Rice markası altında kaliteli ürün sunmayı kendine görev edinmiştir.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Reis kaliteli , standart , iyi pilav yapan , %100 yerli Osmancık pirincini müşteriye sunmaktadır.
Pirinç sektöründe artık Tosya'nın adı yok. Bir başka deyişle Tosya adında bir pirinç türü yok. Pirinç Tosya'da da yetişse artık Türkiye'de pirincin adı Osmancık. Pirinç denildiğinde artık Osmancık adı geçiyor.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri