Diyanet bu ayetin mealini 'Bir şey yaratmak istediği (dilediği) zaman Onun yaptığı 'Ol' demekten ibarettir. Hemen oluverir' şeklinde yapmıştır.
Arapça bir cümle olan La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi Türkçe'de "Üzülme, Allah bizimle beraberdir" anlamını taşımaktadır.
Kün fe yekün kelimesinin anlamı 'Ol der ve Olur!' dur ve Allah'ın yaratma kudretini ifade etmek için kullanılır. Kün kelimesi Arapçada ol demektir. Emr-i kün feyekün ise Allah'ın yaratmayı dilediği şeye ol demesi ve o şeyin yaratılması emri anlamlarına gelmektedir.
Kün fe yekün ifadesi "Ol der ve olur" anlamındadır. İnsanlar çok duyduğu bu ifadenin anlamlarını araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Kün Fe Yekün, Kuran içerisinde bulunan birçok süre içerisinde geçen bir ifadedir. Bu ifade Allah'ın her şeyi yapabildiğini ve kudretli olduğunu gösterir.
لا تحزن ان الله معنا la tahzen innallahe meana Hüzünlenme, şüphesiz ki Allah bizimle.
İlgili 17 soru bulundu
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin bir şiirinin adı La Tahzendir. Bu şiir dolayısıyla da ülkemizde kelimenin kullanımına sık rastlanır.
“Lâ tahzen innallahe meâna” ifadesi Kuran'da Tevbe suresi 40. ayette geçmektedir.
Yani, ” Allah-u Teala bir şeyi yaratmayı murat ettiğinde o şeye ” kün feyekün =var ol!” buyurur, o da hemen var olur. Kur'an'daki, ” Kün feyekün ” kavl-i şerifi bulunan bütün ayetler bu duada zikredildiği için bu duayı ihlas ile okuyanların kısa bir zaman içinde Allah'ın lütfuyla muratları hasıl olacağı söyleniyor.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli yahut lohusa olan kadın Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Muhammed, “Âdetli kadın ve cünüp olan kişi Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Tamamı şu şekildedir: İnnemâ emruhû izâ erâde şey'en en yekûle lehu kun fe yekûn(yekûnu). Allâh-u Te'âlâ bir şeyi yaratmak murad ettiğinde o şeye ''kün feyekün yani var ol!'' buyurur, o da hemen oluverir.
Sual: Kur'anda, Allah bir şeyin olmasını isterse, kün feyekün = ol der, o da hemen oluverir deniyor. Bekara 117, Enam 73, Nahl 40, Yasin 82'de, Kün feyekün ifadesi geçiyor.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
Kun (君), "-san" ile kıyaslandığında daha ılımlı, dost, yoldaş anlamına gelen bir ektir. Aynı sosyal statüdeki insanların, dostların, meslektaşların, sınıf yoldaşların, büyükler tarafından küçüklere ve başkanlar tarafından kendilerine bağlı kişiler için kullanılır.
Arapça kelime literatüründe La kelimesi hayır anlamında kullanılmaktadır. Olumsuz olan kelimelerde la kelimesi eklenir ve o kelime olumsuz anlama gelir. Kelime-i tevhidte La ilahe illa Allah kelimesinde yer alan La ret anlamındadır.
La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi kutsal kitabımız Kur'an-i Kerim'in Tevbe suresinin 40. ayetinde de geçer.
LÂ TAHZEN İNNELLAHE MEANÂ (ÜZÜLME, ALLAH BİZİMLE BERABERDİR) Peygamber Efendimiz (sav) ona üzülme diyordu, Allah bizimle beraberdir. Kendimizi Hz. Ebu-bekir'in (ra) yerine koyalım ve bu sözü Peygamberimiz'den (sav) işitmiş gibi iliklerimize kadar hissedelim… “Allah bizimle beraberdir.”
ABDESTSİZ VE BAŞI AÇIK DUA OKUNUR MU? Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir.
''Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
36. Yasin suresi 82. ayet.
SÜBHANNALLAH! - HERŞEYİ OLDURAN KÜN FEYEKÜN DUASI - 3 Defa Okuyanın Bütün İstekleri Gerçekleşir !! Selamun Aleyküm dostlar bu videomuzda kün feyekün duasını sizlerle paylaştık 3 defa okuyanın bütün istekleri gerçekleşir BİİZNİLLAH. Videomuzu beğenip kanalı...
Yâsîn Suresi 82. ayet Türkçe okunuşu aşağıdaki gibidir: İnnemâ emruhu iżâ erâde şey-en en yekûle lehu kun feyekûn(u)
Sen iyi bir sonuç elde etsen bu onlara üzüntü verir; ama başına bir musibet gelse, “Biz tedbirimizi önceden almıştık” derler ve sevine sevine dönüp giderler. De ki: “Allah bize ne yazmışsa başımıza ancak o gelir, O bizim mevlâmızdır.” Müminler yalnız Allah'a güvenip dayansınlar.
Ey imân edenler! Sizin için ne var ki, size, «Allah yolunda seferber olunuz,» denildiği zaman yere yığıldınız kaldınız. Yoksa ahirete bedel dünya hayatına mı razı oldunuz? Halbuki, dünya hayatının metaı, ahiretin yanında pek az bir şeyden başka değildir.
İşte 40. âyette bu mağarada Resûlullah'ın saklandığı ve bu esnada yanında sadece bir arkadaşının bulunduğu, onun da düşmanın takibinden büyük endişe duyduğu, ama Hz. Peygamber'in Allah'ın yardım edeceğine güvenerek metanetini koruduğu hatırlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri