"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya'nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem göstermektedir.
Dünyanın en büyük üçüncü tohum bankası kapasitesine sahip olan Türkiye, tarım ürün çeşitliliğinde güçlü bir konumdadır. Sebze, meyve ve diğer emtiaları hem üreten hem de ihraç eden Türkiye pek çok üründe küresel tarım piyasasına etki edebilecek kapasitede.
İlgili 15 soru bulundu
Ülkemiz fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Sadece bu üründen toplam 2,17 milyar dolarlık ihracat geliri elde ettik.
“Tarım bitti, bitirdiler” derseniz çok mutlu olacak. Ama biliyoruz ki ne Türkiye'de ne de dünyada tarım bitmedi ve bitmeyecek. Atalarımız avcılık, toplayıcılık yaparken 12 bin yıl önce buğday tohumunun toprakla buluşturulması ile tarım üretimi başladı.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Uzun yıllar Rusya'dan en fazla tarım ürünü ithal eden Çin ikinci sırada kaldı. Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında ise Rusya 3. sırada yer alıyor.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır.
Cari fiyatlarla 2002 yılında 25 milyar dolar olan tarımsal GSYH, 2022 yılında %133 artışla 58,6 milyar dolara yükseldi. Tarımsal gayrisafi yurt içi hasılada %133 oranında artış sağladık. Türkiye, tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı bir ülkedir.
Türkiye'de tarım sektöründe göze çarpan eğilimler, küçük meta üretiminin yaygın olması, toprak dağılımının çok parçalı olması ve verim düşüklüğüdür. Tarım kesiminde nüfus artış hızı ülke ortalamasının üstündedir, bu olgu miras yoluyla toprakların küçülmesine sebep olmakta ve kente olan göçü hızlandırmaktadır.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Tarım üretimi girdilerinde ithalatın payından bahseden Yıldırım “Türkiye'nin tarımsal üretim yaparken kullandığı mazot, gübre, tohum, zirai ilaç gibi girdilerin tamamı dışa bağımlı. Döviz arttıkça, temel ekonomik sıkıntılar çoğaldıkça bu girdilerin hepsinin fiyatları, maliyetleri artıyor.
Hollanda, süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideri, et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü. Bir tarafta 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı bulunan Türkiye, diğer tarafta 90 milyar dolarlık tarımsal ihracatı olan Hollanda.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal faaliyetlerle ilgili veri sistemi olan ÇKS'ye kayıt yaptıran çiftçilerin sayısı 2 milyon 172 bini geçti. Sistemdeki kadın çiftçilerin sayısı da giderek artıyor. Söz konusu sayı 2020'de 280 bin 749 iken 2021'de 289 bin 233'e yükseldi.
Üretimde ilk sırada yer alan Türkiye, ITC verilerine göre dünya ihracatının da yaklaşık %54'ünü karşılamıştır. Üretimde Türkiye'den sonra ikinci ve üçüncü sırada yer alan Mısır ve Fas'ın dünya ticaretindeki düşük seviyesi nedeni ile üretilen incirin tamamına yakınının iç piyasada tüketildiği tahmin edilmektedir.
"Çernezyomsu Topraklar" Kanada'nın toprak sınıflandırma sisteminde ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki Gıda ve Tarım Örgütü'nün toprak sınıflandırmasında bulunan bir toprak türüdür. Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır.
Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor. Manisa'da 76 bin 511, Samsun'da 68 bin 904 kayıtlı çiftçi bulunuyor. En az kayıtlı üretici sayısının ise 1664 ile Yalova'da olduğu görüldü.
Ülkenin ortalama tarım arazisi büyüklüğü 269 hektar. Türkiye'de yaklaşık 5 hektar. Rusya'nın büyük tarımsal işletmelerinde ortalama arazi büyüklüğü 12 bin hektar.
Türkiye'nin hayvan ithalatının artması ve buna bağlı olarak et fiyatlarına yansıyan artış hayvan yetiştiriciliğine olan ilginin azalmasından kaynaklanıyor. İlginin azalması, elverişsiz arazi yapısı ve yağmur azlığı gibi doğal sebeplerin yanı sıra sektöre olan yatırımların ve teşviklerin yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Kırsal nüfusun azalması ve sisteme kayıtlı çiftçi sayısındaki düşüş gün geçtikçe artıyor. Özellikle girdi maliyetlerinin artışı tarımsal üretimin karlılığı giderek düşürüyor. TÜİK verilerine göre istihdamın sektörel dağılımında tarım yüzde 17,2'lik paya sahipken bu oran 2022 yılında yüzde 15,8'e geriledi.
Çiftçilerin yoksullaşması, borçlanması, tarımın itibar kaybetmesi, gençlerin kırsalı terk edip tarımla uğraşmak istememesi, şehirlerin kırsala doğru genişlemesi ile gittikçe büyüyen hizmet ve inşaat sektörünün tarım arazilerine hücum etmesi tarım alanlarının AKP'li yıllarda hızla daralmasına neden oldu. 1987 ile 2002 ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri