İlk 6 ay enfeksiyon risklerine daha açıktır, denizden mikrop kapma ihtimali bulunur. Uzmanlara göre, 6 ayını dolduran ve aşılarını tamamlayan bebeklerin denize girmesinde bir sakınca yoktur.
Bebekler; cilt altı yağ dokularının kalınlaşarak vücut ısısını korumaya başladığı, kafasını dik tutabildiği, yaklaşık 7 kiloya ulaştığı 4'üncü aylarından itibaren denize ve evlerindeki özel havuza girebilir.
Denize Girmek İçin Hangi Saatler Daha Uygundur? Eğer hava kapalı ancak çok sıcaksa Saat 10:00-11:00'den 18:00-19:00' a kadar bebek denize sokulabilir.
Bebeklerin deniz veya havuzda üşürmüş olma olasılığı vardır, ancak bu durumlar genellikle bebeğin yaşı, deniz veya havuz sıcaklığı ve bebeğin fiziksel durumu gibi faktörlere bağlıdır. Bebekler küçük yaşlarda daha fazla üşüyebilir, yaşları büyüdükçe suya alışkanlıkları artacaktır.
“SUDA KALMA SÜRESİ YARIM SAATİ GEÇMESİN”
"Çok sıcak ve güneşli havalarda saat 11.00-15.00 arası bebek denize sokulmamalıdır. İlla girilecekse de bebeğin başına boynu ve enseyi de örten siperlikli bir şapka takılmalı, başı ıslatılmalı ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu krem sürülmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Doğumdan sonraki ilk aylarda, bebekler zaten pek çok yeni izlenim edinir. Ebeveynler de hem doğum iznini değerlendirmek hem de bebekleriyle daha fazla ilgilenebilmek ve tabii ki dinlenebilmek için tatil yapmak isterler. Bu nedenle bebeğinizin sağlık durumu el verdiği sürece aile tatili düzenlemenizde sakınca yoktur.
İSTANBUL(AA) - Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir.
Bebekle tatile çıkmak mümkün mü? Eğer önceden birkaç şeyi hesaba katarsanız mümkün. Uzmanlar, bebeklerle ilk seyahate çıkmadan önce bebeğin en az üç aylık olması gerektiğini çünkü ancak o zaman stresin biraz daha azaldığını söylüyor.
Uzmanlara göre normal şartlarda doğan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin ortalama 4 aylık olduktan sonra denize ya da havuza girmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Üç yaş altındaki çocuklar sürekli gölgede kalmalı, sadece sabah veya akşam, güneş ışınları dünyamıza eğik olarak ulaştığı dönemlerde güneşe çıkarılmalıdırlar. Altı ayın altındaki bebekler için mutlaka kolları ve bacakları örten kıyafetler seçilmeli, koyu gölgeden dışarı çıkarılmamalıdır.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Yüzme aktivitesi sırasında bebekler için mayo bez kullanabilirsiniz. Bebeğinizin kilosuna uygun olan bedeni bulabilir ve mayo bebek bezi kullananların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Bebek bez mayosu sayesinde dışarı sızıntı sebebiyle oluşacak istenmeyen durumlardan korunabilirsiniz.
Bebeklere deniz suyu zararlı değildir. Yararları bulunarak bebeğin gelişimine de katkı sağlar ancak güneşin tepede olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında bebek denize sokulmamalıdır.
Gebeliğin ilk üç ayında düşük tehdidi varsa veya gebelik sürecinde suyu gelen hastalarda deniz ve havuza giriş kısıtlanabilir. Bildik bir idrar yolu enfeksiyonu olan gebelerde öncelikle tedavilerinin tamamlanması sonrasında deniz ve havuz kullanılabilir."
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
Ay basması, yörede “aya düşme, ay basması, ay tutması, ay çarpması” terimleriyle ifade edilir. İnanışa göre çocuklar, yeni doğan hilal şeklindeki ay ile aylık döngüsünü tamamlamak üzere olan 27 günlük ayı görürlerse korkar ve bu yüzden hastalanırlar. Ay basması, “sere mehe bine mehe” diye de adlandırılır.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Şekerli besinlere yönelmek doğru ve sağlıklı değildir. Pek çok anne emzirirken susar, özellikle bebek henüz küçükse. Her bir emzirmede annenin yanında büyük bir bardak su bulundurması iyi olacaktır fakat çok aşırı miktarda su içmek süt yapımını artırmadığı gibi rahatsızlık da verir.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Alper Özkılıç, yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olgunlaşmamış olduğundan, ilk 4-6 haftaya kadar ki dönemde kalabalık bir toplulukla, uzun süre aynı ortamda seyahat etmeleri sakıncalı olabileceğini söylüyor.
Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar.
Doktorlar genel olarak uzun seyahatleri bebeğin bağışıklık sisteminin biraz daha geliştiği bir dönemde tavsiye eder. Bu, sağlıklı bir bebeğin en az 1 aylık olması anlamına gelir.
Ek olarak, 40 günlük bebekler genellikle daha iyi ince motor becerilere sahiptir, yani küçük nesneleri daha iyi kavrayabilirler. Son olarak, 40 günlük bebekler daha sosyal olma eğilimindedir ve yanındakilere daha fazla gülümseyebilir ve etkileşime girebilir. Bu dönemde bebekler bazı tepkiler vermeye başlar.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, Türkiye'de 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi.
Genellikle kırkı çıkan anne ve bebeğin yıkandıktan sonra 7 ev gezmesi yapması yaygın bir gelenektir. Yıkama ritüeli Bu gelenekte gezilen evlerde anne ve bebeğe verilenler bebek kırk uçurma sepeti içine konarak sunulur. Kırk uçurma sepeti nasıl yapılır sorusunun cevabı çok eskilere dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri