Türkiye'de tıp eğitimini tamamlayarak yurtdışında doktorluk mesleğini icra etmek mümkündür. Bunun için ülkelerin talep ettiği belgeleri hazırlamanız ve gerekli şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi dil yeterliliğine sahip olmaktadır.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
AB üyesi veya adayı bir ülkenin tıp üniversitesi veya fakültesinden mezun olduğunuzda diplomanız tüm AB ve AET ülkelerinde geçerlidir ve denkliği vardır.
H-1B çalışma Vizesi ile Amerika'ya giden doktorlar sadece iş teklif edilen pozisyonda istihdam edilebilirler. Bununla birlikte, Amerika'da işverenlerini değiştirmeleri mümkündür. Geçerli bir iş teklifi alındığı takdirde yeni bir işte de çalışabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
"United States Medical Licensing Examination" Türkiye'de okuduğunuz Tıp eğitiminin Amerika'da geçerli olabilmesi için girmeniz gereken sınavdır. İlk 2 sınava Ankara'daki Amerikan Kültür'de, üçüncü sınava ise sadece Amerika girebilirsiniz.
Türk doktorları ülkesine isteyen Almanya'da stajyer bir doktorun aylık maaşı 4 bin 700 ile 6 bin 300 Euro (yaklaşık 102 bin 375 TL) arasında değişiyor.
Tıp Eğitimi söz konusu olduğunda size giriş şartı ve imkanları olarak en rahat 2 ülke olan Polonya ve Macaristan'ı önerebiliriz. Maliyet olarak diğer ülkelere oranla daha uygun fiyatlı olması ve daha uygun fiyata okuduğunuz üniversitelerin dünya sıralamasında olması, buraları tercih edilen ülkeler arasına sokmuştur.
Zirvede 142 bin 838 Dolar ile İzlanda, son sırada ise 34 bin 399 Dolar ile Letonya bulunuyor.
Almanya'da alacağınız denklik size Almanya'dan bir tıp fakültesinden mezun olmuş gibi bir diploma kazandıracak ve diplomanız başka Avrupa ülkelerinde de geçerli olacak.
Türkiye'den aldığınız Tıp Diplomasının Denkliğini alabilmeniz için Almanya'da herhangi bir sınava girmeniz gerekmemektedir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Mavi Diploma ya da resmi yazışmalarda kullanılan adıyla Diploma Eki, diploma almaya hak kazanan mezunların aldığı eğitimlerin içeriğini belirten, uluslararası bir belgedir. Bu haliyle Mavi Diploma, yurt dışına çıkmak için zorunlu değil ancak faydalıdır.
1- Hacettepe Üniversitesi | En İyi Tıp Fakültesi!
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 1967 yılında Ankara ilimizde kurulmuştur. Hem İngilizce hem Türkçe bölümü vardır. Hazırlık bölümü vardır. Türkçe TIP okuyacaklar için muafiyet geçme notu 55 İngilizce Tıp okuyanlar için ise 65 puandır.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
TTB verilerine göre son beş yılda 4 bin 583 doktor Türkiye'den ayrıldı. İTO Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaynak, “Ocak'ta 197 doktor yurtdışında çalışmak için başvurdu. 2022'de bu sayı 2 bin 500'ü bulur” dedi. Türkiye'de hekimler baskı, şiddet ve ücret yetersizliği nedeniyle yurtdışında çalışmayı tercih ediyor.
SÖZCÜ'ye konuşan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “ Yaklaşık 20 Tıp Fakültesi'nin bir yıllık mezunu kadar yurt dışına kaçış var” dedi. TTB, 2022 yılında yurt dışına gitmek için “İyi Hal Belgesi” alanların sayısını bin 344'ü uzman, bin 341'i pratisyen olmak üzere toplam 2 bin 685 olarak açıkladı.
Türk Doktorlar Almanya'da Çalışabilir mi? Türkiye'de Tıp Fakültesinde eğitim almış kişiler, Almanya'nın farklı bölgelerinde doktor olarak çalışabilir. Pratisyen hekim, uzman hekim, başhekim olmak üzere doktorların tamamı; Almanya'da çalışma izni alabilmekte ve çalışma hayatlarına Almanya'da devam edebilmektedir.
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), tıp ve sağlık, psikoloji, fizik ve yaşam bilimleri alanında dünya üniversiteler sıralamasını açıkladı. THE tarafından açıklanan üniversite sıralama sisteminin alan sıralamasında tıp ve sağlık alanında ilk 500'e Türkiye'den 3 okul girdi.
Yurtdışında tıp eğitiminin yıllık ücretleri 5,000-21,600 EUR arasında değişir. Yurtdışında tıp ve cerrahi, Avrupa tarihindeki en eski eğitim programları arasındadır.
Avrupa genelinde tıp eğitimi noktasında eğitim ücretleri en ekonomik olan ülke İtalya'dır. Burada 12 farklı üniversite tıp eğitimi ile yurtdışından öğrenci kabul etmektedir. Ancak üniversitelere kabul edilmeniz için IMAT sınavından geçmeniz gerekir.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2023 yılında ortalama 112.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Beyin Cerrahı , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
Son yıllarda Almanya'nın yaşlanan nüfusunun artması ve genç nüfusun azalması; Alman doktorların ülkenin Doğu'ya göre kısmen Batı'da daha sosyal şartlarda yaşamayı tercih etmesi ile Almanya'da doktor açığı ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri