Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Vanilya bitkisi, en büyük ve en eski bitki familyalarından biri olan Orchidaceae'ye (Salepgiller) ait. Sıcak ve tropikal iklimleri seven bitki bugün Meksika, Madagaskar, Cava ve Antillerde yetişiyor; Karayiplerden Ekvator'un Pasifik kıyılarına kadar uzanan bir yayılım alanına sahip.
Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü. Sıcak ve nemli tropikal iklimlerde yetişir. Başlıca yetiştirilme bölgesi Veracruz, Meksika, Tahiti, Endonezya ve Madagaskar'dır.
Heliotropium cinsi bitkilerin 250 kadar türü vardır, sıcak ve ılıman iklimlerde yetişirler, hepside zehirli bitkilerdir. Bahçede ve saksıda yetiştirilebilen yalancı vanilya, genel olarak mor renkli, kokulu çiçekler açar.
İlgili 23 soru bulundu
Vanilyanın anavatanı Meksika olsa da bugün dünya çapında üç-dört çeşit vanilyadan söz ediliyor. Bourbon-Madagaskar, Tahiti, Meksika ve Endonezya.
Vanilya şurubu 700 ml değerinde olan ideal boyutu sayesinde müşteriye uzun süreli bir tüketim olanağı sağlar. Şeker içermediği için oldukça sağlıklıdır.
Vanilya ağacı dikildikten üç sene sonra meyve vermektedir. Yetiştirilme süreci de oldukça zahmetlidir.
Vanilya (Vanillaplanifolia),bir orkide türü olmasının yanı sıra kokusu sebebiyle gıda amaçlı kullanılan tek orkide olma özelliğini de taşır. Vanilya safran ve kakuleden sonra dünya pazarında en çok kullanılan üçüncü baharattır.
Vanilya çiçeği ilk açtığında beyaz renktedir. Büyüyüp olgunlaştıkça açık sarıdan koyuya doğru değişen bir renk alır. Vanilya çiçeği rengi yetiştiği toprağa, iklime ve türüne göre hafif değişiklikler gösterebilir. Özellikle tatlı ve pastalarda tercih edilen vanilya, kahve ve çeşitli kokteyllerde de sıklıkla kullanılır.
Vanilin, vanilyanın içindeki kokuyu sağlayan ana maddedir. Vanilyada birçok tat verici ya da aroma bulunur. Bu aromalar arasından kimyasal olarak yalnızca vanilin taklit edilebilmektedir. Yani paketle satılan şekerli vanilin aslında vanilyanın bir taklididir.
Vanilya tropikal bölgelerde yetişen, dünyada en fazla işçilik gerektiren bu ürünün üretiminin hiçbir aşamasında makine, kimyasal gübre veya tarım ilaçları kullanılmaz. Safrandan sonra baharatlar arasında en pahalı ikinci baharattır.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir.
İkiye ayırdığınız vanilya çubuğunun içerisinden yine bıçağın sivri ucu yardımıyla vanilya çekirdeklerini sıyırın. Sıyırdığınız vanilya çekirdeklerini şekerin içerisine aktarın. 1 adet vanilya çubuğu için 200 gram şeker kullanmanız yeterli. Şeker ve vanilya çekirdeklerini güzelce karıştırın.
Vanilya büyüleyici bir notadır çünkü çok basit veya çok gurme kokabilir. Gerçek vanilya özütü, kremsi, pudramsı ve ince çiçek notaları kokar ve rahatlatıcı bir yönü vardır. Uzmanlar, vanilyanın gerçekten evrensel bir koku olduğu için hep zirvede kalacağını söylüyor.
Salepgiller ailesinden tırmanıcı bir bitki olan vanilya güzel kokusu ile bilinir. Ancak bilinenin aksine tadı acıdır. Önceleri tapınaklarda tatlı kokusuyla kötü ruhları kovmak için kullanılan vanilya, daha sonra Meksikalılar tarafından içeceklerini tatlandırmak için kullanılmıştır.
Vanilya çiçekleri birçok gıdalarda kullanılır. Özellikle kahve ve pasta içerisinde mutlaka vanilya çiçeği bulunur. Tropikal ülkelerde yetişen bir çiçek türüdür. Her toprakta yetiştirilen bir çiçek olmadığı için fiyatı oldukça yüksektir ve nadir bulunur.
Vanilya kokusu ya çok seviliyor ya da hiç sevilmiyor. Vücudu canlandırmaya ve rahatlamaya yardımcı olan bu koku depresyon, endişe ve gerginlik gibi semptomları hafifletmek için yaygın olarak kullanılıyor.
Eğer sulamamız gerekiyorsa sulama işlemini yapıyoruz. Bu işleme orkide cezalandırma da denilmektedir. Burada açmayan orkidemizin bir nevi fizyolojisini değiştirmiş oluyoruz. Orkide, karanlık ve hava almayan bu ortamda strese giriyor.
Vanilya anavatanı Meksika olan ve orkidegiller familyasına ait bir bitkidir. Yeşil renkli olan vanilya bitkisinin olgunlaşmadan önceki aroması çok keskin değildir. Yeşil renkte iken toplanıp haşlandıktan sonra kurutulur ve bildiğimiz siyah uzun çubuklar halini alır. Kullanıma hazır hale gelmesi yaklaşık 9 ay sürer.
Genellikle yaprakları sapsız, oval topludur. Vanilya tohumu ekildikten 3 yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlar. Meyvesi 15-20 cm boyundadır. Kullanılan kısmı ilk önceleri daha yeşilken toplanır ve sırasıyla kuru ve nemli yerlerde ortalama dokuz ay süreyle bırakılarak kurutulur.
Gusto Rough Diamond Vanilin (vanilya) 500 Gr 184 TL'ye, %14 indirimle Dr. Gusto Ithal Vanilya Tozu 1000 gr 349 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Aslında vanilyanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kokuya karşı hassas olan kişilerde fazla kullanımı o kişiye zarar verebilir. Zaten her şeyin fazlası zarar olduğu için vanilin de fazla kullanılmamalıdır.
Vanilya Şurubu İçin:
Şeker bal rengi alınca içine kalan şekeri ve sıcak suyu ekleyip karıştırın. Şeker eriyip kaynamaya başlayınca ateşin altını kısın, vanilya çubuğunun tohumlarını ve kabuklarını tavaya ekleyip 2-3 dakika da kısık ateşte birlikte pişirin.
Cevap: Helal seritifikası mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri