Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Ege denizinde, ayrıca Akdeniz ve Marmara'da mevcuttur, Karadeniz'de yoktur.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Sahil bölgesine yakın deniz dibindeki açık bölgelerde ve kumlu deniz dibine yakın yerlerde yaşarlar. Kuzeydoğu Atlantik Okyanusu'ndan, Akdeniz'e kadar uzanan bölgeler en yaygın oldukları yerlerdir. İğneli vatozlar, tipik olarak derinliği 60 metreden daha derin olmayan sığ sahil sularında bulunurlar.
Vatoz balıkları hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşarlar. Okyanuslarda ve denizlerde vatoz balıklarına sıklıkla rastlanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Beylikdüzü Gürpınar açıklarında üç gün önce balıkçı ağlarına takılan 110 kilogram ağırlığındaki vatoz balığı, Balıkçı Kenan'ın Beylikdüzü Yeşilvadi'deki tesislerinde sergilenmeye başlandı.
MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, balıkçılar tarafından 25 kilogram ağırlığında vatoz balığı yakalandı. Balıkçılar tarafından Gökova Körfezi'nde gece saatlerinde yakalanan 25 kiloluk vatoz balığı, Bodrum Limanı'nda bulunan balıkçıda sergilenmeye başlandı.
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Deniz Alası, köpek balığı, Mersin balıkları, Deniz kaplumbağaları, Ot sazanı, Deniz çayırları, Yağlı balık, Beni balığı, Orfoz, Lagos, Vatoz, Yunus balığı avlanması yasak olan türlerdir.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Vatozların uzun kuyrukları ise sadece savunma amacı ile kullanılır. Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir.
Balığın kuyruğunda bulunan zehirli iğnelerin ölümcül tehlikeli olduğu, bu büyüklükteki bir vatoz balığına Marmara Denizi'nde de sık rastlanılmadığı kaydedildi.
Pek çok kişinin korkulu rüyası olan ve vatoz balığı saldırır mı diye merak ettiği bu tür kendini tehlikede hissettiği an zehrini kullanabilir. Onun dışında genellikle canlılara saldırmamasıyla bilinse de duruma göre çoğu dalgıca saldırdığı da biliniyor.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Vatozlar, köpek balıklarıyla akraba olan ve ilginç fiziksel özelliklere sahip görülmeye değer canlılardır. Suda adeta yarasa gibi süzülen vatozların, akvaryumda beslenen türleri de mevcut. Akvaryum vatozları, hem estetik hem temini ucuz balıklar.
İnek burunlu vatoz, Batı Atlantik sularında, New England(Kuzeydoğu Amerika eyaletleri), Meksika Körfezi ve Karayipler'de görülebilen bir Kartal Vatozu (fulya balığı olarak da bilinir) türüdür. İnek burunlu vatozlar, ortalama 0 – 22 metre arası derinliklerde yaşarlar.
Vatoz ve japonlarım daha önce sorunsuz birlikte yaşamışlardı, eğer akvaryumun abartı küçük değil ise sorun olmayacaktır kanaatindeyim. Japon ile vatoz +40 litreden sonra birlikte yaşarlar.
Akvaryum veya havuzda 1 tane vatoz varsa yosunlarla ve gece atılan dip yemleriyle idare edebilir. Ama 2 tane vatoz olursa ve biri yemlerin çoğunu yerse o zaman sıkıntı olur.
Aynı tank içerisinde hem normal vatoz(pleco türleri), hemde ancstisrus türlerinde 2 den fazla erkek bulunduğu zaman kavgalar kaçınılmaz oluyor. SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİNİ TAHRİK ETMEZLER. BELİRLİ BİR DÖNEMDİR BU DİŞİ SAYISINI ARTTIRIRSAN.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Beslenme: Omnivor, hem otçul, hem etçil beslenirler ama ağırlıklı olarak bitkisel besinlere ihtiyaçları var. Akvaryum 23-27C aralığında olabilir. 6-8 gibi geniş bir pH aralığında yaşayabilirler. Daha önce muhtemelen duyduğunuz bilgi: Vatozlar çöpçü değildirler yani akvaryumdaki dışkıları yemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri