Prensip olarak kazandıklarını yatırıma dönüştüren Helvacızade firması, Kasım 1989'da temeli atılan ve 25 Ekim 1991 tarihinde tamamlanan 24000 m2 açık 6000 m2 kapalı alan üzerine bitkisel yağ fabrikası kurmuştur. Yağ fabrikası yılda 20000 ton kapasitesi ile üretime başlamıştır.
Trakya Birlik`in ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi`nde bulunan Kooperatiflerine hizmet veren Karacabey Yağ Fabrikası 80.000 ton/yıl ayçiçek işleme, 27.000 ton/yıl rafine yağ, 100.000 ton/yıl fenni yem üretim kapasitesine sahip olup, atık arıtma ünitesi kanalıyla çevreye saygılı üretim yapmaktadır.
Türkiye'de toplam 153 adet bitkisel yağ üretimi yapan firma bulunmaktadır.
Yağlı tohumların önemli bitkisi olan ayçiçeğinin Türkiye üretiminin yaklaşık %60 ı bu bölgede gerçekleşmektedir. Trakya Bölgesi'nde 3000 kişiyi istihdam eden 61 adet bitkisel yağ üretim tesisi bulunmaktadır. Bu bölge, Türkiye'deki toplam yağ tesislerinin yaklaşık yansından fazlasını bünyesinde barındırmaktadır.
Tekirdağ ili, Muratlı ilçesi Muratlı Organize Bölgesi sınırları içindedir 190.000 m² açık ve kapalı 50.000 m² kapalı alana sahiptir. 1400 ton yağlı tohum işletme, 1100 ton bitkisel yağ rafine, ve dolum kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük entegre fabrikasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
"Ham ayçiçek yağı ithalatı"
Burada amaç Ramazan ayında fiyatların aşırı yükselmemesi için bu ithalatın yapıldığı söyleniliyor. Türkiye kendi yağını üretmediği için bu ithalata başvuruyor. Bu yıl dünyada da ayçiçeği yağı tohumu ve ham yağı fiyatlarının son 6 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemi yaşıyoruz.
Türkiye'nin ham madde bakımından yüzde 75 dışa bağımlı olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, "Yıllık 2,5-3 milyon tonluk yağlı tohum ihtiyacımızın 1,7 milyon tonu ülkemizde üretilebiliyor. Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere, Karadeniz havzasından yoğunlukla ayçiçeği ve ham yağ ithal ediyoruz.
- Orkide Yağları tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi. 150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.
Ayçiçeğinde Türkiye'nin yeterlilik derecesi
Yurtiçi kullanım ise 44,74 milyon ton gerçekleşti. Bu da son 20 senede yurtiçi kullanımın yüzde 57'sinin Türkiye'de üretildiğini gösteriyor.
Ülkemiz de en fazla olarak Tekirdağ da ayçiçeği yetişmektedir. Hemen sonrasında ise Edirne gelmektedir. Ayçiçeği Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmekte olan bir bitkidir.
İzmir , Bursa , Tekirdağ , Muğla Ege Bölgesinde bulunurlar. Ülkemizde en çok kullanılan 2 çeşit yağ vardır.
Ayçiçeği yağı üretimi Trakya (% 75), Tekirdağ(% 35), Edirne (% 22) yapılmaktadır.
Trakya Birliğe ait Karacabey Yağ Fabrikasında üretilen ayçiçek yağları, sahip oldukları yüksek kalite standartları ile dikkat çekiyor.
Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki zamlara ilişkin pandemide artan maliyetlere dikkat çekiliyor. Enerji fiyatlarının, artan tarımsal girdilerin ve kur farkının rafa yansıdığını belirtiliyor. Bunun yanı sıra yağın üretiminde kullanılan ham madde, ambalaj artışları gibi tüm bileşenlerde ciddi fiyat artışları yaşandı.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Dünya ayçiçeği yağı üretimine baktığımızda, Ukrayna'nın 5.836.206 ton ile ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bu ülkeyi; 5.418.427 ton ile Rusya, 1.414.500 ton ile Arjantin, 1.099.900 ton ile de Türkiye izlemektedir.
Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir. Bu ülkeler bitkiyle çok tanışmış olmalarına rağmen günümüzde dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çekmektedir.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Almanya'da ayçiçek yağının litresi sadece 0.75 Euro. Yani, 75 cent veya yaklaşık 6.3 Lira. Almanya'da 5 litrelik ayçiçek yağını 3.25 Euro'dan (yaklaşık 28 TL) almak mümkün. Dünyanın en zengin ve en pahalı ülkelerinden İsviçre'de iyi kalite bir ayçiçek yağının litresi, 3.49 Frank, yani yaklaşık 3 Euro.
Nova Vera Kurucusu Bahar Alan, Türkiye'de güzel zeytin çeşitlerinin bulunduğunu ve zeytinlerin iyi işlendiğinde çok güzel zeytinyağları üretilebildiğini dünyaya gösterebilmenin yolunun bu yarışmalardan geçtiğini ifade etti. Alan, "Geçtiğimiz yıllarda ülkeler sıralamasında Türkiye maalesef ilk 10'a giremiyordu.
YAĞ sektöründe 'Bizim Yağ' markasıyla adından söz ettiren Ülker, Unulever'in Adana'daki Unilever Yağ tesislerini satın aldı. Ülker'in bu tesisler için 10 milyon dolar ödediği belirtiliyor. MARGARİN sektörünün en modern fabrikalarından biri olarak gösterilen Adana'daki Unilever Yağ, geçen hafta Ülker'e satıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri