Türkiye'de ise başlıca Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen yulafın üretimi 350 bin tona yaklaşır. Bol miktarda nişasta ile protein, vitamin ve mineraller de içeren yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılır.
2020 yılı itibariyle 265 bin tonluk bir üretimi olan yulafın dekara verimi 963 kg olup, Türkiye'de en fazla üretime sahip bölgesi İç Anadolu Bölgesidir. En fazla üretim yapılan iller ise Ankara ve Sivas'dır. TÜİK, 2021 Bitkisel Üretim 1.
Ülkemizde en fazla yulaf üretimi Marmara Bölgemizde gerçekleşmektedir. Kocaeli ve Konya illerimizde yulaf üretim miktarı yüksek olup en fazla verim Yalova ilinde sağlanmaktadır.
Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır.
Latince adı 'Avena sativa' olan Yeşil yulaf, bir buğdaygiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın batısı, Avrupa'nın doğusu olarak biliniyor. Ülkemizde Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Otsu bir tahıl bitkisidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yulaf ekimi, buğday için kullanılan ekim makineleriyle yada serpme olarak yapılabilir. Ağır tavlı topraklarda ekimi yüzlek, kuru tarım alanlarında ekimi derin yapmak uygundur. Tohumluğun 1000 tane ağırlığı 25 g'ın altında olması istenmez. Dekara 17-18 kg tohum yeterlidir.
Yulaf hasadı ana saptaki tanelerin sarı olum ile tam olum arasında olduğu dönemde yapılmalıdır. Hasat işleminin bitkinin sapları tarlada kalacaktır. Bu sapların harman işlemi hasattan 3-5 gün sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Yulaf serin iklim tahılları içinde en çok su tüketen bitki olduğundan, toprak işlemenin amacı toprakta yeterli su biriktirmek olmalıdır. Bu nedenle yazlık yulaf ekilecekse tarla kıştan önce derin sürülerek ve kesekli olarak kışa bırakılıp, toprakta bol su biriktirilmesi sağlanmalıdır.
Türkiye için 15 Ekim- Aralık sonu en uygun ekim zamanı aralığıdır. Yulaf yazlık ekilecekse ekim erken yapılmalıdır. Çünkü yulafta vernelizasyon uzun sürelidir. Ayrıca sıcak ve kurak bastırmadan başaklanmış olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yulaf; at, sığır, ruminant, koyun, köpek, domuz ve kümes hayvanları için yem ham maddesi olarak kullanılır.
2 teneke/ 16 kg. a tekabül eder.
Arpa ve yulaf arasındaki temel fark, arpanın tahıl otu olarak yetiştirilen birincil bir ürün olmasıdır. Yulafın ise buğday ve arpa gibi birincil tahıl otlarından elde edilen ikincil bir ürün olmasıdır. Hem arpa ve hem de yulaf, insan tüketimi uydundur ve aynı zamanda yem olarak da kullanılırlar.
Yulaf besini yulaf ezmesinden ve nişastadan yapılmaktadır.
En çok üretilen tarım ürünleri arasında yer alan çavdar ve yulaf ülkemizde daha çok yüksek kesimlerde yani Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Seçenekler: 500 gr45,98 TL/kg. 950 gr.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, TİGEM'in sertifikalı tohumluk satış fiyatlarını Twitter hesabından duyurdu. Bakan Kirişçi'nin yaptığı açklamaya göre, geçen yıl kilogram fiyat 3.5 TL olan makarnalık buğday tohumluğunun fiyatı 2022'de yüzde 218 artarak 10.5 TL olarak belirlendi.
Yaklaşık 780 kalori değerine sahip olan 1 su bardağı çiğ yulaf ile 200 gr ağırlığındaki bir su bardağından bahsedilmektedir. Yani bir su bardağı çiğ yulaf 200 gram ağırlığındadır. 1 çay bardağı pişmemiş yulaf kalorisine bakalım şimdi de… 1 çay bardağı yulaf 389 kalori (kcal) enerjiye sahiptir.
Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir. Düzenli tüketim ile yulafın kilo kontrolü, kas gelişimi, kalp ve damar sağlığının korunması gibi birçok faydasından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
Yulaf bilimsel adı Avena Sativa olan bir çeşit tahıldır.
Michigan'da yapılan bir çalışmada, yonca yalnız, domuz ayrığı, kılçıksız brom, köpek kuyruğu, çayır salkım otu ile ikili karışım halinde ya da arkadaş bitki olarak yulaf+yonca, ikili karışım+yulaf olacak şekilde ekilmiştir.
Karatay, "İşlem görmemiş tahıllar insan için faydalıdır. Ama işlem görmüşlerin faydadan çok zararı vardır" dedi. Yulafın at yemi olduğunu ifade eden ve işlem görmemiş yulafı bulmanın mümkün olmadığını belirten Prof. Karatay şöyle devam etti: "Endüstriyel işlem görmüş tahıllar tehlikelidir.
Yulafa verilecek gübre miktarı; ön bitkiye, yetiştirilecek yulaf çeşidine, iklim ve toprak koşullarına göre değişmektedir. Genellikle 4 kg azot (N) ve 4-6 kg fosfor (P2O5)lu gübre uygulaması yaygındır. Fosforun tamamı ekimle birlikte, azotun ise yarısı ekimle, diğer yarısı başaklanmaya kadar verilmelidir.
Yulaf tohumu, fazla iklim seçiciliği olmayan bir tohumdur. Buna rağmen kışın çok soğuk olan bölgelerde dondan ve soğuktan zarar görür. Kıyı kesimlerde ve dağ eteklerindeki ovalarda daha rahat yetişir. Yulaf tohumu, yeterli neme sahip fakir topraklarda bile yetişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri