Türkiye'nin en uzun mağarası, 15 km'den fazla olan Isparta'daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin'deki Peynirlikönü Mağarasıdır.
Yeri: Isparta Yenişarbademli İlçesi Yenişarbademli'nin 11 km. batısında yer almaktadır. Pınargözü Mağarası 16.000 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun mağarası konumundaki Pınargözü Mağarası bu özelliği ile de Kızıldağ Milli Parkı'nın en önemli kaynak değeri, tescil sebebini oluşturmaktadır.
1880 m rakımından toplanan sular düden-mağaranın içinden geçerek Sugözü köyü civarında yüzeye çıkar, Dragon Çayı'na (Kocaçay) karışır. Mağaranın başlangıc noktasının 1 km uzağında Türkiye'nin en derin 1. mağarası Peynirlikönü Düdeni (-1429 m) yer alır.
Trabzon'un Düzköy ilçesinde, dünyanın en uzun 2'nci mağarası olan, sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile ilgi çeken Çal Mağarası'na yılın 11 ayı 182 bin 511 turist geliyor. 'Yer altındaki saklı cennet' olarak nitelendirilen mağara, corona virüs salgını tedbirleri kapsamında ziyaret ediliyor.
İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Yaklaşık olarak 40.000 den fazla ma- ğaranın bulunduğu düşünülen ve birçok yabancı araştırmacıya göre “mağara cenneti ülke” olarak tanımlanan Türkiye'de, günümüze kadar, yerli ve yabancı değişik araştırmacı kurum, dernek ve ku- lüpler tarafından (2) 3900 mağara saptanmıştır.
Hang Son Doong, diğer anlamıyla "dağ nehir mağarası", orta Vietnam'da bir bölgede bulunuyor. Mağaranın dış tarafında kalan yerler çok engebeli ve tehlikeli olduğu için mağaraya inmek zaman alıyor. Ana tünel geçit bölümü 5 kilometreden uzun ve en büyük bölümleri ise 200 metre yüksekliğinde ve 150 metre genişliğindedir.
Türkiye'nin en uzun (Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü Mağarası, 16 km) ve en derin mağaraları (Anamur'un kuzeyinde Çukurpınar Düdeni, 1880 m) bu dağ kuşağı üzerindedir. Ülkemizde mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır.
Çankırı Tuz Madeni, yaklaşık 5 bin yıldır tuz üretildiği bilinen dünyanın en eski ve en büyük tuz madenlerinden biridir. Çankırı'nın doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Bölüm Özeti. 68 yaşındaki Bill Stone liderliğinde seçkin mağaracılardan oluşan ekip, Meksika'nın Oaxaca kentindeki Cheve Mağarasını resmi olarak dünyanın en derin mağarası yapmak için aylarca sürecek bir keşif gezisine çıkıyor.
İlçeye yaklaşık mesafesi 18 km ilçenin güneyinde yer alan Yardibi Köyünde yapılan çalışmalarda Örülü Mağara olarak adlandırılan alanda Orta Çağ'da kullanılan bir mağara tespit edilmiştir. Örülü Mağara olarak adlandırılan mağaranın içi oldukça geniş olup mağara girişi taş duvarlarla örülmüştür.
Ankara İli, Güdül İlçesi, Kirmir Çayı kenarında İnönü mevkiinde bulunan, Bizanslılar döneminden kaldığı tahmin edilen, dağın içini oymak suretiyle yapılan bu mağaralarda, merdivenlerle kat kat yukarılara çıkılmaktadır.
Konya'nın Güneysınır ilçesinde yer alan Güvercinlik (Güneysınır) Mağarası'ndaki perde sarkıtların, dikitlerin ve diğer büyük jeolojik oluşumların yer aldığı büyük salona ulaşmak için 130 metrelik bir dikey iniş yapmak gerekiyor. Bu nedenle bu mağaraya ancak mağaracılık ve dağcılık konusunda uzman kişiler girebiliyor.
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardandır (1965).
Vietnam'daki Son Doong Mağarası dünyanın en büyük mağarası olarak biliniyor. Yaklaşık 9 metre uzunluğundaki bu dev mağaranın içinde balta girmemiş bir orman, bir de nehir var. Yapılan hesaplamalara göre, mağaranın içine 40 katlı bir gökdelen sığdırmak mümkün.
Çankırı merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede, 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, 200 yıllık olduğu değerlendirilen ve bozulmadan korunan eşek, tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile çok sayıda heykel ve sanat eseriyle merak uyandırıyor.
Resmin bulunduğu Leang Tedongnge mağarası Sulawesi Adası'nda, dik kalker kayalıklarla çevrili uzak bir vadide yer alıyor. Yağmurlu mevsimlerde sık sık sel yaşanması sebebiyle yalnızca kurak mevsimlerde erişim sağlanan bölgede yaşayan Bugis topluluğu üyelerinin de daha önce mağara resmini görmedikleri belirtildi.
Dünyanın gözü geçen hafta Morca Mağarası'ndaydı. ABD'li mağaracı Mark Dickey'nin indiği Morca'nın keşfinin maceralı bir öyküsü var. Üstelik Morca, yeni bakteri türlerinin bulunması ve endemik kerevit türünün dünya literatürüne girmesiyle de dikkatleri çekiyor.
Zeus Mağarası Türkiye'nin batısında Ege Bölgesi'nde, Aydın İli, Kuşadası'nda bulunan bir turistik mağaradır. Mağara, Kuşadası ilçesi Güzelçamlı beldesinin hemen batısında, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içindedir.
Erzurum'un Uzundere ilçe merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta, doğanın derinliklerinde yer alan Köptek Mağarası, gizemi ve tarihi ile dikkat çekiyor.
Kanada'da bulunan Narcisse Yılan Mağaraları, yılan meraklılarının akınına uğruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri