Peygamber taamı: Balkabağı - YENİ ASYA.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş. Asırlar sonra, Peygamberlerinin dünyaya gelişini, yine Peygamberlerinin en sevdikleriyle kutlayan narin kalpler…
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir. Beyaz kestane kabağı gelir. Yapısı itibarıyla büyük ve doyurucu bir kabaktır. Bu kabaktan yapılan ürünler de çok leziz olur.
KABAK Yine Hazret-i Âişe'den rivâyet edildiğine göre, Peygamberimizin sevdiği bir yiyecek de kabak idi. “Çünkü o, zikrullah esnasında kalbe rikkat verir.” buyururlardı. Vâsilet bin Eska'dan aktarıldığına göre Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kabak aşı yiyin. Kabak aklı artırır ve beyine kuvvet verir.”
A, C ve E vitaminleri, folik asit ve demir mineralini içeren balkabağı içerdiği bu vitamin ve minerallerin etkileri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde balkabağı tüketimi, enfeksiyon hastalıklarından ve kronik hastalıklardan korunmayı destekleyebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz.
Zengin bir antioksidan kaynağı olan kabak, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt ve göz sağlığı için birebirdir. Hasar gören hücrelerin yeniden yapılanmasını sağlar. Kabağın kabuk kısmı, antioksidan oranının en yüksek olduğu kısımdır.
Peygamber'in tatlıyı ve balı çok sevdiği, kendisine bal hediye edildiği zaman onu ashabı arasında kaşık kaşık bölüştürdüğü nakledilmektedir (İbn Mâce, “Ṭıb”, 7). Hz. Peygamber'in bal sevgisi, eşlerinden bazıları arasında rekabete, hatta bir âyetin nâzil olmasına sebep olmuştur.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Aişe (ra) bildiriyor: "Şerbetlerin içinde tatlı ve soğuk olanını severlerdi." Kabak yemeği Hz. Peygamber, kabağı sever ve hakkında "O kardeşim Yunus Aleyhisselamın sebzesidir." derdi. Tirid yemeğini kabak ile yerdi.
Eski ve Yeni Dünya'nın sıcak bölgelerinde yayılmış 100 cins ve 850 türü vardır.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Meşhur Adapazarı Kabağı denince akla ilk olarak bu kabağın nasıl olduğu akıllara gelmektedir. Normal yemeklik kabak olmadığını bilmek gerekir ki, Adapazarı'nın meşhur olan kabağı bal kabağıdır. Bal kabağından ise malumunuz genellikle tatlı yapılmaktadır.
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
* Resulullah, sabah uykudan uyandığında ilk iş olarak, dişlerini misvakla temizledikten sonra, abdest, namaz, dua ve zikirden sonra bir bardak suda bir kaşık bal eriterek, bal şerbetini Besmele ile içer ve herkese de tavsiye ederdi. * Kuşluk vaktinde ise, inek sütü ile birlikte yedi tane acve hurması yerdi.
Peygamber Efendimizin (SAV) Sevdiği "Arpa Ekmeği" Tarifi | Sofra (25.
Peygamberimiz dişini "misvak"la temizlerdi. Misvak, Arabistan'da yetişen "arak" ağacının kök ve dalından kesilerek yapılırdı. Bazı zamanlar zeytin dalından da misvak yaptığı olurdu Peygamberimiz her vesileyle dişlerini temizlerdi. Özellikle abdest alırken, namaza başlamadan önce mutlaka misvak kullanırdı.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
KABAK Yine Hazret-i Âişe'den rivâyet edildiğine göre, Peygamberimizin sevdiği bir yiyecek de kabak idi. “Çünkü o, zikrullah esnasında kalbe rikkat verir.” buyururlardı. Vâsilet bin Eska'dan aktarıldığına göre Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kabak aşı yiyin. Kabak aklı artırır ve beyine kuvvet verir.”
Sofrada ilk önce su içilmeli, ardından tatlı yenilmeli...
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Çiğ kabak çekirdeği daha rahat biçimde sindirildiği için mideyi yormaz. Lif içeriği kavrulmuş kabak çekirdeğine göre daha fazla olduğundan dolayı tokluk hissini de bu düzeyde artırır. Sperm kalitesinde yükselmeye neden olduğu gözlemlenmiştir. Cilt ve göz sağlığı için faydalıdır.
Kabak Faydaları: Lif Zengini, Besleyici, Fit
Kabak besin değeri yüksek, kalorisi düşük bir sebze olduğu için sık sık tüketilmelidir.
sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak. tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hatta besin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri