Beyoğlu semtinde İstiklal Caddesi üzerinde yer almakta olan St. Antuan Kilisesi, Türkiye'deki en büyük Katolik kilisesidir. Orijinal St. Anthony of Padua Kilisesi, 1725 yılında İstanbul'daki İtalyan topluluğu tarafından inşa edilmiş; ancak daha sonra yıkılmış ve aynı yerde inşa edilen mevcut bina ile değiştirilmiştir.
DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ
Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre, M.S. 29-40 tarihleri arasında Antakya'ya gelerek Hristiyanlığı bu kilisede yaymaya çalışmıştır.
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
Ulm Büyük Kilisesi 1890 ve 1908 tarihleri arasında dünyanın en yüksek yapısıdır ve halen en yüksek kilise unvanına sahiptir. Kilise kulesi 768 basamaktan oluşur ve 161,53 metre yüksekliktedir. Almanya'nın Ulm şehrinde bulunan kilise Gotik mimarinin örneklerinden birisidir.
Basilica Sancti Petri (Saint Peter's Basilica, Aziz Petrus Bazilikası) – Vatikan, İtalya. Görselden anlayacağınız üzere Vatikan'ın merkezinde bulunan yapı, Hristiyanlığın en büyük kilisesidir.
İlgili 29 soru bulundu
"Dünyanın ilk kilisesini Helena Konya'da yaptırdı"
Bu kilisenin 'Hristiyanların annesi' olarak bilinen Constantin'in Annesi Helena tarafından sağlanan serbestlik ile 327 yılında inşa edildiğini savunun Olgunlu, "Dünyanın ilk kilisesi günümüzde de Azize Helena adıyla bilinen kilisedir.
Habib-i Neccar Dağı' nın batı yamacında yer alan Aziz Petrus halk arasında bilinen ismiyle mağara kilisenin ilk Hristiyanlar tarafından kullanılmış ve Hristiyan inancının en eski kilisesi olduğuna inanılır.
ANTAKYA ORTODOKS KİLİSESİ
İsa'nın havarilerinden Aziz Paulus ve Aziz Petrus yeni dini burada yaydılar. En eski kilise olarak bilinen Sen Piyer Kilisesi de Antakya'da.
Pierre, dünyanın ilk yedi kilisesi arasında da yoktur. Yalnızca kenise olmakla birlikte ilk kilise olarak sayılan kiliseler; Efes, İzmir (Smyrna), Bergama, Thyateira (Akhisar), Sardes (Salihli), Philadelphia (Alaşehir) ve Laodikeia (Denizli). Görüldüğü gibi Antakya St.
İzmir'deki 'Smyrna', İzmir'deki 'Efes', Denizli'deki 'Laodikya', İzmir'deki 'Bergama', Manisa Salihli'deki 'Sardes', Manisa Alaşehir'deki 'Filedelfiya' ve Manisa Akhisar'daki 'Thiatira' adlı kiliseler, İncil'de vahiy gönderilen 7 kilise olarak biliniyor.
Hâlen Türkiye'de ibadete açık olan 398 kilise bulunur. Doğu Ortodoks Kilisesi'nin merkezi 4. yüzyıldan beri İstanbul olmuştur.
Yedi Kilise, Erken Hristiyanlık döneminin yedi büyük kilisesidir ve Türkiye sınırları içerisindedir.
Kilise günümüzde ibadete açıktır. Antakya'nın Hıristiyan dini yönünden önemli olması bu bölgede kiliselerin yoğunlaşmasına neden olmuştur.
Günümüzde Antakya kökenli Rum Ortodoks Hıristiyanların sayısı Hatay ve Mersin'de yaşayanlarla birlikte sekiz bin kişi civarında. Etnik kökenleri konusunda farklı fikirlerin olduğu bu cemaat kimi zaman İstanbullu Rumlarla bir sayılır, kimi zamansa onlar için Arap Hıristiyan adlandırılması kullanılır.
Şapel, Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır (örneğin; büyük bir kilise, kolej, hastane, saray, hapishane veya bir mezarlık).
Hristiyanlık, miladi 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun işgali altındaki Filistin bölgesinde küçük bir Yahudi mezhebi olarak ortaya çıkmıştır. 30'lu yılların ortalarından itibaren şekillendiricisi olan Pavlus'un misyon yolculuklarıyla hızlı bir yayılma sürecine girmiş ve 4. yüzyılda Roma'nın resmî dini olmuştur.
Antakya, hem uzun tarihi hem de Helenistik Yahudiliğin ve Erken Hristiyanlığın ortaya çıkmasında oynadığı kilit rolü sebebi ile "Hristiyanlığın Beşiği" olarak adlandırılır. Hristiyan Yeni Ahit, "Hristiyan" isminin ilk olarak Antakya'da ortaya çıktığını ileri sürer.
İsa'nın sağ elinde yedi yıldızla temsil edilen yedi altın şamdan ve kiliselerin yedi meleği - ya da habercisi - ile temsil ediliyor. Bazı tarihçiler ise Yedi kiliseyi, Batı Kilisesi tarihinde Pavlus'un zamanından İsa Mesih'in dönüşüne kadar olan yedi farklı dönemi temsil ettiği şeklinde yorumluyor.
Peki daha can alıcı soruya yaklaşalım Hristiyanların Hac Merkezi neresidir? Hristiyanlar Hac Amacı ile Kudüs, Efes ve Roma'yı ziyaret ederler.
En çok tescilli kilise, İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'da 158 tescilli kilise var. İstanbul'dan sonra ise 92 kilise Nevşehir, 78 kilise Gümüşhane ve 69 kilise ise Mardin'de var.
Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.
Hristiyanlık, İsa'nın yaşamıyla öğretilerine bağlı tek tanrılı bir dindir. Hristiyanlık bir Yahudi mezhebi olarak başladı ancak kısa zamanda Greko-Romen dünyasında yayıldı. Erken dönemdeki Hristiyanlara eziyetlere karşın Roma İmparatorluğu'nda resmî din oldu. Orta Çağ'da Kuzey Avrupa ile Rusya'da yayıldı.
kilise kelimesi anlam olarak Yunan Ekklesia kelimesinden türetilmiştir. Orijinal anlamı, inananların bedenine veya Mesih'in bedenine atıfta bulunmaktır. Kilise kelimesi , Anglikanlar ve Katolikler de dahil olmak üzere bazı Hristiyan mezhepleri tarafından bir Hristiyan ibadet yerine atıfta bulunmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri