Asyaport limanı bugün yanaşacak olan ilk gemi ile resmen faaliyete geçecek. Dünyanın sayılı konteyner limanlarından olan Asyaport'un Tekirdağ'da yapılması Tekirdağlı olarak bizleri gururlandırıyor, gelecek adına da ümitlediriyor.
Konteyner Limanlarımız
2014 yılında Tekirdağ'da inşa edilen konteyner limanı, Türkiye'nin en büyük limanlarından bir diğeri. Türkiye'de toplam 27 konteyner limanı bulunuyor. Bu konteyner limanlarının da büyük bir çoğunluğu, İstanbul ve İzmir gibi ticaret kapasitesi büyük olan kentlerde.
En büyük liman Mersin Uluslararası Limanı
Mersin Uluslararası Limanı'nı (MIP) 2,5 milyon TEU/yıl kapasite ile Tekirdağ'da bulunan Asyaport ile İzmit'te bulunan SafiPort Derince Limanı takip ediyor. Her iki limanın kapasiteleri aynı olmakla birlikte Asyaport Limanı'nın rıhtım uzunluğu ve rıhtım derinliği daha fazla.
En Büyük Liman Mersin Uluslararası Limanı
Mersin Uluslararası Limanı'nı (MIP) 2,5 milyon TEU/yıl kapasite ile Tekirdağ'da bulunan Asyaport ile İzmit'te bulunan SafiPort Derince Limanı takip ediyor. Her iki limanın kapasiteleri aynı olmakla birlikte Asyaport Limanı'nın rıhtım uzunluğu ve rıhtım derinliği daha fazla.
İlgili 22 soru bulundu
Ülkemizde mevcut 11 adet büyük liman bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan limanlar fazlasıyla büyük ve gelişmiş olduğundan birçok ürünün ihraç edilmesinde öne çıkmaktadır.
Ankara. AA muhabirinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Mersin Uluslararası Limanı, 112 hektar alanıyla Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip limanı olma özelliğini taşıyor. Burası aynı zamanda dünyanın da en büyük konteyner limanları arasında 97'nci sırada bulunuyor.
Dünyanın en büyük konteynır limanı, Shanghai Limanı'dır. Bu liman 505 milyon 700 bin ton yük taşıma kapasitesiyle dünyada birincidir. Bu liman 3619 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Bu da yaklaşık olarak 507 futbol sahasına denktir.
İskenderun Demir Çelik Limanı, Akdeniz Bölgesi'nin en büyük dökme katı ve genel kargo limanıdır.
Konteyner adı verilen, deniz ve kara yük taşımacılığında kullanılan standart boyutlardaki kutulara yerleştirilmiş halde taşınan yüklerin elleçlendiği liman tesisleridir. Maden cevheri, çimento, kum, tahıl, kömür gibi dökme kuru yüklerin elleçlendiği limanlardır.
Bir konteyner gemisinin kapasitesi TEU (20 feet konteyner adeti) terimi kullanılarak tanımlanır. Yeni nesil konteyner gemilerinin kapasitesi 14,000 TEU olup, hâlihazırda 18,000 TEU gemilerin siparişi verilmiştir.
Güney Koreli Hyundai Ağır Sanayi Şirketi tarafından üretilen yük gemisinin 400 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olduğu, saatte 43 kilometre hıza ulaşabildiği kaydedildi.
Maersk Triple-E sınıfı konteyner gemileri 18,000 TEU kapasiteye sahip çok büyük konteyner gemileridir.
Asyaport limanı sahibi Ahmet Soyuer'in büyük çabaları ve gayretleriyle bu günlere gelen ve Tekirdağ'ın ekonomisine büyük katkılar sağlayacak olan liman yakın zamanda tam kapasiteyle çalışacak. Liman sahibi Ahmet Soyuer tarafından yapılan açıklamada;Asyaport limanı Tekirdağ'ın lokomotifi olacak.
Karadeniz'in Batı kıyısında yer alan Köstence (Constanta) Limanı, Karadeniz'in en büyük, Avrupa'nın ise 17. büyük limanıdır. Elverişli çoğrafi konumu sayesinde hem Tuna nehrine hem de demiryolu hattına bağlantısı olan limanda toplamda 146 iskele mevcuttur.
İstanbul Limanı: En büyük ithalat ve hacmi en büyük limanımızdır.
Marinalar listeye dahil edilmemiştir. 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip Türkiye'de toplamda 180 adet liman ve iskele mevcuttur.
Türkiye'nin en büyük limanı olan Mersin Uluslararası Limanı (“MIP”) coğrafi konumu, kapasitesi, geniş hinterlandının yanısıra yurtiçi ve yurtdışına olan çok modlu bağlantı kolaylığının sağladığı avantajlarla, yalnız Türkiye'nin değil Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'in de en önemli limanlarından biri konumundadır.
Ceynak Lojistik ile Ceyport Terminal Lojistik'ten oluşan Cey Grubu Ortak Girişimi, 684 milyon TL teklif vererek Taşucu Limanı'nı 40 yıllığına devraldı. Liman geri sahasındaki SEKA arazisi de gruba geçti.
11 Mayıs 2007 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen Mersin Limanı'nın işletme hakkı, Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılarak, 11.05.2007 tarihinde 36 yıl süreyle Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP)'ye verilmiştir.
Türkiye'den Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ liman başkanlığı idari sınırları içindeki liman işletmeleri, konteyner elleçleme sayılarına göre yapılan 2022 yılı değerlendirmesinde listeye girdi. Ambarlı limanı 74, Kocaeli limanı 89, Mersin limanı 92, Tekirdağ limanı ise 100. sırada kendine yer buldu.
MÜLKİYETİ TCDD'ye ait 6 limandan ilk ihalesi yapılan Mersin Limanı'nın yeni işletmecisi PSA (Port Singapore Authority)-Akfen Ortak Girişim Grubu (OGG) oldu. Global-Hutchison OGG ve Dubai Port Authority'in de teklif verdiği ihaleyi 755 milyon dolara PSA-Akfen ortaklığı kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri