Tütsü ve mumların yakılması ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar da açığa çıkar. Bu maddeler, gaz ve dizel yakıtları ile de havaya karışmaktadır ve bebeklerin düşük doğum tartısıyla doğmasına, bunun yanı sıra kansere sebebiyet verebilmektedir.
Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Benzen, Avrupa Birliği tarafından insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor. Bu nazofarenks kanseri kökeni ve aynı zamanda lösemi nedeni olarak kabul ediliyor.
İnsanı rahatlatma özelliği bulunan mum ışığı, meditasyonlar sırasında da sıklıkla tercih edilir. Siz de meditasyon, ibadet ve diğer derin düşünme anlarınızda mum ışığından faydalanabilirsiniz. Böylece duygusal dengenizin oluşmasına ve zihninizin açılmasına yardımcı olursunuz.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Mum yakmanın dindeki yeri nedir? Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir. Yahudi ya da Hıristiyanlara benzemeyi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır.” [Ebu Davud, Libas] buyurmuştur.
Günümüz Hristiyan ayinlerinde yaygın bir şekilde kullanılan “mum yakma” adeti, Fransa, Rusya ve Yunanistan'da oldukça yaygın.
Sadece dört mumla, 20 metrekarelik bir odayı sıcaktan pişmeyecek şekilde ısıtabiliyor. Mumlar yandıktan 5 dakika sonra oda ısınmaya başlıyor ve 30 dakika sonra sıcaklık 10 derece artıyor. Soğuk havalarda terasta oturmak isteyenler rahatlıkla kullanılabilir.
Mum yakmak Rabbe sunulan bir adaktır. Dualarımızı ve O'nun nimetleri için olan şükürlerimizi O'na sunar. Mum yakmak duanın bir sembolüdür. Mum yakma hareketi, sözsüz bir duadır; yine de mum yakarken dua edilebilir.
Mumları yanar halde bırakmayın. Odadan çıkarken mumları söndürün. Hiçbir zaman mumu yanar bir şekilde bırakıp uyumaya gitmeyin ve asla çocukların odasında yanan bir mum veya benzeri şeyleri bırakmayın. Mumları söndürmek için bir kaşık veya mum söndürücü kullanın.
Beyaz: Beyaz renk bilindiği üzere huzur ve barışı simgeler. Beyaz mumu tartışmalara açık olduğunuz, alıngan olduğunuz ve huzuru hatırlamanız gereken anlarda kullanabilirsiniz.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
ABD'deki Güney Carolina Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada kokulu mumların en az sigara dumanı kadar zararlı olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları kokulu mumların sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını açıkladı.
Mumun yanması sonucunda karbondioksit ve su buharı oluşmaktadır.
Sual: Türbelere, mezarlara iplik bağlamak, bez asmak, mum yakmak, Müslümanlıkta var mıdır? Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur. Bunları, Hristiyanlar yapar.
Mum Ritüeli Nedir? Spiritüel dünyaya yeni girmeye başlıyorsanız, bir mumun yanmasına izin vermek başlangıç için iyi bir adımdır. Mum, herhangi bir manevi uygulamanın temel bir öğesidir. Enerjiyi yükseltmek ve serbest bırakmak için kullanılır.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Kaynak Ateşi (Oksihidrojen alevi): 2000 derece ve üzeri. Bunsen Ocağı: 1300-1600 derece. Pürmüz Lambası: 1300 derece. Mum: 1000 derece.
Mum yandığında çevresine ısı ve ışık ışınları yayar. Mum ışığındaki fotonlar, gözenin içerisindeki yarı iletken malzemeler tarafından soğurulur. Fotonlar tarafından uyarılan elektronların hareketiyle bir elektrik akımı oluşur. Bu akım iletken kablolar ile LED ampule iletilir ve ampul yapay bir ışık üretmeye başlar.
Rüyada Yanan Mum Görmek
Rüyada yanan mumu görmek zorluklara ve sorunlara karşı tedbirli olunacağı anlamına gelmektedir. Rüyada yanan mum rüya sahibinin maddi konularda çok daha dikkatli olması gerektiği şeklinde yorumlanmaktadır. Rüya sahibi yanan mumun söndüğünü gördüğünde bazı sorunlar ile karşılaşabilir.
Mum yakmak Rabbe sunulan bir adaktır. şükürlerimizi O'na sunar. mum yakarken dua edilebilir. Işık, insanları ve imanı temsil eder.
Hindu geleneğinde ölü yakma, cenaze törenlerinin de en parçası. Hindular, ruhu bedenden ayırmak için bedenin yok edilmesi gerektiğine inanıyor. Hindistan'ın başkenti Delhi'de park gibi açık alanlarda derme çatma odun yığınları ateşe veriliyor, ölüler yakılıyor.
Aleviler mumun daha doğrusu mum ateşinin bir maneviyatı olduğuna inanır ve yukarıdaki örneklerde olduğu gibi belirli günlerde, belirli mekânlarda ve cem ayini sırasında mum yakılmaktadır. Ateşin hem eski Türk inancı/Şamanizm hem de Aleviliğin kendi inanç sisteminde İslami bir bağlantıyla kutsal sayıldığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri