Türkiye'nin En Büyük Ormanları: Türkiye'nin En Büyük Longoz Ormanı Türkiye'nin en büyük ormanı Bursa'da bulunan Karacabey Longoz ormanıdır. Yüzölçümü yaklaşık 730 bin hektardır. Bu açıdan ülkede bulunan dört longoz ormandan en büyüğüdür.
En fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin'de
Antalya'yı sırasıyla 873 bin hektar ile Kastamonu, Mersin (835 bin), Muğla (829 bin), Kütahya (646 bin), Balıkesir (632 bin), Adana (593 bin), Denizli (588 bin), Manisa (542 bin) ve Bolu (531) takip ediyor.
Türkiye'de toplam orman alanı, 2023 yılında 23 milyon 245 bin hektar oldu. Antalya, 1 milyon 177 bin hektar ile Türkiye'de en fazla ormana sahip kent. Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir. 180 bin hektarı da bozuk orman olmak üzere toplam 873 bin hektarlık orman alanına sahip Kastamonu, toplam ormanlık alan sıralamasında Türkiye'de Antalya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
EN YEŞİL İL ANTALYA
Ormanın en çok yer kapladığı iller arasında ilk sırayı Antalya alırken, sırasıyla da Kastamonu, Muğla ve Mersin paylaşıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Hoia Baciu Ormanı'na kısa bir yolculuk!
Bu ormanda bulunan ağaçlar son derece ürkütücü şekillere sahip. Bu, zihnimizin bize oynadığı bir oyun gibi dursa da ormanda yaşanan olaylar, ağaçların görüntüsünden daha ürkütücü! Öyle ki burası Transilvanya'nın Bermuda Şeytan Üçgeni olarak adlandırılıyor.
Yağış miktarı ile orman dağılımı arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Karadeniz Bölgesinde yağışın fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı ormanlar çok az yer kaplar.
Türkiye'deki bölgeler içinde ormanların en az alan kapladığı bölge İç Anadolu'dur. Yaklaşık 146.000 km2 lik alana sahip İç Anadolu Bölgesinde ormanlar 11.000 km2 lik bir alan kaplar.
Orman bitki örtüsü olan Karadeniz Bölgesinde geniş yapraklı ormanlar Batı Karadeniz bölümünde yer bulunur.
Türkiye'de en az ormanlık alan ise Iğdır'da. Bu ilde sadece 161 hektar orman bulunuyor. Iğdır'ı sırasıyla Ağrı (5,9 bin), Nevşehir (11 bin), Şanlıurfa (14,8 bin), Aksaray (23 bin), Kilis (27 bin), Bayburt (29,7 bin), Ardahan (30,7 bin), Kars (34 bin) ve Kırşehir (43,6 bin) takip ediyor.
Amazon ormanları Güney Amerika bölgesinde yer almaktadır. Bu ormanlar Peru, Kolombiya, Venezuela, Brezilya, Bolivya, Guyana, Fransız Guyanası ve Surinam gibi ülkelerin sınırlarında bulunmaktadır. Bu ormanlar 5.5 km'lik alan kaplamaktadır. Ormanların en fazla yer aldığı konum Brezilya olarak bilinmektedir.
Avustralya'da bulunan dünyanın en eski tropikal yağmur ormanı Daintree, tarihi bir anlaşmayla bu toprakların sahibi olan Aborjinlere geri verildi.
New York'taki, Schoharie County yakınlarındaki Gilboa Barajı yakınında bulunan alan, yaklaşık 380 milyon yıl önce meydana gelen Devoniyen Dönemi'ne ait ağaç gövdelerine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada kendi türünden hayatta kalan tek fosiller, Dünya'nın en eski ormanlarının kalıntılarıdır.
Karadeniz Bölgesi ilk sırada…
Ülkemizin ormanlık alan dağılımında ise yüzde 25 ile Karadeniz Bölgesi ilk sırada geliyor. Akdeniz Bölgesi yüzde 24 ile ikinci sırada yer alırken, orman alanı bakımından yüzde 17 ile Ege Bölgesi üçüncü Marmara Bölgesi yüzde 13 ile dördüncü sırada yer alıyor.
Bu bilgi ışığında, ülkemizde ormancılık faaliyetlerinin en fazla olduğu bölge Karadeniz Bölgesi olacaktır. Çünkü, Karadeniz Bölgesi orman konusunda en yoğun bölgemizdir. İklim etkisi de çok önemlidir. Aşırı yağış alan bir bölge olduğu için, ormanlar muhafaza edilebilir.
Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz, Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
Konu özelinde açıklanan bilgiye göre Türkiye toplam 78 milyon hektar alana sahip. 2021 itibarıyla 23,1 milyon hektar alana sahip olan ülkemizde 2002'den bu yana 6 milyara yakın fidan toprakla buluşturuldu.
İklim koşulları uygun değil; sıcaklık, yağış miktarı uygun değil, yazlar çok kurak. Bu koşullar orman oluşması için yeterli olmuyor ve buralarda bozkır ekosistemi doğal olarak oluşuyor. Doğu Anadolu bölgesi de orman varlığının en az olduğu bölgelerden burada da soğuk nedeniyle orman oluşmuyor.
Bu başarıya FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporunda da yer verildi. Rapora göre 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46'ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27'nci sıraya yükseldi.
Yapılan kimi hesaplamalara bakıldığında toplam 22 milyon hektar ormanlık alanımızda yaklaşık 7,5 milyar, çok abartırsak 10 milyar ağaç var.
Tüm dünyada en zehirli hayvan kutu denizanası olarak bilinse de bu yanlış. Dünyanın en zehirli hayvanı aslında koni salyangozu! Koni salyangozu ve en zehirli akreplerden biri olan Sarı akrepi karşılaştırdığımızda, aynı avı öldürmek için koni salyangozu bir akrebin yalnızca onda biri kadar zehire ihtiyaç duyuyor.
Aokigahara (青木ヶ原), aynı zamanda İntihar Ormanı veya Ağaçlar Denizi (樹海 Jukai) olarak bilinen, Japonya'da Fuji Dağı'nın kuzeybatısında yer alan 35 kilometrekare (14 sq mi)'lik bir ormandır. Ormanın zemini, MS 864 yılında Fuji Dağı'nın püskürmesiyle meydana gelen magmatik kayaçlardan oluşmaktadır.
5) Kara Orman / Almanya
Bölgenin yoğun ormanlarında bulunan uzun ağaçlar, yerin güneş almasını engelliyor. Bu nedenle bu ormana Kara Orman deniyor. Karanlığı nedeniyle birçok paranormal olayın yaşandığı orman dizi, film ve kitaplara konu olmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri