Bu ilkel web, estetik, merkezi, ardışık, okuma odaklı ve etkileşimsizdi. E-postaları kullanma, tarayıcıları ve arama motorlarını kullanma gibi özellikleri vardı. Bir web sayfası eğer yalnızca bilgiyi gösteriyorsa ve etkileşime izin vermiyorsa o, web 1.0'ın parçasıdır.
1990'lı yılların sonlarına doğru booking.com, tripadvisor gibi seyahat web siteleri kurulmaya başlanmıştır. Bu yıllar aynı zamanda Web 1.0 dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Web 1.0 internetin ilk dönemlerindeki teknolojiye verilen addır. Kişiler internet 1.0 döneminde bu teknolojiyi yalnızca bilgi alma amaçlı kullanıyorlardı. Herhangi bir siteye girer bilgiyi okur, alır ve ortamdan çıkarlardı.
İlgili 19 soru bulundu
Web 2.0, esasen kullanıcıların site içeriğine katkıda bulunmasına ve bazen iş birliği yapmasına izin verirken, Web 3.0 büyük olasılıkla bu işleri anlamsal web ve yapay zeka teknolojilerine devredecek. Böylece, site içeriklerini ve bilgiyi anlamlandırma görevlerinin büyük ölçüde otomasyona bağlanması bekleniyor.
WEB 3.0 denilen kavram, internetin Decentralized yani Merkeziyetsiz ve Peer to Peer (Eşten Eşe) olacak şekilde kullanılabilen, tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş halini ifade ediyor.
Özetle, Web 1.0, Page 4 1.0'dan Web 3.0'a Mahremiyetin Dönüşümü ve Dezavantajlı Gruplar Açısından Muhtemel Sonuçları 2642 üreticiden tüketiciye doğru bilgi akışının tek yönlü sağlandığı dönemi ifade etmektedir.
Web 3.0, internetin evriminde web'in daha etkileşimli, akıllı ve kullanıcı merkezli hale geleceği bir aşamadır. Bu değişim, yapay zekanın (AI), semantik webin ve nesnelerin internetinin (IoT) artan popülaritesi tarafından yönlendirilmektedir. Kullanıcı merkezli, açık ve güvenli bir internet deneyimi yaşatmayı amaçlar.
Müfredat içeriği öğretmek, Veri depolamak, Video oluşturmak / düzenlemek, Fotoğrafları düzenlemek, İşbirliği yapmak ve çok daha fazlası için kullanılabilir. Web 2.0 Araçları, kullanıcıların bir dizi farklı şey yapmalarını sağlayan çevrimiçi yazılım programlarıdır.
Web 4.0, web teknolojilerinin bir sonraki evrimidir ve web'in semantik ve bağlamsal boyutlarını da içeren bir webdir. Web 4.0 teknolojileri, web uygulamalarının daha akıllı, etkileşimli ve kişiselleştirilmiş olmasını sağlar. Kullanıcılar ve web arasındaki ilişkiyi daha kişisel hale getirerek avantaj sağlar.
Yani sade biçimde açıklamak gerekirse Vikipedi, Youtube, Flickr, Ekşi sözlük, Twitter, İnstagram, Facebook vb siteler gibi diğer kullanıcıların aktivitelerini görebildikleri, takip edebildikleri, iletişime geçebildikleri, ortak aktivite yapabildikleri internet siteleri veya kullanılan programlardır.
Web3 teknolojisi; dijital koleksiyon kartları, etkinlik biletleri, oyun içi öğeler, dijital müzik veya sanat gibi nadir oldukları kanıtlanabilen dijital öğeleri mümkün kılar.
Web3 projelerinin kripto para birimleri Web3 coinleri olarak adlandırılır. En çok öne çıkan Web3 tokenleri arasında Polkadot (DOT), NEAR Protocol (NEAR), Basic Attention Token (BAT), Holo (HOT) ve Chainlink (LINK) sayılabilir.
Saniyede 100 Gigabit bağlantı hızı ve bant aralığının olduğu web mimarisinin olması gerektiği öngörülmektedir. Web 4.0 ile birlikte kullanılan uygulamalardan bazıları şunlardır; YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS.
Web3, dijital ekonomi ve değişen internet kullanımına cevap vermek amacıyla geliştirilen bir teknolojidir. Web3, dijital varlıkların ve bu varlıkların değerini temsil eden blok zinciri teknolojisini kullanarak, birbirleriyle etkileşim kurabilen ve birbirleriyle veri paylaşabilen ağlar oluşturmayı amaçlar.
Web 2.0 kullanıcıların içerikler aracılığıyla birbirleriyle iletişime geçmesini salık verirken, Web 3.0 kullanıcıların içeriklere direkt katkıda bulunarak içeriğin aktif bir parçası olmasını hedefliyor. Web 2.0 insanları birbirine bağlamaya çabalarken, Web 3.0 evrensel bilgi kardeşliğine ulaşmayı amaçlıyor.
Web 5.0, geliştiricilerin merkeziyetsiz tanımlayıcılardan, doğrulanabilir kimlik bilgilerinden ve merkeziyetsiz web düğümlerinden yararlanarak merkeziyetsiz web uygulamaları yazmalarını, kimlik ve veriler üzerindeki mülkiyeti ve kontrolü bireylere geri vermelerini sağlayan bir merkeziyetsiz web platformudur.
İçeriğe erişim ve işbirliği ile içeriğin yeniden şekillendirildiği Web 2.0 teknolojileri (Şekil 1); çeşitli araçlar (etkileşimli eğitsel video, sunum, ölçme ve değerlendirme, görsel oluşturma vb.), çoklu ortam paylaşım uygulamaları, sosyal ağ siteleri, wikipedia, bloglar (ağ günlükleri), podcastler ve RSS beslemeleri ...
Web 3.0'ın en dikkat çekici özellikleri arasında blokzincir tabanlı bir yapıya sahip olması öne çıkıyor. Bu yönüyle de web 3.0'ın, kullanıcılara güvenli internet kullanımı, kişisel verilerin gizliliği, merkeziyetsiz iletişim ve etkileşim konularında önemli avantajlar sunması bekleniyor.
Web3, 1999'da Tim Berners-Lee tarafından yaratılan ve bazen "Web 3.0" olarak da adlandırılan semantik web kavramından farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri